http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Varkens op het dak

19 maart 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik over varkensflats. De ultieme no waste en urban farming. Of zijn er ethische bezwaren?

'Om food waste te reduceren kom je soms op creatieve ideeën. Zo vertelde ik met vol enthousiasme tegen mijn broer dat elk restaurant een paar varkens op het dak zou moeten hebben. Ik zag het al helemaal voor me: je voedt ze met food waste en na verloop van tijd breng je ze naar de slacht. De cirkel is rond. Zelfvoorzienend krijgt een nieuwe betekenis en denk eens aan de ‘storytelling’ die je creëert. Top idee! ‘Maar wat als het waait?’, zei mijn broer toen. Hmm… Goed punt. Het plan kwam in de kast te liggen. Totdat ik laatst een bericht zag dat mijn enthousiasme in één klap reanimeerde. De varkensflat.'

Varkensflat
'Wat is een varkensflat? Het is een architectonisch hoogstandje en de naam verklapt het al: het is een flat vol met varkens, een soort hotel. Het is voorzien van alle gemakken, waardoor je biologisch, efficiënt en verantwoord kan boeren. De kleine biggetjes beginnen boven in de flat en naarmate ze ouder worden dalen ze. Op de begane grond zit de slager, zodat ze als verpakte schouderkarbonaadjes de flat verlaten. Een sterk staaltje efficiëntie waardoor huidige boeren zullen transformeren in ware huisjesmelkers. Of toch niet?'

Aversie
'Laat het woord ‘varkensflat’ eens vallen tijdens de lunch met je collega’s zullen er eerst grappen komen. Niet iedereen ziet dit werkelijkheid worden. Mijn enthousiasme is hierin zeldzaam. Er bestaat nogal wat aversie tegen het idee om varkens in een flat te stoppen. Het wordt opeens een ethische kwestie, want zoiets doe je niet. Varkens horen immers in de modder en niet op nummertje 93bis.'

Toekomst
'Het zal even duren voordat de eerste steen van de varkensflat gelegd gaat worden of dat er varkens op het dak van een restaurant komen te staan. Grote kans dat het nooit gaat gebeuren. Want we willen dat er zo weinig mogelijk verandert in de voedselindustrie. En het lekkere schouderkarbonaadje mag niet van de menukaart. Het liefst van zo’n mooi roze varkentje dat heel z’n leven in een achtertuin heeft lopen wroeten. 

Helaas willen meer mensen dit en zijn de achtertuinen beperkt. We hebben te maken met een voedseldruk die in de komende jaren alleen hoger wordt. In de aankomende 25 jaar verwelkomen wij zo’n twee miljard mensen op deze aardkloot en zij gaan allemaal eten. Het idee van de varkensflat is meer noodzaak dan dat wij nu denken. Kortom, als jullie alvast modder op jullie daken scheppen, bel ik alvast wat makelaars!' 

Beeld: Cityfarming.info

Meer tips over urban farming en no waste vind je op het Youtubekanaal van de Waste Watcher. Hij leert je bijvoorbeeld hoe je een flat kunt maken van lente-uitjes. Handig!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda