http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Uitserveren of uitstellen?

9 mei 2014    Juliette Martens   

Wat een mazzelaar. Pioneer @KookaLike was bij de Bocuse dOr. Wij blij, want ze deelt het met ons #blog #fipioneers

Food Inspiration Pioneer Juliette Martens en Eric Romijn van KookaLike mochten met Makro Nederland mee naar de Europese finale om de Bocuse d’Or. Ze zagen van dichtbij hoe Jan Smink en Lars Aukema zich met prachtige gerechten en een kapotte oven naar de wereldfinale in 2015 knokten. Een blogverslag van de meest spannende kookwedstrijd ter wereld.

Box negen
'Net gearriveerd met onze gastheer Teun van den Berg van de horecagroothandel, gaan we direct naar de zaal waar het allemaal omdraait: de wedstrijdarena. Box nummer negen is voor even Nederlands terrein. Hier staan 'onze' jongens te koken. Het Nederlandse team is net gestart en even daarvoor voorgesteld aan het publiek. De tribunes zitten vol en het publiek is voornamelijk in oranje uitgedost. Het Belgische team onder leiding van Peter Goossens zal de tweede wedstrijddag van box negen Belgisch grondgebied maken. Goossens is ook de eerste dag aanwezig om te jureren. Gelukkig heeft hij tijd om even een handje te schudden. Nauwlettend houdt hij de teams in de gaten.'

'Het Nederlandse team wordt omringd met de vele, vele kooktimers die nauwlettend door teamcoach Leendert Klaassens in de gaten worden gehouden. Jan Smink is één en al concentratie, prachtig om te zien hoe hij de touwtjes in handen heeft en zich al multitaskend door de mise en place werkt. De ene keer heel subtiel voor een klein onderdeel, de volgende handeling al rennend door de box.'

Aftellen
'Nog 8 minuten op de teller. Juryleden lopen nieuwsgierig langs het Nederlandse team om te kijken hoe mise en place verloopt. Ook op dit onderdeel zijn punten te verdienen, evenals netheid en hygiëne in de keuken. Je ziet de spanning oplopen, borden worden opgemaakt, steeds meer componenten verschijnen op het bord en de handen gaan meer trillen.'

'Nog 4.35 minuten te gaan. Hopelijk houden Jan en Lars de concentratie vast. Het Spaanse team gaat haar gerechten presenteren aan de jury. Een bord gaat langs de pers en de chefs, daarna zal een proefronde plaatsvinden. Voor Nederland is het moment nabij, nog 1.42 minuten tot het visgerecht gepresenteerd moet worden.'

'Coaches en juryleden lopen langs bij het Nederlandse team. Nog 1 minuut voor het visgerecht. De toeschouwers komen in actie. Voor het land dat net haar gerecht presenteert en voor de nog kokende teams als aanmoediging. De Nederlandse supporters gaan steeds harder aanmoedigen. Een voetbalwedstrijd van Oranje is er niks bij, fantastisch!'

Onbedoeld kookpunt
'Yes, de borden met de vis worden uitgeserveerd! De jury krijgt eerst het bord te zien, om het daarna te proeven. Juryleden Jonnie Boer en Peter Goossens mogen over een half uur het vleesgerecht keuren. Ondertussen zet Jan Smink de grote presentatieschaal klaar voor het vleesgerecht. Nu kan voor het vleesgerecht de opbouw starten.
Dan blijkt plots dat de oven van het Nederlandse team niet werkt zoals het hoort. De spanning loopt op bij Jan. Hij wordt door Leendert bijgestaan om rustig te blijven en de concentratie te behouden. Als dat hem lukt; respect voor zijn kundigheid.'

'Gelukkig, de technische dienst heeft het probleem verholpen. De schouders van Jan zakken weer wat. Probeer de concentratie terug te pakken, Jan! De minuten tikken weg, nog negentien te gaan, voordat het vleesgerecht moet worden uitgeserveerd. De schaal is nog leeg. Laat ze opschieten, want timing is cruciaal. Noorwegen is te laat met het vleesgerecht, de timer staat op nul. Dat betekent in ieder geval aftrek van punten. Laat dat bij ons team maar niet gebeuren.'

'De juryleden met de rode banden om hun arm (deze jury beoordeelt op hygiëne en netheid in de keuken) kijken naar tijd van afwerking en netheid. Maar nu blijkt dat de oven nog niet op temperatuur komt. Kom op, kom op! Wat is wijsheid? Op tijd opdienen of kiezen voor kwaliteit en uitserveren uitstellen?
Jan staat met zijn neus tegen de ovendeur en staat waarschijnlijk op ontploffen. Het team heeft besloten om naar de keuken van box zeven, van Noorwegen, te gaan. Dit team is al klaar met de wedstrijd. Jan en Lars moeten uitserveren, er is geen andere manier.'

Extra tijd
'De jury heeft besloten dat Nederland meer tijd krijgt vanwege het defect aan de oven. Bulgarije serveert daarom uit vóór het Nederlandse team in plaats van erna. Ons team heeft dankzij het ovendefect en de extra tijd wel een ander probleem: het vlees was niet op temperatuur, de bijgerechten echter wel.
Nu lopen we de kans dat het vlees wel op temperatuur is, maar dat de bijgerechten doorslaan. We zullen het zien. Nederland begint met het opmaken van de schaal voor het vlees. Stuk voor stuk komen de gerechten op de schaal, dit wordt een fantastische compositie. Zal het lukken om met perfecte temperatuur en garing de schaal uit te serveren?'

'De opmaak van de schaal ziet er perfect uit, onderdeel na onderdeel wordt toegevoegd. En ja, daar gaat de schaal, compleet en perfect opgemaakt! Wat een fantastische presentatie. De schaal is rondgegaan en is terug bij Jan en zijn team om als hele gerechten op borden uit te serveren aan de jury. Ons team moet nu echt scoren bij de jury, maar we weten dat dit een van de beste gerechten is.'

'De gerechten worden aan de jury gepresenteerd. Wat zal hun beoordeling zijn? Voor wat het waard is, de jury is er stil van. Maar weet, qua teamprestatie, samenwerking, goede mise en place en een fantastisch ogend en ruikend gerecht, het revancheren na het technisch defect aan de oven, is Nederland toch de terechte winnaar? We zullen het zien, pp naar dag twee. Hopelijk zitten de Belgen dan zonder defecte oven.'

Afwachten
'Na gisteravond de batterij opgeladen en weer fris aan de start. Na een backstage tour, zijn we in afwachting van de prijsuitreiking. Het Nederlandse team is een al spanning. Ze hebben gisteren moeten knallen en vandaag is het een kwestie van afwachten en ondertussen de concurrentie in de gaten houden.
Het moment van prijsuitreiking nadert, ons team is ondertussen omgekleed in koksbuis en sloof. De spanning loopt nog wat verder op. Nog een half uur tot de prijsuitreiking.'

'Bijna 17.00 uur, wat zal de uitslag zijn voor ons team. Jan en Lars vertellen dat ze hele mooie dingen hebben zien langskomen. De proefjury geeft aan dat bij meerdere teams de smaak niet heel uitgesproken was, dat is dus geen goede referentie.'

Op naar Lyon
'De pers heeft zich rondom het podium gepositioneerd, het publiek is enthousiast. Inmiddels zijn de teams backstage verzamelt en is het afwachten op de bekendmaking van finalisten. Nog een paar interviews met de deelnemers en het gaat beginnen. Na de bekende plichtplegingen worden eindelijk de prijswinnaars bekend gemaakt. Jan en Lars zijn geëindigd op de elfde plaats, en gaan dus door naar de wereldfinale, volgend jaar in Lyon. De beste commis is van het team uit Rusland. Noorwegen wordt derde, Denemarken tweede en Zweden wint de Europese finale. Wij keren met een fantastische ervaring op zak terug naar Nederland.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda