http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Labelleugens

13 januari 2014    Jord Althuizen   

Blogger Jord Althuizen maakt gehakt van de grootgrutters. Labelleugens, trap er niet in! Laat je geen sprookjes vertellen, maar ga naar de detaillist.

Nog goedkoper, nog efficiënter, snijden in de marge, alternatieve ingrediënten, substituten en vulmiddelen, alles voor een lagere prijs. Want ja, daar is het de Nederlandse supermarkten om te doen, de laagste prijs. ‘De consument wint aan koopkracht’ roepen de bladen. ‘De consument en de dieren verliezen snoeihard’, snik ik.

De jarenlange prijzenoorlog bij de grootgrutters van dit kikkerlandje hebben de prille culinaire rijkdom, die na een eeuwenlange calvinistische insteek als een asperge in de lente de kop opstak, voortijdig afgehakt. Het resultaat? Schap na schap, plank voor plank en koelvitrine na koelvitrine niets anders dan culinaire fata morgana’s. Illusies van wat het ooit was, van wat het product zou moeten zijn. De paling is opgespoten met water, de krabsalade heeft nog nooit een bodemkruiper gezien en slagroom maken we niet meer van melk maar van planten. Niets is meer zoals oma het ooit kende. 

Labelleugens
Maar dan, terwijl de hoofdleverancier van de Nederlandse gezinskoelkast gefocust is op dat laagste cijfertje onderaan de kassabon, gebeurt er iets. De motor van de voedselverindustrialisering begint te haperen en te sputteren. De natuur geeft tegengas. De grenzen van voedselproductie tegen zo laag mogelijke kosten zijn overschreden en de voedselschandalen stapelen zich op. De consument schrikt en toont haar schizofrene aard: we willen de kwaliteit en veiligheid van vroeger maar de prijs van nu. Een varkentje dat de grootste grootgrutters eenvoudig denken te wassen met een eenvoudige oplossing: labelleugens. We doen gewoon alsof: een ambachtelijke biefstuk, biologisch gefokt met weldaad en welzijn voor het dier.

Want nergens worden de labelleugens zo pijnlijk zichtbaar als in het vleesschap van de supermarkt. Een schap gevuld door de ‘grootste ambachtelijke slager van het land’ aldus de goedlachse reclameman in blauw. Labels vol sterren, ambachtelijke stempels en feelgood leuzen moeten de ware inhoud verdoezelen. Laatst verscheen een foto van een verpakking met de tekst: ‘Ambacht volgens Oud-Hollands Slagersrecept, sinds 1955. Vakkundig gesneden shoarmareepjes, pittig gekruid met komijn en foelie.’ Klinkt goed toch? Laten we het even analyseren. Shoarma is een recept uit het Midden-Oosten waar het sinds 1800 gemaakt wordt van verticaal gestapeld vlees (veelal lam) dat op smaak is gebracht met kardemom, kaneel en nootmuskaat en al draaiend wordt afgesneden tot reepjes. Dus geen varken, geen oud-Hollands, geen machinaal voorgesneden vleessnippers, geen komijn en ook geen foelie. Het enige oud-Hollandse ambacht dat je in dit doosje treurigheid aantreft, is de flinke portie boerengelul. 

‘Vlees met oorsprong’
De gele rakkers met laagste prijsgarantie kunnen er ook wat van. Zij zijn de trotse bedenkers van ‘Vlees met oorsprong’. Een prachtige leus vol gebakken lucht. Al het vlees heeft een oorsprong, het moet immers ergens vandaan komen. Het verschil is dat je het van het ene vlees wel wilt weten en van het andere niet. Bij het vlees van de ‘hallo-roepers’ wil je dat waarschijnlijk dus niet weten. Want als je het duurzame aspect van je kalfsvlees onder de aandacht brengt met de ‘warm and fuzzy ‘tekst: ‘Doordat ze samen eten en drinken hebben ze een betere kwaliteit van leven’ en één fonkelende ster, ben je niets anders aan het doen dan consumenten misleiden. Als ik moet eten en drinken in een kroeg gebouwd voor tweehonderd gasten maar gevuld met zeshonderd heb ik nou niet echt kwaliteit van leven. Want dat is waar die ene ster voor staat: Voldoende ijzer om bloedarmoede tegen te gaan, meer ruwvoer, geen kale roostervloer en korter vervoer naar boerderij en slachthuis. Meer ruimte krijgen ze pas bij twee en drie sterretjes, maar die verkoopt de gele rakker nou net niet want dat is ‘te duur’. 

Waar jij als consument je waspoeder haalt zal mij worst wezen. Maar als je ambacht, oud-Hollandse recepten, kwaliteit, oorsprong en duurzaamheid belangrijk vindt, trap dan niet in de labelleugens maar koop bij de detaillist. Die staat voor zijn product, onderscheidt zich op kwaliteit en vertelt je een verhaal, geen sprookje.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda