http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Airbnb vs. Hotel: 10-0

20 oktober 2013    Lisanne Mathijssen   

Blogger Lisanne Mathijssen @Lytje over Het Nieuwe Nu: Airbnb, ik ben helemaal om!

Terwijl ik dit schrijf, bevind ik me in een kamer met een groot tweepersoonsbed. Om de hoek staat een minibar met koud water en – voor later vanmiddag – lokale wijn (complementary uiteraard). Ik heb de beschikking over een eigen badkamer met een ligbad, een tv met dvd en ultrahip soundsysteem en oja, ik zit op een bank, niet op dat tweepersoonsbed. En dit is niet mijn eigen huis, want ik ben in Moskou. En nee, ik verblijf niet in het Hilton, ik ben in de Airbnb van Elena, een Russisch meisje dat momenteel even in Montenegro zit.

Ik ben namelijk om. Om van grote complexen waar men mij aanspreekt met 'room 405', om van ontbijtbuffetten met eieren zoals ik ze net niet wil en om van bordjes met 'inchecken tussen 13.43 en drie uur voor lokale zonsondergang bij zomertijd'. Hotels, ik ben er even helemaal klaar mee. Voor mij wint Airbnb. Voor wie de afgelopen tijd onder een steen heeft gelegen: dat is een website waar je appartementen kunt huren van particulieren, zonder dat die eigenaren zelf in dat appartement wonen. Een soort luxe Couchsurfing dus.

10 redenen voor mijn ommezwaai, in vrijwel willekeurige volgorde:

1. Bij Airbnb mag ik inchecken wanneer ik maar wil, waar ik maar wil. Ik mag de dag van tevoren, of bij goede internetverbinding een uur van tevoren, laten weten hoe laat ik aankom en de sleuteloverdracht kan zowel in het appartement als in het café om de hoek plaatsvinden. Ook om 12 uur ’s nachts, als ik dat wil.  

2. Airbnb levert duidelijke communicatie. Het betalingssysteem is waterdicht: ik hoef geen aanbetaling te doen, alleen mijn creditcardnummer door te geven. De betaling wordt door Airbnb vastgehouden tot na mijn verblijf, dus ik koop geen kat in de zak. En ik hoef al helemaal geen toeren uit te halen zoals ‘de eerste aanbetaling drie weken van tevoren, waarbij 34,76% van het bedrag overgemaakt moet worden, gevolgd door een aanbetaling van 21,6% drie dagen van tevoren, twee bevestigingsmailtjes tussendoor en de rest van het bedrag plus een of andere vage toeslag bij aankomst’. Je ziet een bedrag, betaalt het, klaar. Daarmee heb je meteen een garantie dat het financieel gezien altijd goed gaat, hierover later meer.

3. Airbnb levert niet alleen duidelijke communicatie, het levert überhaupt communicatie. Het levert mij namelijk aanspraak. Ik vind weinig dingen leuker dan de wereld rondreizen en overal waar ik kom contact maken met de locals. Vooral wanneer die locals en ik een totaal andere taal spreken. Goed, ik baal wel eens als ik de menukaart niet kan lezen, maar contact met locals is voor mij op vakantie onmisbaar. Als ik bij Airbnb ga slapen, dan heb ik meteen een eerste contact: mijn host. Bovendien weet die host – beter dan de Lonely Planet – waar de locale bevolking zoal uithangt. Meer kans voor mij dus om eens een kijkje in een andere cultuur te nemen. Drie dagen na mijn aankomst in de Airbnb waar ik nu zit, spreek ik zodoende al een paar woordjes Russisch en snap ik de Cyrillische lettertekens. En dan heb ik het nog niet over die barbecue bij een Spaans slagertje waar ik de hele avond mee heb zitten kletsen - al spreek ik eigenlijk nauwelijks Spaans - terwijl hij me het meest exclusieve vlees uit zijn winkel liet proeven.

4. Do as the locals do dus. Niet alleen vind ik locals ontzettend gezellig om mee te praten, zij kennen de stad ook als geen ander. Sterker nog: zij weten het heus wel beter dan de gemiddelde tourist info die mij, maar ook een gezin met kinderen en een bejaard echtpaar nog naar hetzelfde restaurant zou sturen. Vaak wordt mij bij binnenkomst in een Airbnb al gevraagd van welke keuken ik hou en ligt er een kaartje van de omgeving klaar waarop mijn host aankruist waar de leuke eettentjes zitten. Zo ben ik in Berlijn een keer in een Aziatisch aanlig-restaurantje terecht gekomen, waar ze voor €6,- de meest goddelijke Thaise curry serveerden. Tja, de host en haar vriendinnen kwamen daar vaak. En ik ben heus nog nooit in de shoarmatent van de neef van een host terecht gekomen hoor, locals hebben prima smaak.

Locals weten dingen. Ze kennen dat speciale plekje in de stad dat niet in de Lonely Planet staat. Ze weten wat de beste manier van vervoer is. Oja, en tussendoor even smsen in welk café vanavond het beste feestje is, mag altijd. Bovendien: locals kunnen dingen voor je regelen. Ik ben niet helemaal eerlijk tegen jullie geweest, want ik heb een paar maanden geleden wel degelijk in een hotel geslapen. Een wellnesshotel zoals dat heet, lekker afgelegen op de Veluwe in een sauna gaarkoken. Ik had van vrijdag tot zondag geboekt. Vrijdag, bij aankomst dus, informeerde ik naar de mogelijkheden tot een ontspannende massage. Ik werd een beetje smalend aangekeken en mij werd verteld dat ik dat wel eerder had moeten regelen: alles zat vol. Was mij dat verteld bij de reservering, in plaats van bij binnenkomst, dan had ik die reservering zeker geplaatst. Airbnb-hosts denken daar doorgaans wel aan. Zo had mijn host in Zuid-Frankrijk alvast het enige restaurant in het dorp voor ons gereserveerd, omdat hij – zo verontschuldigde hij – ons zelf geen eten aan kon bieden. Hij vertelde een heel vaag verhaal over een berg en een bepaalde paadje en wij vonden het reuze spannend allemaal. Na een kwartiertje in de goede richting te hebben gelopen, kwamen we bij het meest romantische uitzicht dat je kunt hebben en werden ons de hele avond de heerlijkste dingen voorgeschoteld.  

5. Bij Airbnb heb ik een appartement in plaats van een hotelkamer. Het is als verhuizen van je studentenkamer naar je eerste eigen appartement: je begrijpt niet goed hoe je het al die jaren op 12 vierkante meter hebt uitgehouden. Vaak hebben Airbnbs een koelkast, een gasfornuis, een grote badkamer en als je geluk hebt een balkon. Vooral prettig voor als je net als ik van mening bent dat een vakantie per definitie zonnig moet zijn. Maar door de aanwezigheid van een keuken hoef ik ook niet elke avond uit eten, en kan ik een budgetsparend tripje naar de lokale supermarkt maken (leuk, rare groenten!). ’s Ochtends bak ik (ok, bakt mijn vriend) een lekker eitje en draai ik een wasje. Bovendien kan ik zitten op bank, in een woonkamer, in plaats van alleen dat bed. Hoe kan ik me een avond vermaken als ik alleen een bed, een tv en een loeidure minibar heb? Vertel jij het me maar, hotelier.

6. In mijn Airbnb-appartement hangt snel, gratis, onbeperkt internet. Het is 2013 hoor, inloggen op een hotspot die vaak maar een uurtje werkt of tientallen euro’s kost vind ik Echt Heel Raar.

7. Hoewel je een hotel natuurlijk op locatie kunt uitzoeken, komt het mij voor dat de meeste grote hotelketens óf op het drukste en duurste plein van de stad zitten, óf op een industrieterrein aan de lokale uitvalsweg. Ik overdrijf een beetje, maar laat mij mijn punt maken. Airbnb’s zijn gewoon huizen van mensen, dus waar zitten die? Juist, in woonwijken. Superlekker rustig, goed te bereiken met het openbaar vervoer en midden tussen de lokale barretjes en supermarkten. Kijk, daar heb je die lokale en persoonlijke aanpak weer.

8. Het is voor groepen met Airbnb’s makkelijker om een grote ruimte voor veel personen te boeken. In hotels krijg je toch vaak kamerverdelingen in vier-, drie- of tweepersoonskamers, soms met zo’n tussendeur die van beide kanten op slot zit ertussen. Dit verstoort naar mijn idee de hele dynamiek die zo leuk is aan een groepsvakantie. Bij Airbnb vind ik met gemak studio’s, hele woonhuizen en grote appartementen, zodat ik met mijn vriendengroep ’s avonds gezamenlijk een wijntje kan doen, kan koken en een puzzel kan leggen.

9.Airbnb is flexibel. Gaat het dan nooit mis? Jawel. Toen ik in de Airbnb waar ik nu verblijf aankwam, was mijn host niet aanwezig. We probeerden haar te bellen en te chatten via het chatsysteem van Airbnb (in welk hotel vind ik dat?), maar we kregen haar niet te pakken. Na een half uurtje kwamen we op het idee om Airbnb zelf dan maar te bellen. Je bent in een vreemde stad, spreekt de taal niet (sterker nog: snapt de letters niet eens), dus we hadden hulp nodig. Aan de telefoon kregen we een perfect Engels sprekende medewerker, zonder overigens door een keuzemenu te hoeven navigeren. ‘Don’t worry,’  zei zij. ‘We will fix it.’ Wel vroeg ze nog even of we de boel vertrouwden. Met zo’n systeem dat gebaseerd is op medewerking van particulieren loop je natuurlijk de kans dat er wel eens een rotte appel tussen zit. Maar omdat wij de dag ervoor nog met Elena hadden overlegd over onze aankomsttijd, vertrouwden we er wel op. Er zou wel sprake zijn van een misverstand dachten wij (wat wil je ook, met die taal). Geen zorgen, herhaalde de medewerker van Airbnb. Ga maar lekker even in een café zitten, bestel een drankje en wij gaan het regelen. Ook als je host niet komt opdagen. In de tijd dat wij ons biertje opdronken, had Airbnb de host gebeld, het misverstand begrepen en de boel geregeld. En, maar dat is een gokje, waarschijnlijk ook een reserve-Airbnb geregeld zodat we in ieder geval niet onder een brug hoefden te slapen. Niet alleen weet ik nu dat ik me in de toekomst geen zorgen hoef te maken als mijn host verlaat is, ook is mijn vertrouwen in het merk Airbnb nu rotsvast. Het zou me niet verbazen als we onze terrasbon nog mochten declareren ook. En omdat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat ik goed en duidelijk advies kreeg en omdat Airbnb beloofde alles voor me te regelen, vond ik dit kleine onhandigheidje veel minder erg dan als een hotel had gezegd: ‘Sorry, we zijn overboekt, je moet naar een ander hotel’. Bij Airbnb zijn ze nooit overboekt en bij Airbnb voel ik me niet alsof ik iets verkeerd heb gedaan en daarom naar een andere plek moet. Het voelt dus veilig.

10. Hier kan ik heel kort over zijn: Airbnb is duurder noch goedkoper dan een hotel. En als Airbnb voor mij zoveel pluspunten kent, waarom zou ik mijn geld dan naar een hotelier dragen?

Misschien is het ook wel flauw wat ik doe, vergelijk ik appels met peren. Wellicht moet ik een Airbnb eerder vergelijken met een bed and breakfast dan met een hotel. B&B’s zijn vaak ook persoonlijker, en lokaler georiënteerd. Maar nog steeds kan ik daar niet zelf een ei bakken en drink ik daar meestal ook geen biertje met de eigenaar.

Ik zou nu graag, ten ondersteuning van mijn betoog, wat nadelen van Airbnb willen noemen, zodat ik daarna kan ontkrachten en met nog sterkere argumenten kan komen. Dit stijlfiguur moet ik even aan mij voorbij laten gaan, want voor mij heeft Airbnb geen nadelen. Wel wil ik graag een kanttekening maken. Wat ik schrijf, is mijn mening. Ik zie mijn ouders nog niet zo snel in een Airbnb inchecken, simpelweg omdat die niet gewend zijn aan een vreemde taal spreken en uitzoekwerk op vakantie. En toegegeven: er hangt ook een zekere zweem van avontuur over Airbnb heen. Soms spreken mensen geen Engels (/Frans/Duits/Spaans) en soms moet je lang zoeken naar een vaag adres. Maar hoe lang is het nog voorbehouden aan avonturiers en backpackers?

De kern van het verhaal is simpel. Ik hoor vaak dat het ‘slecht gaat in de hotelbusiness’, dat ‘mensen minder vaak op vakantie gaan’ en ‘mensen op vakantie minder uitgeven’. In mijn omgeving – blank, hoogopgeleid, urban, tweeverdienend – zie ik dat echter helemaal niet. Ik zie om me heen nog steeds weekendjes Wenen, midweekjes Maastricht en prijsvechtertjes Parijs geboekt worden. We komen alleen minder vaak bij grote hotelketens terecht. En niet omdat we minder op vakantie gaan of minder luxe zouden eisen. Integendeel. Ik eis juist meer luxe. Ik eis een bank. Ik eis flexibiliteit. Ik eis aandacht. En bovendien eis ik een persoonlijke touch. En die heb ik nooit gevonden bij hotels. Het zou me niets verbazen als wij yuppen het ‘verleren’ om een hotel te boeken. Ik ben opgegroeid zonder hotels, en de kans dat ik die in de toekomst ga boeken is erg klein. Niet zolang ik kamer 405 heet, of samen met zes schreeuwende kinderen in een spareribrestaurant wordt gedumpt. Airbnb, ik ben helemaal om. 

Reacties

anonymous
Tom Lelifeld - 22-10-2013 22:44
"Leuk lezend artikel. Top!"
anonymous
Holiday Host - 13-07-2014 16:34
"Wat een leuk artikel. Binnen Amsterdam spelen wij in op het groeiende concept van AirBnB. Uit ervaring weten we dat de organisatie van verhuur soms lastig te combineren is met het werk- en privéleven. Holiday Host biedt de sleuteloplossing voor een persoonlijke service op basis van vertrouwen, die naar jouw wens is aan te passen. Wij zorgen voor de details van het verhuurproces waar jij zelf geen tijd voor hebt. Denk daarbij aan het beheren van de reserveringen, sleuteloverdracht, rondleiding, city info, schoonmaak en meer. Check www.HolidayHost.nl voor meer informatie."
anonymous
Key-BnB - 20-08-2014 14:57
"Key-BnB is gespecialiseerd in de tijdelijke verhuur van uw privé-woning: als u een weekendje weg bent, op zakenreis of met vakantie, verhuren wij uw woning aan toeristen en expats. U verdient uw vakantie terug en laat het werk aan ons over! Lees meer over tijdelijk verhuur."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Laura Meerveld @laurameerveld
"Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. https://t.co/3rmLwIy6H5"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #04: Hyperspecialisatie. https://t.co/kO1CPTC8GR"

@Francoisbier @francoisbier
"RT @BierCulinair: @foodinspiration presenteert in de laatste weken van het jaar de belangrijkste food trends voor 2018. Trend nummer 3: Viv… "

@Francoisbier @francoisbier
"Aandacht voor @francoisbier bij de lancering in Nederland door @BierCulinair https://t.co/mK5nPo9TYg"

BierCulinair.nl @BierCulinair
"@foodinspiration presenteert in de laatste weken van het jaar de belangrijkste food trends voor 2018. Trend nummer… https://t.co/JIrZgVMDyJ"

sty @Ka3Reo
"RT @Andy_arifin: Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/6d9RJXc7uk"

Upside Down @Samu149
"RT @Andy_arifin: Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/z5MaJvLKYF"

Andy Arifin @Andy_arifin
"Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/vRfN6kCSQ1"

Enrique Figee @enriquefigee
"@Hanssteenbergen van @foodinspiration bij @FoodserviceNW over WAAROM het narrative van challengers zo aantrekkelijk… https://t.co/wfpciAH9Gi"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"Hoofdredacteur @foodinspiration @Hanssteenbergen op het podium tijdens @FoodserviceNW over storytelling in de horec… https://t.co/cOPXZhk0ST"

Agenda