http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een keuken die zijn allure nooit verliest

9 april 2014    Thomas Luttikhold   

De Bloemenriviera is zijn kleur kwijt, maar de Italiaanse keuken zal zijn allure nooit verliezen.

'De Italiaanse Bloemenriviera is al jaren zijn kleur kwijt. Zeg maar gerust dat het een dorre boel is. Van horen zeggen wist ik dat de crisis in Italië er keihard had ingebeukt en laatst mocht ik het zelf ervaren. Een wielerwedstrijd met de naam ‘La Primavera’ bracht mij naar San Remo, om me te laten zien dat de lente nog nooit zo flets is geweest. Vervallen kassen en verwilderde bloementuinen, kortom: een troosteloze bende. Maar de koffie? Die smaakte beter dan ooit tevoren.'

'Ik hoef niemand uit te leggen hoe rijk de Italiaanse cultuur is. In elk dorp staat een aandenken aan de Italiaanse geschiedenis in de gestalte van een kerk. De één groter en nog vergulder dan de ander. Maar naast de kerk, zie je het Italië van vandaag. Een dorpscafé waar de locals de inhoud van ‘de roze krant’ bespreken onder het genot van een ‘Lavazza’. Aan de opgepompte wallen van de café eigenaar, de prijs van een espresso (€1,- !!! Nederlandse horeca, lezen jullie dit?!) en het vervallen terras, zie je wat er in de Gazetta staat. Het zijn barre tijden en het is hard werken voor je geld.' 

Van het volk
'De mensen en het café naast de rijkdom van weleer toonden mij dat Italië een land van het volk is. Het is pijnlijk om door de weerspiegeling van het bladgoud een dorp in verval te zien. Maar dit is juist de reden waarom deze cultuur zo rijk is. Sla een willekeurig Engels, Frans, Spaans of Italiaans kookboek open en de kans dat je een recept vindt met een middeleeuwse oorsprong is groot. Zo ook frittata, de Italiaanse versie van een boerenomelet. Arme Italianen visten niet te vreten etensresten van de straat, vermengden ze met goedkope eieren en bakten dit vervolgens als een omelet. De zoektocht van het volk naar eten is nu het fundament van de keuken met wereldwijde allure.' 

Schaamte
'Ondanks de crisis verliest deze keuken zijn allure niet. Er liggen geen kiloknallers of goedkope lokkertjes in gangpad 1. Nee, ‘gewoon’ wijn, prosciutto en pasta. Ik voel mij akelig. Ik schaam me zelfs dat in Nederland het gangpad met chips en zoutjes even groot is als hun ‘pastagangpad’. Dat wil ik ook! Ik hoef die gefrituurde troep niet eens. Ik wil mortadella, gnocchi en Grana Padano. Gangpaden vol!! En toen besefte ik het mij: rijkdom is écht niet de dikte van je portemonnee. Rijkdom zit hem in cultuur, waardes en tradities. Hoe dof de bloemenriviera ook zal kleuren, de Italianen gaan hun elan echt niet verliezen. Integendeel, hun koffie zal beter smaken dan ooit.' 

Zelf echt Italiaanse frittata maken? Check hier de receptvideo van Thomas.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda