http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Food-fundamentalisten

12 november 2013    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over stoer ecologisch bewustzijn zonder duf antroposofisch pastelgroen randje.

De toekomstige groei van de mensheid maakt ons bewust. Het huidige voedselsysteem en de manier waarop we ermee omgaan zijn simpelweg nog niet toereikend om negen miljard mensen in 2050 te voeden.
 De algemene opvatting is dat het conventionele voedselsysteem moet verduurzamen. Het direct koppelen van de boer met de stad lijkt één van de mogelijke opties om dit doel te bereiken en er zeker van te zijn dat we onze eigen voedselbehoefte kunnen blijven garanderen. Maar hoe kan dit worden bewerkstelligd?

Boer Henk
Als wij onze boer weer een volledig lokale afzetmarkt willen geven, zouden we eigenlijk een verbod moeten leggen op de massa import uit het buitenland van de producten die we hier zelf ook kunnen produceren. Appels dus niet meer uit Chili, maar van boer Henk. Maar met zoveel internationale handel gaat dat natuurlijk niet: heel wat buitenlandse gezinnetjes zijn namelijk van onze import afhankelijk. Een embargo is nooit de meest vredelievende oplossing geweest.

Eco-consciousness
We hebben een nieuwe subcultuur nodig. Een jonge, eigenwijze generatie zonder financiële drijfveer, maar met een hoog intrinsieke waardebepaling over het bewustzijn van het groene wel en wee. Geld verdienen is nog nooit zo onbelangrijk geweest. En in de snelle tijd van nu, krijgen authenticiteit en echte beleving weer aandacht. Deze groep bestáát. Sterker nog, hij groeit hard. Hij bestaat uit jonge mensen met een stoer ecologisch bewustzijn - eco-consciousness - , zonder duf antroposofisch pastelgroen randje. Het geluk van het spotten van een wilde champignon en eigen appelsap persen met appels van de lokale boer is voor hen belangrijker dan het uitbetaald krijgen van de overuren.

Bewust
Food is een lifestyle. In deze nieuwe groep zit de bewuste consument die zijn eigen fairtrade koffiebonen roostert en maalt, een urban gardening balkon inricht, wilde paddenstoelen en kruiden plukt in het park of ze zelf kweekt in zijn kelder, foto’s uploadt van gebakken zuurdesembrood en appeltaart, in de winter barbecuet en zijn linkse vrienden bespot wanneer die trouw hun Wereld Natuur Fonds-abonnement hebben afgekocht en daarna snel naar de supermarkt rennen voor hun goedkope waterplofkip. Food-fundamentalisten.

Stad en platteland
Wanneer de weg naar de boer geplaveid wordt, zal deze groep zijn boodschappen massaal bij de lokale boer inslaan. Zij zullen de boer weer opzoeken, hem helpen met goede initiatieven en zodoende stad en platteland weer koppelen.

Kansen
Maar ook vanuit de boeren dient er een stimulans te komen: zij moeten loskomen van hun ‘wat de boer niet kent, vreet hij niet' atmosfeer. Het beroep boer gaat veranderen: de betekenis van acquisitie en innoveren moet geleerd worden. Een boer laat nu nog te vaak kansen liggen, want ik heb nog nooit een boer in de stad gezien. Als hij er zou lopen, met een kistje goud-witte asperges vers van het land, zullen de restaurants, en ik als consument, erom vechten.  

Fotograaf: Suzanne Valkenburg

Reacties

Louise J. Ockeloen
Louise J. Ockeloen - 12-11-2013 20:56
"Is er nog geen Marqt in Arnhem? Heb je het woord 'jonge' goed overdacht toen je het typte... Etiketten plakken en schuttingen opzetten is m.i. niet iets dat past bij de voedselbewuste mens."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda