http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

2014: het jaar tegen food waste

22 januari 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger Thomas Luttikhold sprak op de Horecava over 2014: het jaar tegen food waste!

Sinds de oudheid hebben wij een drang om de toekomst te voorspellen. Koffiedik kijken, handen lezen en turen in een glazen bol. Als er één ding is wat deze methodes en attributen ons vertellen is het dat de toekomst onvoorspelbaar blijft. Toch gaat 2014 het jaar tegen food waste worden. Om dit te voorspellen had ik geen glazen bol nodig. Alleen een ticket voor de Horecava.

Stadsprullenbak
De Europese Unie heeft 2014 namelijk uitgeroepen tot jaar tegen food waste. Zij luiden de noodklok. Een gemiddelde stadsprullenbak eet namelijk beter dan 60% van alle kinderen in de wereld. Tevens gooien wij, de Nederlandse horeca, jaarlijks €900 miljoen euro aan goed voedsel weg. €900 miljoen!! Schrikwekkende cijfers om even stil van te worden. Het is ook niet voor niets dat dit onderwerp volop aandacht kreeg tijdens de Horecava.

Zo stond de dinsdag volledig in het teken van food waste. Het tegengaan natuurlijk. We kunnen met onze ‘waste’ namelijk zoveel dingen doen én zoveel geld bezuinigen. Het was mooi om te zien dat initiatieven rondom dit onderwerp beloond werden. Zo wonnen de dames van Kromkommer de ‘Innovatie award’ met hun prachtige initiatief, werd er door chefs en politici gediscussieerd over food waste en mocht ik honderden mensen bereiken met mijn verhaal over het tegengaan van food waste.

De toekomst
Wat de toekomst gaat brengen is nooit zeker, maar met de Horecava is hét jaar tegen voedselverspilling als een speer vertrokken. Als klap op de vuurpijl begeesterde een duidelijk op stoom geraakte Hans Steenbergen mij met: ‘Het nieuwe nu’. Op weg naar een nieuwe realiteit en op weg naar nieuwe kansen.

Hierdoor besefte ik mij dat de toekomst niet in een schmutzig kopje koffiedik zit of een troebele glazen bol, maar het hangt in de lucht. Op de Horecava heerste een collectief gevoel dat dingen echt gaan veranderen. Daarom geloof ik er oprecht in dat 2014 hét jaar tegen food waste zal worden. Helaas heb ik het niet alleen voor het zeggen…  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Joost Scholten @HorecaJS
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

africanfoodyummy @africanfoodyum2
") ・・・ Rice & Assorted Meat Stew #dimner #rice #stew #staple #foodinspiration #foodie #foodpics… https://t.co/fLRdoYO7QA"

Roby latia @RobyLatia
"Chewy #chocolate Chip Granola Bars. #homemaderecipes #foodinspiration https://t.co/mhPkKNyAUt"

Topsector TU @TopsectorTU
"RT @DAFWeek: Deze kans wil je als #agrariër toch niet missen! https://t.co/96wlV5vC5g"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

Dutch Agri Food Week @DAFWeek
"Deze kans wil je als #agrariër toch niet missen! https://t.co/96wlV5vC5g"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Pescado chillo criollo!!!! #food#italy#italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#food… https://t.co/xd8NJ3suVT"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Risottiamo!!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger… https://t.co/IacNoge2tu"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https://t.co/9rHsAB44ge"

Agenda