http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

5 tips voor online campagne voeren

23 april 2014    Kim van Velzen   

Campagne voeren is net werken. Leer de kracht van je eigen netwerk en social media kanalen kennen en doe eens mee met een online campagne.

Ik heb je stem nodig. Please stem op mij. Ik ben de beste voor de job. Er zijn op dit moment tientallen kandidaten campagne aan het voeren voor Food Inspiration’s Best Job In Food. Naast het winnen van deze mooie job is campagne voeren een goede manier om de kracht van jouw netwerk te ervaren. Dat geldt voor personen, maar ook voor horecabedrijven.

Best Job In Food
Food Inspiration bestaat vijf jaar en wil het trouwe lezerspubliek laten ervaren wat het is om de wereld van eten, drinken en slapen te ontdekken. Daarom wordt er een trendscout gezocht om deze zomer Rio de Janeiro te ontdekken. Meedoen kan door een sollicitatie in te sturen. Uit de tien kandidaten met de meeste stemmen wordt de trendscout geselecteerd.

Online monitoren
Eerst twee statistieken van The Best Job In Food campagne in z’n geheel. Er zijn verschillende tools om online campagnes te volgen. Op die manier krijg je inzicht in bijvoorbeeld het online bereik van de campagne. Ik gebruik OBI4Wan als monitoringtool.

Na vier weken zijn er ongeveer 400 berichten geplaatst met de hashtag #bestjobinfood die in totaal bijna 800.000 impressies hebben opgeleverd. (impressies = het totaal aantal keer dat de # in de timeline is verschenen, alle sociale kanalen bij elkaar opgeteld)

Kijken we naar de conversatie rond de hashtag #bestjobinfood, dan zien we een erg divers beeld in extra gebruikte hashtags. Het valt mij op dat de hashtag horeca er niet bij staat. Als je campagne voert dan wil je mensen in de branche bereiken om op jou te stemmen. Die zijn onder andere te vinden op de relevante en veelgebruikte hashtag horeca.


Campagne voeren is net werken
Het lijkt misschien eenvoudig. Solliciteren naar de Best Job In Food en dan alleen nog maar even stemmen binnenhalen. Via Facebook, Twitter en LinkedIn berichten sturen ‘stem op mij’ heeft een kort en tijdelijk effect. Natuurlijk moet je dat doen, maar wat werkt nog meer?

1. Personaliseer
Het is net een sollicitatie. Spreek (online en offline) mensen zo persoonlijk mogelijk aan. Een algemene LinkedIn mail wordt vaak niet gelezen.

2. Doe veel en vaak moeite
Het is niet vanzelfsprekend dat mensen op jou stemmen. Het gaat om de gunfactor, maar die moet je wel verdienen.

3. Laat zien wie je bent
Mensen willen niet alleen het moodboard of de video zien voordat ze op jou stemmen. Ze willen weten of het echt bij je past in het dagelijkse leven. Laat online zien wat je doet, waarom je dat doet en dat het logisch is dat jij de beste persoon voor de job bent. Mensen stemmen op een mens en niet op een geautomatiseerde stemmenverzamelaar.

4. Vrienden van vrienden zijn doorslaggevend
Nadat je vrienden hebben gestemd omdat ze het jou gunnen, wil je meer mensen bereiken. De vrienden van vrienden van vrienden. Dat zijn de mensen in de tweede en derde lijn van jouw netwerk. Die bereik je als jouw vrienden de boodschap ook delen in hun netwerk. Te vaak wordt dat als vanzelfsprekend aangenomen, maar je zult daar actief aan moeten werken. Kijk ook of je via social media invloedrijke mensen kent die tips kunnen geven.

5. Gebruik de juiste content
Elk social media platform heeft haar eigen ‘regels’. Stuur niet dezelfde boodschap op dezelfde manier via alle social media kanalen de wereld in. Via Twitter voeg je naast de link een foto bij voor meer effect. Via Pinterest kun je een link toevoegen aan het bericht waardoor mensen makkelijk kunnen doorklikken.

Campagne voeren is net werken. Niets is vanzelfsprekend en je leert de kracht van het eigen netwerk en de social media kanalen kennen. Daarnaast leer je theorie in de praktijk toepassen en vergroot je het netwerk. Alleen al daarom zou iedereen zelf een keer mee moeten doen aan een online campagne.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda