http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Herontwikkeling van de hostie

10 januari 2014    Nick Twaalfhoven   

Offerschaaltjes, hosties en Bob Marley pizza. Eten en religie; een interessant, onderbelicht thema.

Ik las laatst een opmerkelijk bericht in de krant the Sun, over een Engelse Indiër die de reïncarnatie van Ganesha had gevonden in zijn aubergine. Halleluja! Nooit meer aubergines voor de Indiërs! Want wie weet zet je ooit je tanden in de oren van deze heilige roze olifant. Het is een opmerkelijk bericht, want meestal worden groentes niet aanbeden, maar worden ze geofferd. Zo maakt een fanatieke Balinees op sommige dagen, om bijvoorbeeld
het nieuwe jaar in te wijden, wel veertig kleine offerschaaltjes, prachtige gedecoreerd met bloemen, bladgroen, rijst, sigaretten, geld, koekjes en wierook. Elk element heeft zijn eigen specifieke doeleinden zoals vruchtbaarheid, gezondheid, geluk of voorspoed. En als je pijn aan je tanden hebt, dan leg je er ook gewoon een kruidnagel bij. Maar de enige die er echt van profiteren zijn de muisjes en vogeltjes denk ik.

Hostie? Frambozenkletskop!
Eten en religie, in heel veel Aziatische landen is het aan de orde van de dag. Als Food Designer een interessant, onderbelicht thema. Een thema dat veel inspiratie geeft voor nieuwe projecten. Maar ook in Nederland kennen wij voorbeelden waarbij religie en eten de paden kruisen. Zo is pas geleden de oma van mijn vrouw overleden. De dienst werd afgesloten met een gebed in de kerk en natuurlijk met een slokje rode wijn en een hostie. Het symbool van het laatste avondmaal en de belichaming van Christus. Voor iemand die niet gelovig is zoals ik, mag je dit ritueel overslaan. Maar wanneer er iets geproefd kan worden, sla ik nooit over. Daarbij vond ik het wel zo respectvol voor oma, om een hostie te nemen.

Nu verwacht je bij het lichaam van Christus niet de meest heerlijke smaak, maar die droge oude hostie bleef hangen in mijn keel en smaakte naar een stukje oud bijbels perkament. Hemels lekker was er niet bij, terwijl dat natuurlijk best kan! Ik pleit voor een herontwikkeling van de hostie en voel mijzelf daar een aangewezen persoon voor. Een frambozenkletskop als hostie afgetopt met een crème van perzikmascarpone en een siroop van gereduceerde rode wijn. Bijbels genot.

Bob Marley pizza
Nu kwam ik in Siem Reap (Cambodja) een wel heel opmerkelijk food concept tegen met religieuze kwinkslag. Overal waar backpackers zijn, wordt Bob Marley gedraaid. Er zijn zelfs volop hostels en kroegen naar hem vernoemd. De King of reggae was aanhanger van de Rastafari beweging. De rastafari's hebben als ritueel om tijdens meditatiesessies een aardige hoeveelheid cannabis te gebruiken. Een pizzarestaurant is hier handig op ingesprongen en had een opmerkelijke pizza ontworpen. De happy Bob Marley pizza heeft een geheim ingrediënt: champignons die gemarineerd zijn in geklaarde wietboter.

Met al die inspiraties ga ik vanavond aan de slag om mijn eigen Foodisme religie vorm te geven. Aubergine gebakken in wietboter op een hostiepizza en een goed glas Merlot.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda