http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Appeltjes voor de dorst

28 oktober 2013    Thomas Luttikhold   

Waste watcher @ThomasLuttik over het maken van cider, dat geen vrouwenbier is!

Een poosje geleden zat ik in de trein van Weert naar Roermond. Op een gegeven moment passeerde de trein een appelboomgaard. De overvolle ‘oogstbakken’ verraadden al dat er waste in aantocht was. Het veld lag bezaaid met rottende appels. Als Waste Watcher krijg ik daar de kriebels van, vooral als ik mij bedenk wat we met deze appels allemaal kunnen doen: appelmoes of appelsap van maken en zelfs cider!

Stoer
Cider is één van de stoerste drankjes die er bestaat. Na een half jaar in Engeland te hebben gewoond kwam ik hier onomstotelijk achter. Het zijn stoere, bonkige mannen, met modderstrepen op hun wang en een odeur van penetrant zaterdagszweet om zich heen, die een slechte pot rugby doen vergeten met een goed glas cider. Échte mannen spelen rugby en drinken cider.

Cider als loon
Cider is een ware traditie. Cider wordt voor het eerst in de boeken genoemd rond 1300, maar de doorbraak kwam pas echt in de 18de eeuw. Veel Engelse boerderijen hadden ook een appelboomgaard en maakten van de beurse appels een cidertje voor de dorst. Het ging zelfs zó ver in deze jaren dat werknemers werden uitbetaald met een glas cider, drie à vier glazen stond gelijk aan een normaal Engels dagloon. Solliciteren bij een boer ging toentertijd een stuk makkelijker. Kon je cider drinken als de beste, dan kon je direct aan de slag! Tenminste, als je nog overeind stond.

Vrouwenbier
Voor boerenknechten zit dat ‘cider zuipen’ er nu eventjes niet in. Oktober loopt op zijn einde en daarmee ook het appelseizoen. Werk aan de winkel! En waste? Daar maken we cider van. Juist de heerlijke, zoete Nederlandse appels zijn ideaal voor het maken van cider. Toch brouwen wij Nederlanders er niks van. Als ik hier in de kroeg een cider bestel, kijkt de serveerster mij bedenkelijk aan en vraagt: 'Vrouwenbier?' De moeite om in een Nederlandse kroeg uit te leggen dat cider geen vrouwenbier is, neem ik niet meer. Op dat soort momenten sluit ik mijn ogen en denk ik heimelijk terug aan mijn tijd in Engeland. Aan de stank, aan de modder en de stoere verhalen die worden verteld aan de bar. Daar waar de échte cider rijkelijk vloeit. Immers, appeltjes zijn voor de dorst.  

Bekijk hier hoe je zelf cider maakt:

Reacties

anonymous
Tom Lelifeld - 29-10-2013 23:21
"Smaakte die ook:P?"
Thomas Luttikhold
Thomas Luttikhold - 30-10-2013 10:39
"De gisting + het bezinken van de cider kan enkele weken duren. Wanneer ik weet hoe het smaakt laat ik het weten! "
Thomas Luttikhold
Thomas Luttikhold - 21-11-2013 14:02
"Afgelopen week de fles met cider gezeefd en geproefd. Je krijgt eerst een 'knal', want het is een hard biertje en vervolgens een subtiele zure zoete nasmaak van de appel. Ik ben fan! "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda