http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Food Politics: Naming & Blaming

20 februari 2014    Karin Egberink   

Blogger @KarinEgberink van @YFM_U over Food Politics, naming & blaming en een nieuw regionaal ontbijtproject.

'Een keer per maand organiseren we binnen YFM Utrecht een Eat-In of diner met een interessante spreker uit de foodwereld, waarbij we dieper ingaan op een onderwerp. Professor Politicologie Herman Lelieveldt deed de aftrap voor onze Food Politics-lezingen reeks.

Naming & Blaming
'Herman Lelieveldt stelt dat de overheid een groot vertrouwen heeft in de voedselindustrie. Hoe kan dat nog steeds? De voedselschandalen vliegen je om de oren; paardenvlees, rotzooi in je thee en haren in je brood. Maar toch schijnen regels en wetten niet echt te helpen. Volgens Lelieveldt komt dit door het gebrek aan handhaving van regels en wetten rondom de voedselindustrie. Voedselketens zijn steeds internationaler geworden en op toezicht wordt juist steeds meer bezuinigd. Een mogelijke oplossing: Naming & Blaming! Waarom niet de producent zelf aanspreken en aanzetten tot verbetering?

Foodwatch
'Naming & Blaming: dit is nou precies wat Foodwatch doet. De voedselwaakhond van Nederland wijst overheid en producenten op hun verantwoordelijkheid om consumenten te beschermen. Een van hun campagnes gaat over het Nationaal Schoolontbijt. Aan dit jaarlijkse evenement doen ongeveer 2000 scholen en 400.000 leerlingen mee. Het doel? Kinderen stimuleren om goed te ontbijten. Maar, zo zegt Foodwatch, het Nationaal Schoolontbijt is een podium geworden voor multinationals om kinderen al op jonge leeftijd bekend te maken met hun merken. Op de ontbijttafels op de scholen sieren merken als Venz, Blue Band en Appelsientje. Waar is het fruit? Waarom voorverpakt sap? Het Nationaal Schoolontbijt zou niet gezond zijn, maar het doel zou zijn verschoven naar kindermarketing.

Over tot actie: regionaal schoolontbijt
'Na het Naming en Shaming waar Lelieveldt over spreekt, gaan wij binnen YFM Utrecht een stapje verder; we laten zien hoe het ook anders kan. We gaan over tot actie! Hoewel we nog in de beginfase zitten, willen we toch graag een tipje van de sluier oplichten over een project waar wij op dit moment druk mee bezig zijn. Na het lezen van de kritiek van Foodwatch waren wij getriggerd om een alternatief te bieden; een gezond schoolontbijt op Utrechtse scholen. Maar wat is een gezond ontbijt voor kinderen? We spraken verschillende diëtisten, de organisatie The Good Family, we gingen op bezoek bij de Gemeente Utrecht om te kijken hoe we ons kunnen aansluiten bij het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en zijn in gesprek met lokale voedselproducenten over mogelijke sponsoring. We hebben er zin in! Keep you posted!' 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda