http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Good, clean, fair & healthy Schoolontbijt

7 mei 2014    Karin Egberink   

Blogger @KarinEgberink van @YFM_U over gezond ontbijten voor kinderen. Wat is dat eigenlijk? #FRD2014

'Gezond ontbijten voor kinderen, wat is dit eigenlijk precies? Over deze vraag is veel te doen de afgelopen tijd. Kritiek op aangeboden schoolontbijtjes vlogen je om de oren. In november leverde Foodwatch kritiek op het Nationaal Schoolontbijt. Dit ontbijt wordt elk jaar aangeboden met als doel om kinderen te laten zien hoe belangrijk ontbijt is voor een goed begin van de dag. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds veel kinderen in Nederland hun ontbijt ’s ochtends overslaan. Een mooi initiatief met een goed doel.

Maar, zo geeft Foodwatch aan, het Nationaal Schoolontbijt is een podium geworden van grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken. Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren de schoolontbijttafels. Vers fruit en groenten ontbreken. Ook de Koningsspelen kon rekenen op commentaar. Hoewel sponsor Jumbo geluisterd heeft naar het advies van het Voedingscentrum en onder andere volkoren brood en fruit leverde, is de kritiek nog dat het te ongezond is. Wat is dan wel gezond?'

Regionaal Schoolontbijt
'Wij werden getriggerd door deze vraag en belden met Foodwatch voor meer informatie over hun kritiek. Maar kwamen niet verder dan dat het teveel over kindermarketing gaat en dat het ontbijt te zout, te zoet en te vet is. Op naar de diëtist dan maar! We spraken er drie en ook hier waren de meningen enigszins verdeeld; wel of geen melk? En hoe zit het met pindakaas? Uiteindelijk kregen we toch een lijst met producten die voor kinderen een goede, gebalanceerde en lekkere start van de dag zijn.

We besloten de uitdaging aan te gaan: een good, clean, fair & healthy regionaal schoolontbijt organiseren. Op Food Revolution Day op vrijdag 16 mei a.s. bieden we vanuit Youth Food Movement Utrecht een schoolontbijt aan op vier basisscholen in Utrecht. Daarnaast organiseren we een educatief gedeelte met een quiz over gezond ontbijten. De receptuur voor het ontbijt is op basis van de adviezen van de diëtisten ontwikkeld door Francesca van de foodblog Francesca Kookt! en de producten worden gesponsord door lokale en biologische producenten.

We zijn ontzettend blij dat de volgende bedrijven zich al aangemeld hebben als sponsor: Desem enzo, Schulp Sappen, Arla biologisch, Remeker boerenkaas, Vers 24/7, Ekoplaza, De Groene Winkel, Gezonde noten kopen en De Lankerhof voor heerlijke biologische eieren. We proberen de ouders van de leerlingen zoveel mogelijk te betrekken op de dag zelf, maar ook door hen de receptuur mee te geven naar huis terinspiratie. Met dit initiatief willen we een alternatief schoolontbijt bieden waar samen eten, vers, lokaal, eerlijk en biologisch centraal staat en hopen dat er meer volgen!

Houd Facebook en Twitter in de gaten voor updates en foto’s van Food Revolution Day zelf.'  

Reacties

anonymous
Fleur - 08-05-2014 19:32
"Super mooi initiatief dit! :) Veel succes en plezier, hopelijk mogen er nog veel van dit soort school ontbijtjes volgen."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda