http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koffiedik kijken

19 februari 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik over de boer die zijn champignons koffiedik voerde. Geen slecht idee!

'De tijd dat ik met mijn broer over de boerderij van mijn opa en oma banjerde staat mij nog vers in het geheugen. Aangezien ik opgegroeid ben in het epicentrum van de Achterhoek, was het boerenleven nooit ver weg. De typische ‘ons kent ons’ mentaliteit hielp hierbij, want wanneer een boer een nieuw wondermiddel gevonden had was dit al snel ‘brééking nieuws’ in het dorp. Boeren zijn soms wel rare snuiters, zo gaf de ene zijn paarden bier en draaide de ander dag en nacht Tiroler muziek voor zijn koeien. De raarste snuiter was misschien wel de champignonnenboer, die zijn champignons koffiedik ‘voerde’.

'Dat ongefundeerde methodes uit grootmoeders tijd soms gebruikelijk waren, was geen onbekend gegeven. Maar dit ging zowel mij als het hele dorp de pet te boven. Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar, maar hier was duidelijk sprake van het eerste. Lang bleef mijn mening over de champignonnenboer onveranderd, totdat ik in gesprek kwam met Michael Braungart, grondlegger van Cradle2Cradle. Hij liet mij inzien dat voedselafval altijd op een gelijkwaardig niveau of hoger teruggebracht moet worden in de voedselketen. Kortom, koffiedik kan nooit afval zijn. Na het nuttigen van, hoe toevallig, een kop koffie viel het kwartje. De beste boer was een genie.

Mestpier
'Het is namelijk logisch. Tijdens het koffiezetten onttrekt het water de aroma’s, waardoor in feite een groot deel van de energie in de gemalen koffieprut blijft. De beste boer wist dit en zag dat zijn champignons de resterende energie effectief konden gebruiken. Niet alleen champignons kun je blij maken met een oude kop koffie, maar ook de mestpier schijnt de smakelijke en verslavende kant van koffie gevonden te hebben. Afval wordt hierdoor weer voedsel, precies zoals Michael Braungart zei. Het is nog maar een kwestie van tijd, totdat er een mestpierenfabriek naast de koffiefabriek komt te staan. Toch?

'Aangezien de beste boer toch een vorm van eerherstel verdient, ik mijn agrarische aard niet kan negeren en toch koffie zuip bij de vleet, ben ik in de voetsporen van de champignonnenboer getreden. Sinds kort ben ik een heuse champignonnenboer. Mijn boerderij beperkt zich tot een schamele schoenendoos onder mijn bed, waarin twee proefzakken met oesterzwammen op de teelt liggen. En wat denk je? De beste boer was een genie én een pionier in zijn vak. Of dit idee echt een grootste toekomst heeft? Dat is nu nog koffiedik kijken.'  

Bekijk hier de video met de Rotterdamse ondernemers achter Rotterzwam. Nieuwsgierig naar dit concept en meer toffe Rotterdamse ondernemers? Lees het magazine: Ruig Roterdam!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda