http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een traditioneel kerstpakket

25 december 2013    Thomas Luttikhold   

Blogger en Waste Watcher @ThomasLuttik over de traditie van het kerstpakket.

Kerst staat bol van de tradities. De kerstboom, de kersstol en zo ook het kerstpakket. Elk zichzelf respecterend bedrijf geeft zijn werknemers een kerstpakket. Een ‘grapje’ dat gemiddeld tussen de 35 en 40 euro kost. In de horeca is deze traditie niet anders, maar wel lastiger. Met een pakje hartige sticks en zak schuimpjes sla je een flinke flater en getuigd bovendien niet van veel waardering tegenover je personeel. Vaak komt deze waardering daarom in een fles. Maar, waar komt deze jaarlijkse kwelling voor werkgevers eigenlijk vandaan?

19de eeuwse traditie
De traditie van het kerspakket vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw. Het waren de ambachtslieden, zoals timmermannen, hoefsmeden en touwslagers, die op 1ste kerstdag de altijd drukke boeren een bezoekje brachten en een presentje meenamen. De boer gaf op zijn beurt zijn knechten op 2de kerstdag vrij en iets lekkers.

Het meest geliefd in die tijd was: bloedworst, appels met spijs of balkenbrij. Culinaire hoogstandjes, die zeker niet dagelijks op het menu stonden. Een grotere blijk van waardering kon je als knecht dan ook niet krijgen en dat was het hele jaar hard werken meer dan waard.

Bloedworst en balkenbrij
Er zullen weinig werkgevers zijn die hun personeel nu nog een mooie bloedworst of een goed stuk balkenbrij geven. Een mooie bloedworst kan nog altijd zéér culinair zijn, maar de lage prijs van het product maakt het een ondankbaar kerstcadeau. 

De ooit zo onschuldige traditie is veel van zijn charme kwijt. De traditie is veranderd of beter gezegd: het verwachtingspatroon is veranderd. Vroeger werd een presentje van elke aard gewaardeerd. Nu ben je als werkgever maar al te bang dat jouw presentje een enkeltje voorraadkast krijgt. Een reden voor werkgevers om het op safe te spelen. Helaas zit waardering niet meer in het gebaar, maar schijnbaar in een fles. Het liefst een dure ook. Lekker voor bij de hartige sticks.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda