http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koffiedik kijken

19 februari 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik over de boer die zijn champignons koffiedik voerde. Geen slecht idee!

'De tijd dat ik met mijn broer over de boerderij van mijn opa en oma banjerde staat mij nog vers in het geheugen. Aangezien ik opgegroeid ben in het epicentrum van de Achterhoek, was het boerenleven nooit ver weg. De typische ‘ons kent ons’ mentaliteit hielp hierbij, want wanneer een boer een nieuw wondermiddel gevonden had was dit al snel ‘brééking nieuws’ in het dorp. Boeren zijn soms wel rare snuiters, zo gaf de ene zijn paarden bier en draaide de ander dag en nacht Tiroler muziek voor zijn koeien. De raarste snuiter was misschien wel de champignonnenboer, die zijn champignons koffiedik ‘voerde’.

'Dat ongefundeerde methodes uit grootmoeders tijd soms gebruikelijk waren, was geen onbekend gegeven. Maar dit ging zowel mij als het hele dorp de pet te boven. Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar, maar hier was duidelijk sprake van het eerste. Lang bleef mijn mening over de champignonnenboer onveranderd, totdat ik in gesprek kwam met Michael Braungart, grondlegger van Cradle2Cradle. Hij liet mij inzien dat voedselafval altijd op een gelijkwaardig niveau of hoger teruggebracht moet worden in de voedselketen. Kortom, koffiedik kan nooit afval zijn. Na het nuttigen van, hoe toevallig, een kop koffie viel het kwartje. De beste boer was een genie.

Mestpier
'Het is namelijk logisch. Tijdens het koffiezetten onttrekt het water de aroma’s, waardoor in feite een groot deel van de energie in de gemalen koffieprut blijft. De beste boer wist dit en zag dat zijn champignons de resterende energie effectief konden gebruiken. Niet alleen champignons kun je blij maken met een oude kop koffie, maar ook de mestpier schijnt de smakelijke en verslavende kant van koffie gevonden te hebben. Afval wordt hierdoor weer voedsel, precies zoals Michael Braungart zei. Het is nog maar een kwestie van tijd, totdat er een mestpierenfabriek naast de koffiefabriek komt te staan. Toch?

'Aangezien de beste boer toch een vorm van eerherstel verdient, ik mijn agrarische aard niet kan negeren en toch koffie zuip bij de vleet, ben ik in de voetsporen van de champignonnenboer getreden. Sinds kort ben ik een heuse champignonnenboer. Mijn boerderij beperkt zich tot een schamele schoenendoos onder mijn bed, waarin twee proefzakken met oesterzwammen op de teelt liggen. En wat denk je? De beste boer was een genie én een pionier in zijn vak. Of dit idee echt een grootste toekomst heeft? Dat is nu nog koffiedik kijken.'  

Bekijk hier de video met de Rotterdamse ondernemers achter Rotterzwam. Nieuwsgierig naar dit concept en meer toffe Rotterdamse ondernemers? Lees het magazine: Ruig Roterdam!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda