http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eet gewoon brood

3 december 2013    Edwin Klaasen   

De #fipioneers gaan bloggen! @Desemenzo bijt het spits af, over #plofkippenbrood vs normaal brood.

Al jaren houd ik me bezig met ‘gewoon brood’ bakken, want ik ben er stellig van overtuigd dat het #plofkippenbrood van de supermarkt heel ‘speciaal brood’ is. Volkorenbrood met het volume van witbrood is onmogelijk op een normale manier. Toevoegen van broodverbeteraars, het versnellen van het proces, is heel speciaal. Desemenzo maakt gebruik van graansoorten die karakter aan het brood geven. Dit zijn lange processen die 12, 24 en soms zelfs 48 uur duren. Natuurlijke fermentatie door middel van onze eigen desemculturen. Dat noem ik normaal brood, op de stenen vloeroven gebakken.

Respectloos
De discussies lopen hoog op over een boek dat onlangs is verschenen: De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Hij schrijft dat brood dik maakt en slecht is. En dat klopt ook, een aantal bakkers beaamt dit. Al zou ik het niet slecht willen noemen, maar zes à acht boterhammen per dag – zoals in onze broodcultuur – is niet nodig. Dit advies van het Voedingscentrum is al jaren onveranderd, terwijl ons brood wel degelijk veranderd is. Ons ‘normale’ brood, zoals veel mensen het kennen, vult niet en smaakt nergens naar. Je blijft ervan eten en eet er dus te veel van. Daarnaast vind ik het respectloos hoe we het gebruiken, namelijk alleen als transportmiddel om het beleg naar onze mond te bewegen. Ik vind het een schande om dit normaal brood te noemen.

Dan is er ook nog de glutentrend, of eigenlijk de ‘geen gluten’ trend. Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging voor mensen met een glutenallergie noemt een glutenvrij dieet modieus en eenzijdig.

Kortom, eet gewoon brood. Maar echt brood, in plaats van supermarktbrood. Je hebt al gauw genoeg aan een of twee boterhammen, de smaak is voller, het bevat meer natuurlijke voedingswaarde en door de keuze voor andere granen is het beter voor sommige diëten. Dus niet stoppen met brood eten, maar minder brood eten – minder beleg ook – en weten wat je eet.

Bakboek
Op 28 oktober is mijn bakboek Ik bak geweldig, jij trouwens ook uitgekomen. Daarin staan vijftig recepten en deel ik veel bakkerskennis. Samen met een top team heb ik daaraan anderhalf gewerkt. Het is gepresenteerd bij het Miele Experience Centrum in Vianen. Wow, wat was er veel pers en waren er veel genodigden. Ondanks dat er code oranje was afgegeven en het een drama op de weg was. Dat is pas een bevestiging dat brood leeft! Ik ben trots dat ik ambassadeur mag zijn voor het bakkersvak, zonder dat ik gesponsord word of subsidie krijg. Dit komt 100% uit mijn bakkershart. En ik ben enorm trots op het resultaat. Nu nog op zoek naar adressen waar ik het Bakboek kan verkopen. Want ik wil samenwerken met het MKB – kookwinkels, boekwinkels, delicatessenwinkels – en niet met grote jongens als Bol.com. 

Reacties

anonymous
mary van rooden - 03-12-2013 15:16
"ik haal om de 2 weken 5 a 6 broden bij hem het is heel lekker en eerlijk brood en zo met liefde gebakken dat proef je gewoon ik zeg mensen kopen dit is echt eerlijk brood mmmmm succes en kom allemaal "
anonymous
Bakkertjezelf - 08-01-2014 08:25
"Dank je Mary"
Anke van Muiswinkel
Anke van Muiswinkel - 08-01-2014 11:57
"Ik bak ook al jaren ons brood zelf. Met biologisch meel, zonder broodverbeteraar en op de langzame manier. Weinig gist en een voordeeg dat minstens 6 uur rijst. Ben dus blij met de lans die u breekt voor het eten van gezond brood. U verkoopt echter uw boek online via de broodbakshop en wat schets mijn verbazing? Daar verkopen ze verschillende broodbakverbetermiddelen om, zoals ze schrijven, 'het brood wat luchtiger te maken en wat groter, want het eigen gebakken brood blijft zo klein'. Hiermee haalt u uw eigen verhaal onderuit. Ik zal het boek uit principe daar dan ook niet kopen en aan gezien ik niet in de randstad woon en de verkoopadressen dan al gauw minder worden is voor mij een online winkel als Bol.com ideaal."
Anke van Muiswinkel
Anke van Muiswinkel - 08-01-2014 12:19
"Misschien is het een idee om samenwerking te zoeken met www.weekendbakery.com"
anonymous
Broodbakshop.nl - 08-01-2014 15:55
"Beste Anke, Allereerst natuurlijk erg tof dat je al jaren je eigen brood bakt. Dat zouden meer mensen moeten doen ;-). Bakkertjezelf heeft, zoals ook u aangeeft, een heel goed verhaal en wij ondersteunen hem daar graag in. Het eten van gezond brood is iets waar geen tegen argumenten voor te bedenken zijn. Het zelf broodbakken is iets wat volgens de Broodbakshop voor iedereen beschikbaar zijn. Broodbakshop.nl heeft als missie iedereen die graag zelf gebakken brood eet handvatten te bieden voor het bakken van eigen brood. Niet iedere thuisbakker beschikt direct over de kennis, ervaring en middelen voor het beheersen van het broodbakproces. Dan bieden broodverbeteraars (soms) uitkomst. Het is aan de thuisbakker de keuze wel of niet gebruik te maken van broodverbeteraars. Voor de duidelijkheid van de lezers van dit artikel: Wij ondersteunen Bakkertjezelf in zijn verhaal om gezond brood te bakken maar Bakkertjezelf en zijn verhaal staan los van de producten in het assortiment van Broodbakshop.nl. Uiteraard ben je van harte welkom Anke om de pure producten van onze ambachtelijke molen te proberen. Want ook jij bent het waard om lekker en gezond brood te eten (zonder broodverbeteraars)! "
anonymous
Culinette - 08-01-2014 16:43
"Een fijn en lekker brood kopen bij een supermarkt is mij nog nooit gelukt. Bij een bakker? Zeldzaam. Althans, in mijn omgeving. Het allerlekkerste brood ooit? De roerbakspeltbroodjes die mijn tante bakte. Ik heb het recept nog. En het brood dat manlief bakt in een gietijzeren pan. Ook heerlijk. Brood kan zo ontzettend lekker zijn."
anonymous
mieke - 08-01-2014 18:04
"Beste broodbakshop, wanneer heeft u het boek van bakkertjezelf weer in voorraad?"
anonymous
Bakkertjezelf - 08-01-2014 20:20
"Beste Anke, Hier wil ik graag op reageren. Wij hebben een samenwerking aangegaan voor het bakboek met de Broodbakshop. Aangezien zij een hele goede webwinkel hebben en bereid zijn om de grondstoffen te verkopen die ik benoem in mijn boek is het een fijne samenwerking. Echter ik ben niet verantwoordelijk voor de rest van de grondstoffen die zij aanbieden voor bakkend Nederland. Ik als kleine ondernemer wil juist niet met de grote jongens zoals Bol.com zaken doen maar zoals ik in de blog aangeef met de MKB en en partner Broodbakshop. Natuurlijk als ik z'n reactie zie moet ik altijd goed na denken. Van wat willen mensen nou... moet ik me hier nou druk over maken? mijn positieve energie in dingen stoppen waar mensen blij van worden of mijn energie in dingen stoppen die je toch niet veranderd. #bakmedanalsjekan Bakkersgroet, Edwin Klaasen #bakkertjezelf"
anonymous
Bakkertjezelf - 08-01-2014 20:30
"http://www.teest.nl/index.php?pagina=22 en dan is er ook nog #handjesinhetdeeg"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda