http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Paard als seizoensproduct

5 maart 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik over paardenvlees. Gebruik het! Want niets zo respectloos als vlees weggooien.

'Nog niet zo lang geleden vierden de Chinezen nieuwjaar. Hun jaar begint volgens onze kalender op 31 januari en staat dit jaar in het teken van het paard. Juist, dat paard waarover André van Duin een befaamd liedje maakte en de afgelopen dagen in veel cafés in Zuid-Nederland te horen was. Als klap op de vuurpijl besteedt het journaal ook aandacht aan het paard. Helaas wel op een negatieve manier, want juist in de week dat de Chinezen het jaar van het paard begroetten, verwelkomden wij een nieuw paardenvleesschandaal. Over ‘seizoensproducten’ gesproken.

Nobel dier
'Het meest nobele dier van de dierenwereld heeft het niet makkelijk. Hij staat met de ratio van een tieneridool vol in de spotlights en hobbelt van schandaal naar schandaal. Onterecht! Vandaar dat het tijd voor eerherstel is. De schandalen gaan namelijk niet over het product an sich, maar over ordinair gesjoemel in de boekhouding. Waarom? Paard is nu eenmaal goedkoper dan rundvlees. Het kind van de rekening? Het woord paard is de laatste tijd onlosmakelijk verbonden met schandaal.

Rollende koppen
'Daar waar schandalen zijn, rollen de koppen. De sjoemelaar zit allang achter de tralies. Maar omdat de boekhouding foetsie is, zit de NVWA opgescheept met 50.000.000 kilo ondefinieerbaar vlees. Wat zij hiermee gedaan hebben is net zo raadselachtig als het daadwerkelijke percentage paardenvlees in deze 50 miljoen kilo. En daar gaat het faliekant mis. Want de kans bestaat dat aardig wat edele paardjes een troosteloze aftocht hebben gehad naar de container.

Respectloos
'Het meest respectloze dat je met vlees kunt doen is het weggooien. Dit zullen veel slagers beamen. Laat het woord paardenvleesschandaal vallen en je merkt een lichte irritatie. Het is ook niet eenvoudig om een edel stukje vlees zo van z’n voetstuk te zien vallen. Vooral als het verspild wordt. Zonde.

Wanneer het journaal melding maakt van een nieuw paardenvleesschandaal heb ik moeite om dit af te kijken. Bij het horen van ‘er staat een paard in de gang’ denk ik standaard: liever in de gang dan in de kliko. En stiekem ben ik jaloers op de Chinezen. Het jaar van het paard staat symbool voor actie, te verrichten werk en power. In het Nederlands hebben we daar niet voor niets een woord voor: paardenkracht. Kortom, gelukkig nieuwjaar! 新年好!'

How to make a paardenburger?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda