http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Pak die kans, voordat iemand anders het doet

1 mei 2014    Jos Bölte   

Voor de veeleisende klant anno 2014 zullen er dingen moeten veranderen in de horeca.

'Als trendsettende horecaondernemer verbaas ik me soms over collega’s die slechts enkel en alleen lijken te klagen over wetgeving, tegenwerkende regels, belastingen, het rookverbod, alcoholverbod onder de 18 en ga zo maar door. Ik heb mezelf in de loop der jaren de eigenschap aangeleerd om daar juist kansen in te zien.

Als je de Nederlandse horeca in vogelvlucht bekijkt zie je nog steeds volop horecagelegenheden waar alles volledig wordt verzorgd door leveranciers. De aankleding is vaak geheel geregeld, inclusief de parasols van bijvoorbeeld Lipton-Ice Tea, Heineken of Warsteiner, krakkemikkige terrasstoelen en stalen of plastic tafels (gesponsord door leveranciers).

Andere ‘verontrustende dingen’ (die collega-horecaondernemers zullen herkennen) zie je dagelijks om je heen; cafés waar ze nog steeds postmix schenken, alleen bitterballen, vlammetjes of kaasstengels op de kaart hebben staan en waar ze de wijnglazen nog spoelen in de spoelbak waar ook de jus d’orange glazen in worden gespoeld. Waar nog met vieze handen in de ijsbak wordt gegraaid om ijs in mijn Bacardi Cola (postmix) te gooien.

Ik heb overigens alle respect voor onze leveranciers (samen maken we deze markt tenslotte rendabel en de moeite waard) maar de horecabeleving zal voor de veeleisende klant anno 2014 moeten veranderen.

Anno 2014 moet je anders zijn dan anderen, je moet blijven vernieuwen en je eigen identiteit neerzetten. Kansen creëren is in deze tijd de belangrijkste eigenschap voor de horecaondernemer. Niet te veel luisteren naar en enkel gebruikmaken van merken, maar aan je eigen ‘merk’ bouwen. Zet iets neer dat authentiek is.’

Het roer moest om
‘Hoofddorp was een lastige horeca-stad (dorp). Er was weinig echt goeds en leuks te doen en kwaliteit was vaak ver te zoeken. Ook de gevestigde horecaondernemers klaagden steen en been. De kranten stonden er vol van, de gemeente wist zich geen raad. Ook op de bekende A-locaties werd geklaagd. Waar zat het probleem?

In plaats van te klagen over de huidige stand van zaken in Hoofddorp, hebben mijn vrouw Marga en ik in juli 2010 de stoute schoenen aangetrokken en zijn we met een bedrijfsplan naar de bank gestapt. Hiervoor deden we inspiratie op in heel Europa, bijvoorbeeld in Istanbul, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam en Barcelona.

We wilden de hele zaak verbouwen. Dit was een taaie kluif, maar we hebben niet opgegeven. Een dikke acht maanden en drie accountmanagers verder, hebben we onze zaak prachtig verbouwd.’

Opnieuw een mooie kans!
‘Als horecaexploitant is je opstelling en hoe je zaken doet belangrijk. Je moet constant aan de weg timmeren, anders zijn dan ‘de anderen’ en voorkomen dat je een eenheidsworst wordt. Voorkom dat je de buurman of collega gaat imiteren, want dan loop je achter de feiten aan.

Inmiddels was het 2013 en de ondernemer die direct aan ons pand grensde en een seksboetiek exploiteerde sloot zijn deuren; je kunt die filmpjes tegenwoordig makkelijk downloaden en erg rouwig waren we er niet om. Voor ons rees echter direct de vraag: Wat komt er nu in? Een kapper, een shoarmatent, of weer zo’n rommelwinkel die je op elke hoek van de straat ziet? Als horecagelegenheid zit je daar niet op te wachten.

We realiseerden ons dat dit een kans was om de toekomst – opnieuw – naar onze hand te zetten en zijn met de verhuurder gaan praten, dezelfde als van Bar bistro Joseph. Wij wilden graag huren en verbouwen voor 150.000 euro, maar dan wel onder onze voorwaarden, want we namen een groot risico. Met hulp van een makelaar hebben we onderhandeld over de huurprijs en andere voorwaarden, een investeringsplan geschreven en zijn we opnieuw naar de bank gestapt. Er bleek in drie jaar tijd een hoop veranderd bij de banken en het heeft ons bijna een jaar gekost de financiering rond te krijgen, maar het is gelukt. Enorm trots en blij om weer eens flink aan te pakken begonnen we aan een volgende prachtige droom!’

Josephines Cocktails, Wines & Bites
‘In oktober 2013 zijn wij met een ploeg enthousiaste mensen begonnen met verbouwen en opbouwen en vlak voor kerst is Josephines cocktails, wines and bites geopend.

Naast het gewaardeerde restaurant Bar bistro Joseph (100 couverts) wilden we iets extra’s bieden. Daarom hebben we ons gespecialiseerd in cocktails, wijnen en de Aziatische keuken en dit als apart concept neergezet.

Een apart concept dat wel moest aansluiten op onze huidige bar bistro, maar een totaal andere beleving moest geven; mede daarom hebben wij het vintage laten inrichten. Fysiek sluit het ook op elkaar aan, want de keuken wordt gedeeld en met een leuke ‘tussendoor’ loop je zo van de ene zaak naar de andere. Leuk en makkelijk om na het diner nog een borrel te drinken.’

Mijn persoonlijke drijfveer
‘Ik denk dat de toekomst voor de horeca ligt in innoveren, veranderen en blijven verrassen van je gasten door middel van een combinatie van bepaalde concepten. Méér aanbieden dan je gasten verwachten. Net dat tandje erbij.

Ik ben ervan overtuigd dat als je achter je concept staat, de juiste mensen om je heen hebt die de handen uit de mouwen kunnen steken en je er met je hele ziel en zaligheid mee bezig kunt en wilt zijn, het altijd lukt. Maar niet met veertig uur in de week! Zoiets vraagt offers. Offers in tijd, aandacht en liefde voor alles wat je doet. Ondernemen is ook risico lopen; dat hebben wij ook gedaan door te investeren in de kans om Josephines te starten.

Maak je niet druk om regels en wetgevingen waar je toch niets aan kunt doen, verban negativiteit, draai dat om tot positiviteit en werk aan je tent! Zorg dat je je onderscheid van de rest. De huidige economie biedt nieuwe kansen. Pak ze, anders doet iemand anders het.’  

Reacties

anonymous
Jacob Verduijn - 01-05-2014 23:59
"Een echte aanrader!Leuk bericht Jos en Mar."
anonymous
Krystel Sprietsma, theFOODSTORY - 16-05-2014 12:48
"Inspirerend! Ik hou van die 'niet zeiken maar kansen pakken'-mentaliteit! "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda