http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het genot van een pittig zaadje

12 maart 2014    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over spicy food en het genot van een vastplakkend zaadje. Waarom is pittig eten verslavend?

Wij Nederlanders zijn mild met de chilipeper. Hoewel de chilipeper - vooral de poedervariant - nationaal geaccepteerd is, blijft het ding vaak nog angstvallig achterwege in menig keuken. Koken met pit laten we graag over aan diegene die er bekend mee is. Het zakje sambal bij de Chinees bijvoorbeeld: we accepteren het zakje sambal net zoals het zakje kroepoek bij het afrekenen van je bestelling. Thuis gebruiken we het rode goedje slechts minimaal bij de maaltijd (vooral niet te pittig), het restje wordt keurig opgeborgen in de koelkast om vervolgens een maand later onaangetast weggegooid te worden. Nederlanders en pittig eten, zo'n harmonie als bloemkool en kaassaus wordt het waarschijnlijk nooit.

Toch groeit de groep sympathisanten ervan, waaronder ik. Tijdens het reizen in Azië ontkom je er niet aan. Hier vragen of het wat minder mag met ‘meneer peper’ wordt lacherig geaccepteerd, om vervolgens doodleuk de hoeveelheid pepers van acht terug te reduceren naar drie. Het eten van een heerlijke green Thai curry of een Tom yum gum doet mij dan ook in zweet uitbreken. In mijn familie sta ik inmiddels wel bekend als de verschrikkelijke zweetneus.

Capsaïcine
Maar waarom vindt men pittig eten lekker? Sterker nog, waarom is pittig eten verslavend? Want hoe anders kunt je het 'steeds hogere dosis pittig' tot je nemen verklaren? Dat zit zo: In peper zit de werkzame stof capsaïcine. Deze stof doet uw tong zinderen, prikkelen en verschroeien. Om de pijn te compenseren, maken de hersens de stof endorfine aan. Een geluk makend en pijn bestrijdend wondermiddel. Hetzelfde middel komt vrij tijdens duursport, bevallingen en in hele kleine mate tijdens chocolade eten. Tijdens pijn komen vaak ook stress en angst om de hoek kijken, denk aan een open wond.
Maar gelukkig zijn die verschrikkingen niet van de partij tijdens de consumptie van de peper. We kunnen zodoende de endorfine accepteren en zonder stress op ons in laten werken.

Fireballs
Een sentimentele jeugd herinnering is dan ook het wedstrijden Fireball zuigen. Wie het eerst van de vriendjes de bal uit zijn mond haalde, betaalde het pakje Jawbreaker Fireballs. Een beetje pijn is fijn, vooral als we weten dat het niet schadelijk is. Puistjes knijpen en een pets op de billen vallen ook onder die categorie. 

Bij mijn laatste streetfoodsnack in Bangkok, een heerlijke vers gefrituurde bananenchip met chilisaus, bleef er een chilipeper zaadje in mijn linker onderkies vastzitten. Deze probeerde ik met het puntje van mijn tong los te wippen. Telkens mislukte de poging en het leek of het zaadje zich pittig verdedigde, door mij constant kleine prikjes capsaïcine toe te dienen. Ik vond het heerlijk, het genot zat hem die dag in een vastplakkend zaadje.

Reacties

anonymous
Jaapio - 01-11-2014 19:24
"Goed verhaal!! "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda