http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

How to feed the future?

23 december 2013    Karin Egberink   

Blogger @KarinEgberink van @YFM_U over de herkomst van voedsel en anders boodschappen doen.

We zijn verwijderd geraakt van de herkomst van ons voedsel.

Dit is de stelling waar we ons tijdens de opleiding aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Italië mee bezig gehouden hebben. Tijdens cursussen over onder andere de geschiedenis van ons voedselsysteem, voedselveiligheid en bezoeken aan producenten stelden we ons de vragen ‘Waar komt ons eten vandaan? Waar wordt het geproduceerd? Door wie wordt het geproduceerd?’

Bewuste keuzes
Tijdens zo’n studiejaar word je ondergedompeld in een wereld met mensen uit de hele wereld die geïnteresseerd zijn in voeding, die bewuste keuzes rondom voeding maken en graag iets willen veranderen aan het huidige voedingssysteem, dat in de toekomst niet toereikend meer zal zijn als we met z’n allen blijven consumeren hoe we dat nu doen. Terug in Nederland was er de desillusie: weinig mensen hier waren bezig met bewuste keuzes rondom voeding. Sterker nog; de meeste mensen doen gedachteloos boodschappen, kijken niet naar herkomst van eten en houden geen rekening met seizoenen. In mijn nabije omgeving hoor ik regelmatig: ‘Bij Ekoplaza hebben ze niet alles wat ik op mijn lijstje heb staan, voor de helft van de groenten moet ik toch naar een andere supermarkt’. We zijn gewend geraakt aan veel keus, het hele jaar door en uit alle landen.

Maar alleen constateren dat de stelling waar is, was voor mij niet genoeg. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen wel weer na gaan denken over hun voeding? Terug in Nederland sloot ik mij aan bij de Youth Food Movement Utrecht (YFM). YFM is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Door middel van evenementen zoals eat-ins, food waste diners, proeverijen en sprekers. Onlangs spraken we met de oprichters van Dynamic Food over hun oplossing voor het verwijderd raken van de herkomst van ons voedsel.

Dynamic Food
Dynamic Food is een initiatief van Annelou van Griensven en biedt een rondreizend eetcafé in leegstaande ruimtes in steden. Het eetcafé is een ontmoetingsplek in een wijk waar workshops en lezingen gehouden kunnen worden. Het heeft als doel kleine boeren en leveranciers in de omgeving van de stad te ondersteunen, stadsbewoners en boeren met elkaar in contact te laten komen en bewustzijn te creëren over voedselproductie en consumptie. Dynamic Food stelt hierbij de vraag hoe in de toekomst alle negen miljard mensen kunnen blijven eten. Moet het voedingssysteem veranderen en hoe zou dit kunnen? Maar het eetcafé biedt ook een oplossing voor leegstand in de stad.

Wat mij intrigeerde aan het verhaal van Dynamic Food was een experiment dat Annelou samen met collega’s gedaan heeft. Twee weken lang kookten twee teams dezelfde recepten; het ene team deed boodschappen bij de supermarkt, het andere team kocht alleen lokaal. Na een week wisselden de teams. Conclusie van dit interessante experiment? De recepten waren niet afgestemd op lokaal en seizoen. Het team dat lokaal inkopen moest doen had grote moeite met het vinden van de ingrediënten. Terwijl in de supermarkt alle ingrediënten verkrijgbaar waren, ongeacht seizoen, weersomstandigheden of herkomst. Wil je echt alleen maar lokaal eten zul je anders boodschappen moeten doen; kijken wat er beschikbaar is en dan pas bedenken wat je ermee kunt maken. Dit is precies hoe mijn Amerikaanse huisgenootje in Italië boodschappen deed en zo voorkom je dat je nog naar de Appie moet nadat je bij Ekoplaza bent geweest. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda