http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Een ode aan toevallige ontmoetingen

13 februari 2014    Remy Rombouts   

Pioneer Remy Rombouts over #Culimaatjes, gedeelde passie voor food en toevallige ontmoetingen.

‘En dan ineens de vraag van Saskia of ik het stokje van de Pioneersblog wil overnemen. Weet je nog Sas? Door een toevallige ontmoeting al ruim een jaar maatjes met allebei een onwijze gedrevenheid voor Food.

‘Juist die toevallige ontmoetingen vind ik bijzonder. Bij de Pioneers, maar nog meer in mijn dagelijks werk. Alweer enige jaren geleden ben ik vanuit de topgastronomie de ‘sales’ ingegaan, bah wat een woord: ‘sales’, snap ik het dan nog steeds niet? Ik denk het juist wel…

‘Vanuit mijn achtergrond wil ik geen sales doen. Ik zie mijn klanten als gasten in de belevingswereld van de producenten. Gasten met liefde voor het ambacht, die de mooiste verhalen over hun producten kunnen vertellen. Hun belevingswereld en die van mij, daar gaat het om. De keukentafelgesprekken met de boer die de mooiste zachte geitenkaas maakt, om hem vervolgens mee te nemen in mijn wereld.

Passie, leren en delen
‘Dat enthousiasme ervaar ik ook bij mijn maatjes en de Pioneers. Iedereen die op zijn of haar manier gedreven is, dat siert en maakt mensen mooi. Vanuit dat enthousiasme is ook de term #culimaatjes ontstaan. Culimaatjes om elkaar te helpen bij verkoop, de verhalen over te brengen en verbinden, maar zeker ook als echte maatjes. Op zondag eten op de Sonsbeekmarkt met familie en je maatjes, fles wijn, oesters en brood. Of met z’n allen eten bij die chef of dat restaurant waar we ervaren waarom ons vak zo mooi is. Zomaar omdat we genieten van eten en de passie ervoor delen. Plannen maken en filosoferen over de mooiste culinaire reizen. Een gek idee om zomaar naar de Elzas te gaan, tentjes mee, de lekkerste wijn zoeken, de mooiste slager, de meest ambachtelijke bakker, BBQ mee, kampvuur erbij en uren praten over food, heerlijk! En dan ook nog onwijs veel van elkaar leren.

‘Overigens dat leren en kennis overdragen, daarmee verras ik ook graag mijn gasten. Sinds enige tijd geef ik workshops in chocolade en patisserie, ik kan het niet laten…
De eerste tijd heb ik zomaar wat gedaan in mijn ogen. Maar door een aantal toevallige ontmoetingen en mijn Culimaatjes heb ik mijn kennis en gedrevenheid vormgegeven. Zij hebben me gemotiveerd er iets moois van te maken. Ze hebben me tips gegeven en bijgestaan. Verschillende bedrijven heb ik inmiddels mogen vertellen over verrassende smaken, structuren en vormen van bonbons en desserts.

Chicago!
‘Ook daardoor ontstaan er mooie samenwerkingen, bijvoorbeeld voor een opleidingsinstituut. En nog vetter: de vraag uit Chicago om daar een week workshops te geven aan chefs! Zomaar leer ik via Twitter een chocolatier kennen en door dat contact, het delen van kennis, recepten en foto’s zijn ze daar in Chicago enthousiast geworden en werd ik hiervoor gevraagd.

‘Vaak vragen gasten aan mij over mijn verleden, leuk, maar ik vertel ze liever over nu, over mijn belevenissen met mijn Culimaatjes. En dan zie ik gasten glimmende ogen krijgen en stralen en dan weet ik… zij zouden stiekem ook Culimaatje willen zijn.’

Remy werkt voor GIJS streekproducten.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

Stones Events @stonesevents
"Looking for seasonal #FoodInspiration? Try this wood pigeon with wild mushrooms, star anise, cinnamon & carrot pure… https://t.co/dlZMhmuU3a"

horeca inspiratie @HorecaInspira
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Waar moet ik zijn Food in Stockholm @foodinspiration #fipioneer #dtv "

EssexFoodPorn @EssexFoodPorn
"RT @JonEdwardsChef: @caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration #fres… "

Tamara Kerr @tamarakerr03
"RT @JonEdwardsChef: @caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration #fres… "

Jonathan Edwards @JonEdwardsChef
"@caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration… https://t.co/AN0nENOVor"

Madelon Bemener @madje73
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

EssexFoodPorn @EssexFoodPorn
"RT @Rob_Keijzers: De kruiden gaan als kool 😉 #herbs #food #instafood #goodfood #foodinspiration #foodie #foodporn… https://t.co/9gCfc9nVm2"

Rob @Rob_Keijzers
"De kruiden gaan als kool 😉 #herbs #food #instafood #goodfood #foodinspiration #foodie #foodporn… https://t.co/9gCfc9nVm2"

Agenda