http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Good, clean, fair & healthy Schoolontbijt

7 mei 2014    Karin Egberink   

Blogger @KarinEgberink van @YFM_U over gezond ontbijten voor kinderen. Wat is dat eigenlijk? #FRD2014

'Gezond ontbijten voor kinderen, wat is dit eigenlijk precies? Over deze vraag is veel te doen de afgelopen tijd. Kritiek op aangeboden schoolontbijtjes vlogen je om de oren. In november leverde Foodwatch kritiek op het Nationaal Schoolontbijt. Dit ontbijt wordt elk jaar aangeboden met als doel om kinderen te laten zien hoe belangrijk ontbijt is voor een goed begin van de dag. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds veel kinderen in Nederland hun ontbijt ’s ochtends overslaan. Een mooi initiatief met een goed doel.

Maar, zo geeft Foodwatch aan, het Nationaal Schoolontbijt is een podium geworden van grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken. Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren de schoolontbijttafels. Vers fruit en groenten ontbreken. Ook de Koningsspelen kon rekenen op commentaar. Hoewel sponsor Jumbo geluisterd heeft naar het advies van het Voedingscentrum en onder andere volkoren brood en fruit leverde, is de kritiek nog dat het te ongezond is. Wat is dan wel gezond?'

Regionaal Schoolontbijt
'Wij werden getriggerd door deze vraag en belden met Foodwatch voor meer informatie over hun kritiek. Maar kwamen niet verder dan dat het teveel over kindermarketing gaat en dat het ontbijt te zout, te zoet en te vet is. Op naar de diëtist dan maar! We spraken er drie en ook hier waren de meningen enigszins verdeeld; wel of geen melk? En hoe zit het met pindakaas? Uiteindelijk kregen we toch een lijst met producten die voor kinderen een goede, gebalanceerde en lekkere start van de dag zijn.

We besloten de uitdaging aan te gaan: een good, clean, fair & healthy regionaal schoolontbijt organiseren. Op Food Revolution Day op vrijdag 16 mei a.s. bieden we vanuit Youth Food Movement Utrecht een schoolontbijt aan op vier basisscholen in Utrecht. Daarnaast organiseren we een educatief gedeelte met een quiz over gezond ontbijten. De receptuur voor het ontbijt is op basis van de adviezen van de diëtisten ontwikkeld door Francesca van de foodblog Francesca Kookt! en de producten worden gesponsord door lokale en biologische producenten.

We zijn ontzettend blij dat de volgende bedrijven zich al aangemeld hebben als sponsor: Desem enzo, Schulp Sappen, Arla biologisch, Remeker boerenkaas, Vers 24/7, Ekoplaza, De Groene Winkel, Gezonde noten kopen en De Lankerhof voor heerlijke biologische eieren. We proberen de ouders van de leerlingen zoveel mogelijk te betrekken op de dag zelf, maar ook door hen de receptuur mee te geven naar huis terinspiratie. Met dit initiatief willen we een alternatief schoolontbijt bieden waar samen eten, vers, lokaal, eerlijk en biologisch centraal staat en hopen dat er meer volgen!

Houd Facebook en Twitter in de gaten voor updates en foto’s van Food Revolution Day zelf.'  

Reacties

anonymous
Fleur - 08-05-2014 19:32
"Super mooi initiatief dit! :) Veel succes en plezier, hopelijk mogen er nog veel van dit soort school ontbijtjes volgen."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda