http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Gedraag je!

10 april 2014    Frank Lindner   

De klant is koning, maar in de foodbranche en horeca gedragen sommige gasten zich als dictatoriale keizers. Wie betaalt bepaalt? Gelukkig kan het ook anders…

'Na een diner bij restaurant Fäviken van chef-kok Magnus Nilsson stond ik de volgende ochtend beduusd en met wat vraagtekens rond het hoofd na te genieten. Afgezien van al het moois en lekkers uit de directe omgeving op het bord, viel mij de stijl van het runnen van het restaurant op. Een avond uit eten ging er daar compleet anders aan toe dan ik tot dan toe was gewend.'

Tempo
'“Het aperitief wordt om 19.00 uur geserveerd, en dat is dus niet om 19.10 uur”, vertelde een gastheer. Klokslag zeven uur ging het los. Kort op elkaar kwamen de amuses. Daarna gingen de 12 couverts verder in de eetzaal op de eerste verdieping voor het menu. Alles kwam apart, in paren, of per drie items op tafel. Alles in een strak afgemeten tempo.

Iedere keer dat er iets voor onze neus stond, nam Nilsson plaats in het midden van de eetzaal. Hij klapte twee keer in zijn handen, doorbrak daarmee alle tafelgesprekken, eiste de aandacht op. Daarna gaf hij vol overgave uitleg wat we gingen eten, hoe het was bereid, en hoe we dit het beste konden eten. Om 21.30 uur zaten we aan de koffie. Alle 26 items (denk niet meer in gangen!) in 2,5 uur tijd. Geen pauze tussen voor-items, hoofd-items en dessert-items. Ik was compleet overrompeld door de cadans.'

Respect
'Achteraf kan ik niet anders dan concluderen dat wij werkelijk ‘te gast’ waren bij Fäviken. En dat daarbij van ons wel het één en ander aan respect werd verlangd. Dus niet te laat komen voor het arrivé, ook al heb je er een wereldreis opzitten om er te komen. Laat je vooraf niets weten, dan kom je, als je meer dan een half uur te laat aankomt, er niet meer in. Als je het toevallig wel hebt laten weten, dan mag je via een buitentrap nog naar de eetzaal. Zonder aperitief en amuses, loop je dan een walk of shame. En slecht nieuws voor verstokte rokers… Die hebben zich maar 2,5 uur te beheersen!

Gasten die respect weten op te brengen voor eten en drinken, weten wat voor energie en passie er mee is gemoeid, en willen hiervoor bovendien nog met plezier het nodige betalen. Het is de omgekeerde wereld ten opzichte van hoe gasten zich nu gedragen. Zonder respect en met de hand op de knip. Met de juiste filosofie en instelling, is de wereld in beweging te zetten. Zoals in Zweden.'

Reizen voor eten?
Wil je meer zien en lezen over Food Tourism? Dat komt mooi uit. Editie 87 van Food Inspiration Magazine staat in het teken van dit onderwerp! Meld je aan en mis geen editie!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda