http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Wekelijkse kost

21 februari 2014    Rens Zwakenberg   

Schrijvend vormgever @zchrijver over de wekelijkse rit naar de supermarkt: burgerlul for life! #inspiratie

'Ik zit in de auto. Naast mij vraagt een collega zich verveeld af wat ze vanavond nou weer moet koken. Ze doet nog bijna elke dag boodschappen, lekker studentikoos. Zelf ben ik ondertussen al jaren van ‘het boodschappen doen voor de hele week’. Burgerlul for life!

'Op woensdag al bepalen wat we de maandag erop gaan eten. Praktisch is het zeker. Je offert eenmaal per week een uurtje op om de rest van de week bij thuiskomst meteen aan je maaltijd te kunnen beginnen. Boodschappen doen op woensdag. Dat breekt zo lekker de week. #omg-ik-klink-als-een-reclame.

'Tijdens ons wekelijks qualitytime-momentje op weg naar voedsel luisteren we radio of bespreken we onze levenskeuzes. Het is weergaloos gezellig tot we onze reisbestemming naderen. Steevast beginnen de maaltijdonderhandelingen zo’n 250 meter voor we de parkeerplaats van de supermarkt oprijden. ‘Wat zullen we deze week weer eens eten?’ Het komt zo flauw mijn mond uit, daar kan al het zout uit een wereldgerecht geen smaak aan geven.

Wekelijks keuzeritueel
'Vaste onderdelen van onze wekelijkse eetroutine zijn een goede pasta, een keer Aziatisch (lees rijst met kip), een stevige stamppot en een lekker vers gemaakt soepje. Wie snel kan rekenen ziet hier het probleem al ontstaan. Wie niet zo goed is met cijfers; we moeten nog een paar dagen. Nou nog maar een keer aardappels, vlees en groente dan?! En vanavond toch maar een pizzaatje in de oven knallen? Het is dan natuurlijk al te laat om te koken, mooi! Mijn vriendin komt dan gelukkig nog met goede en vooral smakelijke ideeën waarmee we onze week vol krijgen tot ons volgende wekelijkse keuzeritueel.

'Ondanks dat ik werk bij Food Inspiration is de inspiratie bij mij ver te zoeken. Ik ben namelijk, nog steeds, geen foodie. Ik denk in gebaande paden, in gerechten. Niet in ingrediënten. Die kun je namelijk mixen, oneindeloos! Dat je bij het gebruik van losse ingrediënten ook alles los van elkaar moet snijden en bereiden beukt tegen de pijlers van mijn luie bestaan. De resultaten zijn echter keer op keer zeer smakelijk en voor herhaling vatbaar! Mooi, een extra gerecht voor op de weeklijst zul je denken! Maar de kracht zit hem natuurlijk in de wekelijkse variatie.

'Keer op keer beloof ik dan ook om met iets nieuws te komen. Het is, zo begrijp ik, niet leuk als alles altijd van één kant moet komen. Maar toch zet ik ook keer op keer weer de mij bekende veilige gerechten op tafel. Waar zit toch die rem die mij ervan weerhoud mijn creativiteit ook op het bord te laten zien?

Vanavond ga ik het anders doen
'Vanuit achterin de auto zegt een andere collega verveelt; ‘Maak gewoon een vegetarische risotto. Lekker laten trekken in een groentebouillon, aanmaken met wat pijnboompitten, oesterzwam en...’ Ik word al moe als ik eraan denk om dit te moeten maken. Het klinkt echt lekker dat zeker, maar hoe maak je zoiets? En hoe lang ben je daar mee bezig joh?! ‘...en dan gewoon een simpele rucolasalade erbij. Het is al best laat dus ik zou het simpel houden.’

'Ik focus me maar weer op de veel te hard remmende auto voor me. Het gesprek gaat half langs me heen maar doet me voor de zoveelste keer besluiten thuis ook eens iets nieuws top tafel te zetten. Maar niet vanavond! Hopelijk gaan we morgen pas boodschappen doen, dan doen we vanavond lekker een frietje.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda