http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koffie van civetpoep

29 november 2013    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over Luwak koffie, een gouden business, ook voor bolletjesslikkers.

In een aantal toeristische Aziatische steden die beschikken over koffieplantages, kun je zomaar tegen een zeer bijzonder (on)smakelijk bakje koffie aanlopen. Zo ook in het prachtige stadje Ubud.

Ubud ligt centraal op Bali, het is het creatieve en culinaire hart van dit rustgevende Indonesische eiland. Honderden galerieën zijn volgepropt met allerlei decoraties. De restaurants zijn prachtig ingericht en hebben vaak uitzicht op de groene rijstvelden (paddies). Je kunt in Ubud niet slecht eten. Traktaties van Bali zijn hier het summum. Drie dagen lang heb ik mij tegoed gedaan aan gegrilde tonijn met asperges en mangosambal, gebraisseerde kippenborst in kokos en citroengras, jonge aardappels en peultjes met gerookte eend, springrolls en zwaardvis in Balinese curry. Subliem! Als Ubud nog een strand zou hebben, zou je kunnen spreken over een hemels paradijs. Door het ontbreken van een strand, spreek ik nu over een paradijs op aarde.

Bucketlist
Zoals Ubud een enorme boost heeft gekregen door de - onder vrouwen welbekende - internationale bestseller ‘Eat, Love, Pray’ van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert, zo heeft het bakje Luwak koffie dat door de Hollywoodfilm 'The Bucketlist' met in de hoofdrol Jack Nicholson en Morgan Freeman. Deze film gaat over mannen op leeftijd, aan het eind van hun latijn, die een lijst maken met de dingen die ze nog willen doen voordat het vuurtje echt dooft. Een van de dingen die ze willen ervaren is het drinken van een vers bakje Luwak koffie.

Luwak koffie is een koffiesoort die een bijzonder bereidingsproces ondergaat. Verse rode koffiebessen worden gevoerd aan een civetkat. Dit beestje peuzelt de bessen op en poept vervolgens de boontjes uit. De boontjes fermenteren in het darmkanaal van de civetkat, samen met al het andere fruit dat ze eten. Hierdoor krijgen ze een zeer verfijnde koffiesmaak. Een Fransman zou het woord 'exquise' gebruiken. De kosten van een gekweekte kilo kunnen oplopen tot zeshonderd euro, terwijl de wilde variant oploopt tot zevenduizen euro per kilo. Door 'The Bucketlist' is deze koffie zeer populair geworden en zijn de toeristen bereid om zes euro voor een bakje verse Luwak koffie te betalen.

Koffie in kippenvet
In 2009 heb ik voor dezelfde prijs de wilde variant geproefd in Vietnam. De gekweekte variant verschilt niet zo heel veel van de wilde, meen ik mij te herinneren. Daardoor rijzen mijn twijfels bij het fraudegevoelige gedeelte ervan. Je moet echt wel een eersteklas barista zijn om geblinddoekt het bakje Luwak uit alle fruitige Indonesische koffiesoorten te pikken. Daarbij vond ik de koffie die in kippenvet was geroosterd, in Hanoi, pas echt bijzonder. Misschien had ik wel een nepvariant Luwak...

Ik zie een andere rol weggelegd voor de vele 'bolletjesslikkers' die ons land rijk is. In de landen waar de cocaïne vandaan komt, zijn ook goede koffiebonen te vinden. Als je dan twee kilo rauwe koffiebessen wegknauwt, legaal de grens over hopt en ze hier weer uitpoept en vers roostert, ben je al snel 1200 euro rijker. Gouden business, ik denk dat ik mijn hondje ook maar koffiebessen ga voeren, kijken hoe dat proeft.   

Reacties

Edwin
Edwin - 29-11-2013 11:13
"Lees ook: http://world.time.com/2013/10/02/the-worlds-most-expensive-coffee-is-a-cruel-cynical-scam/ voor meer info over deze koffie"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda