http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het Nieuwe Nu zal zegevieren

31 oktober 2013    Chantal Arnts   

Gastblogger @chantalarnts blikt terug op de #fidays, 'waar schaapjes rode apen werden'.

Bij binnenkomst weet je het, je voelt het aan alles: hier gaat iets gebeuren, dit gaat om beleving, hier worden grenzen verlegd, maar vooral: dit is een plek om te groeien! En groeien doe je buiten je comfort zone. Groeien doe je in ‘Het Nieuwe Nu’.

Maandag 21 oktober 08.00:
Waar het gros van Nederland zich nog klaarmaakt voor de dag, staat het Evoluon in Eindhoven al in de startblokken voor de lustrumeditie van de Food Inspiration Days. Dit jaar geheel in het teken van de nieuwe realiteit. Twee dagen aan nieuwe voedselsystemen, het nieuwe werken, de nieuwe cateraar, nieuwe menu’s, nieuwe verdienmodellen en nog veel meer ‘nieuws’.

Een orkaan aan innovatie
Langzaam druppelen professionals, ondernemers, werknemers en foodies binnen. Klaar om zich te laten inspireren door alles wat dit nieuwe tijdperk te bieden heeft. En dan breekt het los: Het Nieuwe Nu is een feestje en Food Inspiration zorgt voor de confetti! Zelfs op de vroege ochtend weet Hans Steenbergen de hele zaal mee te nemen in zijn passie, energie en enthousiasme. En dat is niet gek met een programma vol inspirerende sprekers, prikkelende smaaksensaties en netwerkmogelijkheden. Ronald van den Hoff, founder van Seats2meet, bijt het spits af. ‘We leiden mensen op voor beroepen die over vijf jaar niet meer bestaan.’ Seat2meet biedt dan ook een platform voor onverwacht relevante ontmoetingen. Van den Hoff’s visie op de toekomst is duidelijk: ‘Het is een orkaan aan innovatie. Het enige dat je kunt doen is de zeilen bijzetten.’

Iemand die hier perfecte invulling aan geeft is Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-up. Wat een jaar geleden begon als kleine start-up, is inmiddels uitgegroeid tot een booming cateringconcept dat een podium biedt aan zo’n tweehonderd ‘eerlijke’ ambachtslui en food freaks op grote bedrijfsevenementen en festivals. Voor Lotte betekent Het Nieuwe Nu ‘het herdefiniëren van winst’. ‘Als we met z’n allen blijven doen wat we leuk vinden en onze passies achterna gaan, dan geeft dat een heel nieuwe dimensie aan de gangbare definitie van winst. Dan pas wordt er diepgang gecreëerd!’

Het Nieuwe Menu
De nieuwe wereld maakt hongerig! Maar wat staat er eigenlijk op Het Nieuwe Menu? Als het aan Reinier Smit ligt, gaan we in de toekomst massaal aan de, jawel, algen! Waar ze bij velen de associatie wekken van vervuild stilstaand water met ongedierte, zijn slechts weinigen bekend met de ‘secret powers’ van deze organismen. Niet alleen super voedzaam, maar ook nog eens oneindig te gebruiken volgens Reinier. Kalfsrosbief met algenschuim, een bonbon met gelei van alg, zalm met - hoe kan het ook anders – algenmayonaise. Of kiezen we dan toch liever voor de verse gepersonaliseerde lasagne uit de 3D-printer? De mogelijkheden in Het Nieuwe Nu lijken eindeloos.

Smaakpapillen worden op de proef gesteld door peterselieshotjes, macarons van zeewier, een krokantje van koeienuier en tandpasta van boerenkool; onverwacht relevante ontmoetingen worden realiteit tijdens speeddates en talloze stands tonen de meest uiteenlopende trends op Foodgebied. Op deze manier geeft iedereen zijn eigen draai aan al het moois wat de Food Inspiration Days te bieden hebben. We zijn immers geen kuddedieren. Of toch wel?

Met een groot gevoel voor Belgische humor en enige zelfspot weet Jef Staes, auteur en spreker, een geheel nieuwe twist aan het gemiddelde schaap in de wei te geven. Hij neemt de luisteraar mee in zijn pleidooi over hoe het hedendaagse onderwijs en organisaties erin geslaagd zijn hele generaties leerlingen en medewerkers te veranderen in een passieloze kudde schapen. Deze organisaties moeten omgezet worden in zogenoemde 3D-organisaties, waarin confronterende ideeën - de zogenoemde ‘rode apen’ - ons helpen overleven in het oerwoud. ‘You’re not a sheep. Stop acting like one’, is Staes' boodschap.

Feeding the brains of the world
Waar Staes zorgt voor de nodige portie Vlaamse charme, brengt Michiel Bakker de Food Inspiration Days de oceaan over. In de pas uitgekomen komedie ‘The Internship’ mochten we er al van proeven: Google’s Food Program. Toen Bakker in 2012 gevraagd werd om Google’s ‘kantines’ te runnen, klonk hem dit in eerste instantie niet erg aantrekkelijk in de oren. Inmiddels is het Food Program gevestigd in zeventig kantoren en veertig landen om 44.000 Googlers te verzorgen van gezonde voeding. Google gelooft erin zoveel mogelijk te investeren in haar mensen en wil met haar Food Program de grootste talenten van over de hele wereld aantrekken en behouden. Onder het mom 'Feeding the brains of the world' probeert zij haar werknemers weloverwogen en gebalanceerde keuzes te laten maken op het gebied van Food. Kantines die 24 uur per dag open zijn, micro-kitchens, kookworkshops, drink en snack areas, menu’s die van dag tot dag variëren: konden we allemaal maar een plekje binnen Google bemachtigen!

Wat een indrukken, wat een dag. We kunnen er niet meer omheen: Het Nieuwe Nu zal zegevieren! Gelukkig doet mijn bed nog even niet mee met Het Nieuwe Nu en voelt die na een dag als deze als vanouds. Al zullen de schaapjes, die ik tel voor het slapen gaan, vanaf nu voorgoed veranderd zijn in rode apen.

Food Inspiration bedankt! Tot in Het Nieuwe Nu!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda