http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Wanneer komt de horeca onder die steen vandaan?

18 februari 2014    Femke van den Heuvel   

Blogger Femke van den Heuvel van @VlamIndePan doet een oproep aan alle chefs: Kom onder die steen vandaan!

'Toegegeven, ik ben een beetje wereldvreemd. Ik ben vegetariër, eet grotendeels plantaardig en denk dat een cheeseburger echt van kaas wordt gemaakt. Ik fermenteer, kiem, eet biologisch en knuffel het liefst met alle dieren. Ofwel, ik ben de welbekende geitenwollen sok. Dat realiseerde ik me weer toen ik op de Horecava 2014 een workshop gaf over gezondheid, dé trend van 2014!

'Je denkt nu vast: o jee, nu gaat ze me lastig vallen met de meest vreselijke verhalen over het toenemende dierenleed in de wereld, over varkens die geen varkens meer kunnen zijn in hun megastallen, over kaalgeplukte en snavelloze kippen, over oververmoeide en gestreste varkens die de halve wereld over worden gesleept omdat hun vlees dan ineens coppa di parma mag heten…

Niets ervan!
'Ook zal ik jullie niet vervelen met de bekende verhalen over hoe slecht vlees is voor je gezondheid, over de enorme hoeveelheden antibiotica die via het vlees in je lichaam terecht komen en daar hun vernietigende werking hebben, of over het feit dat vlees wekenlang in je darmen blijft rotten omdat het zo zwaar is voor je spijsvertering. Ik laat het achterwege.

'En waar ik jullie hier ook niet aan wil helpen herinneren, is dat de wereldwijd enorme consumptie van vlees het milieu aantast en Afrikaanse kinderen van hun voedsel berooft (hun mais wordt immers aan de runderen gevoerd). Nee, jullie zijn verstandig genoeg om daar de juiste keuze in te maken…

'Maar wat ik echt niet begrijp, zelfs ontzettend dom vind, is dat de horecabranche een hele markt laat liggen! Een markt met mensen die gezond - en/of plantaardig! - willen eten, mensen die last hebben van allerlei intoleranties en allergieën zoals lactose-intolerantie en coeliakie. Een markt die klaar is met alle voedselschandalen en écht eten wil, zonder alle onzinnige extra’s.

'Het gaat hier simpelweg om een zeer snel groeiende markt, die net zo goed uit eten wil en ook graag betaalt voor beleving in de gastvrijheidssector, mits rekening gehouden met hun wensen - en dan bedoel ik niet dat er weer eens een bak sla voor hen klaar staat. Ik vraag me dan ook af: ligt horeca Nederland onder een steen?

'Mijn verwondering is toch ook niet zo vreemd, als je ziet dat de spelers in de branche over zo ongelooflijk veel creativiteit en kennis beschikken en er vervolgens zo weinig mee doen? Tegen hen wil ik zeggen: ga die uitdaging aan en loop eens verder dan de zo vertrouwde vlees- en visafdeling. Kijk naar alle nieuwe en onvergetelijke groentes (de grap dat ze niet voor niets vergeten zijn, zijn we nu wel voorbij), de verse zeewieren en de diverse peulvruchten (het nieuwe vlees!) die de markt verrijken.

'Loop ook eens een biologische winkel binnen als je durft! Laat je verrassen en verleiden door het assortiment. Wát een hoeveelheid aan graansoorten naast tarwe. En dan al die soorten notenpasta’s die je als botervervanger kunt gebruiken. Pak meteen wat van die verrassende proteïnebommetjes mee (ook wel chiazaad genoemd), de perfecte eivervanger in je baksels.

Draaf ik nu door?
'Nee, ik weiger te geloven dat ik de enige kok ben die blij wordt van al die nieuwe producten, smaken en technieken. Good food doet gewoon iets met je mood. Dus omarm ze gewoon, die andere producten en technieken en verrijk je kaart!' 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda