http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een traditioneel kerstpakket

25 december 2013    Thomas Luttikhold   

Blogger en Waste Watcher @ThomasLuttik over de traditie van het kerstpakket.

Kerst staat bol van de tradities. De kerstboom, de kersstol en zo ook het kerstpakket. Elk zichzelf respecterend bedrijf geeft zijn werknemers een kerstpakket. Een ‘grapje’ dat gemiddeld tussen de 35 en 40 euro kost. In de horeca is deze traditie niet anders, maar wel lastiger. Met een pakje hartige sticks en zak schuimpjes sla je een flinke flater en getuigd bovendien niet van veel waardering tegenover je personeel. Vaak komt deze waardering daarom in een fles. Maar, waar komt deze jaarlijkse kwelling voor werkgevers eigenlijk vandaan?

19de eeuwse traditie
De traditie van het kerspakket vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw. Het waren de ambachtslieden, zoals timmermannen, hoefsmeden en touwslagers, die op 1ste kerstdag de altijd drukke boeren een bezoekje brachten en een presentje meenamen. De boer gaf op zijn beurt zijn knechten op 2de kerstdag vrij en iets lekkers.

Het meest geliefd in die tijd was: bloedworst, appels met spijs of balkenbrij. Culinaire hoogstandjes, die zeker niet dagelijks op het menu stonden. Een grotere blijk van waardering kon je als knecht dan ook niet krijgen en dat was het hele jaar hard werken meer dan waard.

Bloedworst en balkenbrij
Er zullen weinig werkgevers zijn die hun personeel nu nog een mooie bloedworst of een goed stuk balkenbrij geven. Een mooie bloedworst kan nog altijd zéér culinair zijn, maar de lage prijs van het product maakt het een ondankbaar kerstcadeau. 

De ooit zo onschuldige traditie is veel van zijn charme kwijt. De traditie is veranderd of beter gezegd: het verwachtingspatroon is veranderd. Vroeger werd een presentje van elke aard gewaardeerd. Nu ben je als werkgever maar al te bang dat jouw presentje een enkeltje voorraadkast krijgt. Een reden voor werkgevers om het op safe te spelen. Helaas zit waardering niet meer in het gebaar, maar schijnbaar in een fles. Het liefst een dure ook. Lekker voor bij de hartige sticks.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda