http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Het verloren brood

27 november 2013    Thomas Luttikhold   

Waste Watcher @ThomasLuttik over de geschiedenis van het wentelteefje.

Oud brood gaat er bij veel Nederlanders niet in. De standaard is verser dan vers. Eerlijk toegegeven, ik vind vers brood ook veel lekkerder dan oud brood. Het is dan ook logisch dat bakkers het brood van gisteren niet nog eens in de schappen leggen. Volgens de wetgeving mag het niet eens, waardoor er dagelijks veel brood in de prullenbak belandt. Terwijl jij en ik weten dat er met dit brood weinig aan de hand is. Het is hooguit taai en droog, maar ziek word je er niet van. Toch raakt dit brood verloren, maar hoe zat dit vroeger?

Romeinen
Het waren de Romeinen die in oud wit brood zonder korst een smakelijke maaltijd zagen. Het brood even laten weken in melk, bakken in olie en vervolgens een flinke klodder honing er op. Heerlijk! Brood was voor de rijken, maar dat veranderde snel in de middeleeuwen. Armen werden gedwongen om in de prullenbakken naar voedsel te zoeken en vonden daar ‘het verloren brood’. Ze voegden melk toe om het oude brood weg te krijgen en bakte het vanuit hygiënisch oogpunt.

‘Het verloren brood’
Sindsdien is oud brood verweven in de historie van veel culturen. In de Engelse cultuur ligt sinds 1700 ‘bread and butter pudding’ verankerd. De Italianen vallen sinds het jaar 1300 terug op hun ‘crostini’ en de Fransen maken sinds het begin van de middeleeuwen al ‘pain perdu’, dat staat voor het verloren brood. Toeval? Nee, juist in de Middeleeuwen werd brood gezien als iets voor de rijken. Brood behoorde zelfs tot de tafeldecoratie van kasteelheren. Had je namelijk voldoende voedsel, dan liet je blijken dat je jouw volk goed kon onderhouden. Het verouderde brood ging daarna ‘verloren’.

Wentelteefjes
Oud brood is ook verweven in de Nederlandse cultuur. Sinds de 17de eeuw maken wij wentelteefjes. Dat een verbastering is van ‘wentel het eventjes’, want witbrood bakken op open vuur vereist nogal wat aandacht. Het werd snel een luxe lekkernij, vooral toen de VOC kaneel meenam uit Zuidoost-Azië. Het bleef niet alleen bij de lekkernij, want een wentelteefje werd ook een koosnaam voor iemand die er aantrekkelijk en smakelijk uitzag. Het is mooi om te zien hoeveel cultuur voortkomt uit het feit dat wij geen voedsel wilden verspillen. Des te treuriger om te zien hoeveel waardevolle kennis samen met het brood dagelijks verloren gaat. Dát terwijl een ‘wentelteefje’ er bij veel Nederlanders wél ingaat.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

Stones Events @stonesevents
"Looking for seasonal #FoodInspiration? Try this wood pigeon with wild mushrooms, star anise, cinnamon & carrot pure… https://t.co/dlZMhmuU3a"

horeca inspiratie @HorecaInspira
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Waar moet ik zijn Food in Stockholm @foodinspiration #fipioneer #dtv "

EssexFoodPorn @EssexFoodPorn
"RT @JonEdwardsChef: @caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration #fres… "

Tamara Kerr @tamarakerr03
"RT @JonEdwardsChef: @caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration #fres… "

Jonathan Edwards @JonEdwardsChef
"@caecourt a bit of menu development today great produce speaks for it self #foodporn #foodislife #foodinspiration… https://t.co/AN0nENOVor"

Madelon Bemener @madje73
"RT @foodinspiration: Wat @Google doet om hun #googlers gezond te laten eten? Maak de gezonde optie de makkelijkste optie! Check de video: h… "

EssexFoodPorn @EssexFoodPorn
"RT @Rob_Keijzers: De kruiden gaan als kool 😉 #herbs #food #instafood #goodfood #foodinspiration #foodie #foodporn… https://t.co/9gCfc9nVm2"

Rob @Rob_Keijzers
"De kruiden gaan als kool 😉 #herbs #food #instafood #goodfood #foodinspiration #foodie #foodporn… https://t.co/9gCfc9nVm2"

Agenda