http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het genot van een pittig zaadje

12 maart 2014    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over spicy food en het genot van een vastplakkend zaadje. Waarom is pittig eten verslavend?

Wij Nederlanders zijn mild met de chilipeper. Hoewel de chilipeper - vooral de poedervariant - nationaal geaccepteerd is, blijft het ding vaak nog angstvallig achterwege in menig keuken. Koken met pit laten we graag over aan diegene die er bekend mee is. Het zakje sambal bij de Chinees bijvoorbeeld: we accepteren het zakje sambal net zoals het zakje kroepoek bij het afrekenen van je bestelling. Thuis gebruiken we het rode goedje slechts minimaal bij de maaltijd (vooral niet te pittig), het restje wordt keurig opgeborgen in de koelkast om vervolgens een maand later onaangetast weggegooid te worden. Nederlanders en pittig eten, zo'n harmonie als bloemkool en kaassaus wordt het waarschijnlijk nooit.

Toch groeit de groep sympathisanten ervan, waaronder ik. Tijdens het reizen in Azië ontkom je er niet aan. Hier vragen of het wat minder mag met ‘meneer peper’ wordt lacherig geaccepteerd, om vervolgens doodleuk de hoeveelheid pepers van acht terug te reduceren naar drie. Het eten van een heerlijke green Thai curry of een Tom yum gum doet mij dan ook in zweet uitbreken. In mijn familie sta ik inmiddels wel bekend als de verschrikkelijke zweetneus.

Capsaïcine
Maar waarom vindt men pittig eten lekker? Sterker nog, waarom is pittig eten verslavend? Want hoe anders kunt je het 'steeds hogere dosis pittig' tot je nemen verklaren? Dat zit zo: In peper zit de werkzame stof capsaïcine. Deze stof doet uw tong zinderen, prikkelen en verschroeien. Om de pijn te compenseren, maken de hersens de stof endorfine aan. Een geluk makend en pijn bestrijdend wondermiddel. Hetzelfde middel komt vrij tijdens duursport, bevallingen en in hele kleine mate tijdens chocolade eten. Tijdens pijn komen vaak ook stress en angst om de hoek kijken, denk aan een open wond.
Maar gelukkig zijn die verschrikkingen niet van de partij tijdens de consumptie van de peper. We kunnen zodoende de endorfine accepteren en zonder stress op ons in laten werken.

Fireballs
Een sentimentele jeugd herinnering is dan ook het wedstrijden Fireball zuigen. Wie het eerst van de vriendjes de bal uit zijn mond haalde, betaalde het pakje Jawbreaker Fireballs. Een beetje pijn is fijn, vooral als we weten dat het niet schadelijk is. Puistjes knijpen en een pets op de billen vallen ook onder die categorie. 

Bij mijn laatste streetfoodsnack in Bangkok, een heerlijke vers gefrituurde bananenchip met chilisaus, bleef er een chilipeper zaadje in mijn linker onderkies vastzitten. Deze probeerde ik met het puntje van mijn tong los te wippen. Telkens mislukte de poging en het leek of het zaadje zich pittig verdedigde, door mij constant kleine prikjes capsaïcine toe te dienen. Ik vond het heerlijk, het genot zat hem die dag in een vastplakkend zaadje.

Reacties

anonymous
Jaapio - 01-11-2014 19:24
"Goed verhaal!! "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda