http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Future of food

24 januari 2014    Nick Twaalfhoven   

Blogger Nick Twaalfhoven geeft ons een kijkje in de toekomst aan de hand van voorspellingen en spannende food concepten.

Wat brengt ons de toekomst in food? Dat weet niemand precies. Wel kunnen we door middel van een aantal berekeningen en scenario’s een paar toekomstige eetconcepten uitlichten. Food designer Nick Twaalfhoven van het Arnhemse bedrijf Doperwt, ontwierp aan de hand van toekomstige voorspellingen een aantal spannende food concepten.

Vlees, het nieuwe luxe
'Vlees als massaproduct verdwijnt langzaam. Het tekort ontstaat door de sterke groei van de wereldbevolking (9 miljard in 2050), maar ook de klimaatverandering speelt een rol. Omdat ook water steeds schaarser en dus duurder wordt, is het houden van vee straks niet meer te betalen. Maar de mens heeft een sterke behoefte aan de essentiële proteïnes in vlees, hoe lossen we dit op? Het zou zomaar kunnen dat je in de toekomst kweekbiefstuk op je bord krijgt, dat rechtstreeks uit het laboratorium komt. Daarnaast lijken insecten de ideale oplossing. Eén kilo vlees van een sprinkhaan kost maar 2 kilo onkruid als voer. Bovendien zit er in insecten een viervoud van de proteïnes en vitamines die in regulier vlees zitten.

Vandaar dat we op het ‘future city festival’ alvast een frikandel serveerden, verrijkt met 1% insectenmeel. 1% insecten eten in plaats van 1% vlees lijkt misschien weinig, maar op jaarbasis scheelt dat in Nederland toch al snel het vleesgewicht van zo’n 10.000 koeien.'

De future frikandel van Doperwt tijdens het 'future city festival 2012'

No waste!
'In Nederland wordt jaarlijks voor ongeveer 4,4 miljard (!) euro aan eten weggegooid. De stijgende voedselprijzen, de crisis en het besef dat we in 2050 negen miljard monden moeten voeden, maken dit tot een extra pijnlijk feit en een actueel thema. Al die verspilde energie! Dertig procent van onze CO2-uitstoot is gekoppeld aan voedsel.

Onze voorspelling is dat deze verspilling op vele manieren wordt teruggedrongen. Restproducten kunnen worden verwerkt en eten weggooien kan voorkomen worden, het is niet nodig! Een mooi voorbeeld hiervan is ‘het Hommeltje’ uit Arnhem; resten van dagverse seizoensproducten van ambachtsbakkers worden verwerkt tot een nieuw delicaat bakproduct.

Supercombinaties
Veredelen is het verbeteren en aanpassen van gewassen op gewenste eigenschappen. Dat noemen we ook wel het kruisen van gewassen. De komende jaren gaat er veel veranderen. De uitdagingen voor veredelaars zijn groot: voedselzekerheid en -veiligheid blijven hoog op de agenda staan, het aantal toepassingen van genetische technologieën in de veredeling stijgt snel en de focus op duurzaamheid wordt alsmaar groter.

In de toekomst gaan we steeds meer eten op elkaar afstemmen, dit om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het eten en ons lichaam. We gaan daarom supercombinaties telen. Wist je bijvoorbeeld dat Vitamine C helpt om ijzer in je lichaam op te nemen? Een supercombinatie is dus appel (vitamine C) en spinazie (ijzer). Wij voorspellen dat je binnen twintig jaar de spinappel eet. En deze producten passen niet alleen voedingstechnisch bij elkaar, ook smaaktechnisch!'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda