http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Meer weten smaakt beter

5 mei 2014    Moniek de Jongh   

Over hoe meer weten je smaakbeleving kan beinvloeden

'Storytelling werkt uitstekend. Bij mij althans. Nieuwsgierigheid zit in mijn aard en ik zuig graag alle informatie over een product op. Hoe het wordt gemaakt, door wie, wat en waarom. Wat is werkelijk het verschil tussen de ene producent en de ander? En waarin verschillen producten van elkaar? Ik smul van de verhalen, vol passie verteld door vakmensen die weten waar ze het over hebben. 
 
Vorig jaar rond deze tijd bezocht ik op uitnodiging van een Franse toerismeorganisatie de regio Poitou-Charentes in Frankrijk. Centraal in dit gebied ligt de cognacregio en ik bracht een bezoek aan het befaamde cognachuis van Remy Martin. Nu ben ik geen enorme cognacdrinker, maar er bleek veel te ontdekken over het product in het algemeen en het merk in het bijzonder. 
 
En dan proeven. Ja, natuurlijk. De chef-kok had zich uitgesloofd om een mooie culinaire combinatie van cognac en hapjes te maken, en zo zit je dan om 11 uur ’s ochtends je eerste slokjes weg te nippen. Het leuke is dat je, met al die informatie van zo’n product in je achterhoofd, met meer aandacht proeft en eet. Met als gevolg dat het beter smaakt! Dus ja, natuurlijk kocht ik een flesje voor thuis en als ik daar nu van drink of alleen maar naar kijk denk ik met plezier terug aan mijn bezoek.' 
 

Wat ik nog niet wist en nu wel
'De belangrijkste persoon van het bedrijf is de ‘cellar master’. De cellar master creëert de cognac door het subtiel blenden van eau-de-vie. Daar is slechts één persoon eindverantwoordelijk voor. Deze bewaakt en bepaalt de smaak van Remy Martin. Als een scheikundige gaat hij te werk. In 2014 is de 34-jarige Baptiste Loiseau officieel als cellar master geïnaugureerd. Hij is pas de vijfde persoon in de afgelopen eeuw die deze rol van cellar master vervult. Lange tijd was Pierrette Trichet zijn voorganger, zij was de enige en eerste vrouwelijke cellar master ter wereld. 
 
Om een halve liter cognac te maken, heb je zeker 12 kilo druiven nodig. De belangrijkste druivensoort die voor cognac wordt gebruikt is Ugni Blanc (90%). De cognacregio bestaat uit zes verschillende ‘groeigebieden’. De beste kwaliteit komt uit de gebieden Grande Champagne en Petite Champagne. Niet te verwarren trouwens met de champagnestreek die veel noordelijker ligt. Het woord ‘champagne’ betekent in het Frans kalkrijke grond. Hoe kalkrijker de bodem, hoe verfijnder de smaak van de cognac. Remy Martin is de enige producent die voor al haar cognacs uitsluitend werkt met druiven uit die twee beste regio’s.'
Nooit nieuwe spelers op de markt

'De aanduiding V.S.O.P (Very Special/Superior Old Pale) of X.O. (extraordinary old) geeft aan dat de jongst gebruikte eau-de-vie in de blend een minimaal aantal jaar heeft gerijpt. Voor V.S.O.P. is dat vier en voor X.O. zes jaar. Cognac is bijna altijd een blend van vele eaux-de-vie. Dat geeft de drank zijn constante kwaliteit. In één VSOP cognac kunnen wel 250 soorten eau-de-vie verwerkt zijn. Daarom komen er eigenlijk nooit nieuwe spelers op de markt. Je moet namelijk heel wat jaren produceren voordat je je eerste fles cognac op de markt kunt brengen. 
 
Een vintage cognac – of jaargang cognac – is gemarkeerd met het jaar van de oogst. Pas na twintig jaar worden vintage cognacs vrijgegeven. Een vintage komt slechts in een zeer kleine oplage op de markt. En hiervoor geldt op=op. Omdat cognac in tegenstelling tot wijn niet aan bederf onderhevig is, is een vintage cognac een geliefd cadeau. De meeste cognachuizen brengen alleen bij exceptionele omstandigheden Vintages op de markt. Voor Remy Martin is 1988 is zo’n jaar. Dat is, in tegenstelling tot wijn, een zeer goed cognacjaar. 1988 was een jaar van extreme weersomstandigheden, de oogst was zeer beperkt, maar had een zeer karakteristiek aroma. Er zijn nog maar een paar flessen verkrijgbaar, wat de prijs inmiddels sterk omhoog drijft. 
 
Grappig: als je in de cognacregio bent, kun je vaak van buitenaf al zien waar de cognac ligt opgeslagen om te rijpen. Als gevolg van de vergisting van de alcohol, zijn de muren aangetast door black fungus, een schimmel. De karakteristieke wit geschilderde muren van de opslag kleuren daardoor wollig zwartgrijs.
 
Leuk om te weten toch?'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda