http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koning van de wijnen

15 oktober 2013    Karin Egberink   

Onze kersverse blogger @KarinEgberink over Barolo, koning van de wijnen of niet?

Barolo, wijn uit Piemonte, Noord-Italië, wordt vaak de wijn der koningen en de koning onder de wijnen genoemd. Foodie Karin Egberink ging op zoek naar het verhaal achter deze bijnaam in het gelijknamige dorpje.

‘Koning van de wijnen, dat weet ik zo net nog niet’, vertelt Milena Vaira, wijnproducent van Barolo, tijdens een bezoek aan de wijngaard, vorige zomer. Op de achtergrond is het kasteel van het dorpje te zien. Een verkoelend briesje doet de bladeren ruisen en de zon werpt licht op de druiven die over een aantal maanden rijp zullen zijn. Carlo Alberto, koning van Piemonte in de 19e eeuw, vestigde zijn paleis in deze omgeving. Hij verbouwde zelf de nebbiolodruiven en liet er Barolo wijn van produceren. Naar verluidt was Barolo de enige wijn die tijdens diners in zijn paleis geschonken werd en maakt het de wijn der koningen. Hoewel deze complexe, tanninerijke rode wijn in de volksmond de titel van koning onder de wijnen verdient, heeft Milena haar twijfels. ‘Elke wijn is bijzonder. Niet een is de belangrijkste. Wijn is zoiets als vingers aan een hand, je hebt ze allemaal nodig en ze zijn allemaal belangrijk.’

Mysterieus
De nebbiolodruif is later rijp dan andere druivenrassen. Rond half oktober, wanneer de druiven optimaal rijp zijn en barsten van het sap, worden ze geoogst. Tijdens deze periode verspreidt de mist zich als een wolkendek over het gebied. Dit beschermt de druiven tegen de vorst in de ochtend. De naam nebbiolo komt dan ook van het Italiaanse woord voor mist: nebbia. ‘Dit geeft het gebied een wat mysterieuze aanblik maar doet wel denken aan de aroma’s van kersen, framboos, chocolade en truffel die voorkomen in de Barolo’, geeft Aldo aan. 

Piëmont heeft een landklimaat, ideaal voor de cultivatie van druiven door de warme, vochtige zomers. Aldo’s filosofie is dat er harmonie moet zijn tussen klimaat, bodem en de zorg voor het product door de mens. Deze combinatie maakt elke wijn anders en bijzonder. De familie bezit wijngaarden op vier verschillende plekken in het westen van de omgeving van Barolo: Briccodella Viole, Fossati, La Volta en Coste di Vergne. Deze wijngaarden liggen op gemiddeld 350 meter hoogte en zijn omringd door bergen. Briccodella Viole betekent heuvel van viooltjes en is de belangrijkste wijngaard voor de nebbiolodruif. In de beschrijving van het bouquet van veel Barolo’s staat dan ook bloemig, wilde roos en viooltjes.

Familiebedrijf
De familie Vaira produceert gemiddeld achtduizend flessen Barolo per jaar waarvan meer dan de helft geëxporteerd wordt naar onder andere Scandinavië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Naast nebbiolo worden ook dolcetto, barbera en chardonnay gecultiveerd in de wijngaarden. ‘Onze kinderen willen het bedrijf graag overnemen’, zegt Aldo met een glimlach. ‘Mijn dochter Francesca studeert bedrijfskunde, Isidoro, de jongste zoon vinification en de oudste zoon, Giuseppe, werkt al fulltime met ons’.

Het menselijke aspect is voor de familie Vaira belangrijk. ‘Wat je zelf toevoegt, de zorg voor de druiven en de passie die je stopt in het produceren van de wijn, is wat elke wijn anders maakt’.

www.barolodibarolo.com 

Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari
Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari Fotograaf: Luna S. Ferrari
Fotograaf: Luna S. Ferrari

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda