http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Thought For Food in Berlijn

28 september 2013      

Creatievelingen presenteren hun oplossing voor het voedselprobleem.

Berlijn, 21 september, elf uur ‘s ochtends, Thought For Food summit, Alte Münze.
Samen met een aantal vrienden - foodies - loop ik het oude Alte Münze binnen, een oude muntgeldfabriek van de regering. Hier wordt de allereerste Thought For Food summit georganiseerd. Een symposium/conventie/beurs - een etiketje kon er niet op worden geplakt - waar het wereldvoedselprobleem het gespreksonderwerp is.

Thought For Food is een organisatie die mensen bij elkaar brengt om na te denken over hoe negen miljard mensen te zullen voeden in het jaar 2050. Het was dan ook niet gek dat we zeker twintig nationaliteiten tegenkwamen, allemaal met hetzelfde doel voor ogen. Wij in Europa zijn niet de enigen die zich bekommeren om dit vraagstuk.

Discussie
We lopen naar binnen en het wordt ons al snel duidelijk dat de bezoeker in de spotlight staat, hij komt tenslotte zijn mening geven of een - mogelijke - oplossing aandragen. Handen schudden met de hele organisatie is daarom ook helemaal niet raar. Het middagprogramma bestaat uit presentaties en discussie. Een vijftal sprekers van over de hele wereld doen hun verhaal en leiden vervolgens een discussie over dit onderwerp. Heel verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals de voedsel 3D-printer, vrouwenemancipatie en de beweging Food 3.0.

Tijdens de discussies werd er flink getwitterd:

Keron Bascombe @wiscobasco
Could you print life? That is why you could print seeds and insects and set up an agroecological system?! #3D printing discussion #TFFSummit

Food 3.0 @Food3point0
You can literally hear the gears turning in TFF’er brains right now. Ideas rock out going great! #TFFSummit pic.twitter.com/DDxtVZVriZ

Lucy Gilliam @LucyGilliam
Embrace complexity says @Except_USA Always choose diversity over simplicity and find hidden values. #TFFSummit

Jochem van Alphen @Jochemvalphen
Why people pay more for shoes they want? Why isn't it able with food? New possibilities food producing would be expensive #TFFSummit

Syngenta @Syngenta
Well said: RT @tffchallenge: "we can also be interpreneurs and use the scale of business to make change" @kavpm @Syngenta #TFFSummit

Challenge
Het moment waar iedereen voor kwam, was aangebroken, de Thought For Food challenge. Vijf internationale (studenten)teams pitchten hun idee voor een vakjury. Twee teams uit Amerika, een uit Kenya, een uit India en een Nederlands team. Agrilution vertegenwoordigde Nederland met hun vertical farming project, een volledig geautomatiseerde hight-tech kas waar planten kunnen groeien op LED licht. Zij namen de runner-up prijs in ontvangst.
Het Amerikaanse team Henlight, een lamp die kippen in de winterperiode meer eieren laat leggen, won deze challenge. Zij mochten een bedrag van 10.000 dollar in ontvangst nemen om hun project een extra boost te geven. Stuk voor stuk concepten van topniveau om het wereldvoedselprobleem op te lossen.

Initiatieven van dit formaat moeten worden gesteund. Jonge - open minded - mensen willen iets betekenen voor hun wereld, maar hebben vaak niet de middelen om hun ideeën van de grond te krijgen. Juist deze mensen moeten we een podium bieden om toekomstige problemen te kunnen oplossen.

Twitter mee met #foodinspiration over het wereldvoedselprobleem. Wat is jouw oplossing?

Reacties

anonymous
Wian Bastiaan - 30-09-2013 10:58
"Een hight-tech kas waar planten kunnen groeien op LED licht, klinkt toch een stuk aardiger dan kippen die door licht nóg meer eieren leggen.bron:wikipedia: "In de maanden december en januari komt de leg op een laag pitje te staan. Dit is de donkerste periode van het jaar en is voor de hen een periode om een beetje tot rust te komen en energie te verzamelen voor het voorjaar om dan weer veel eieren te leggen en eventueel te broeden". We maken er nog meer een broedmachine van in plaats van dat we naar een eitje minder gaan. "
anonymous
Robbin de Bont - 30-09-2013 15:03
"Ben het helemaal eens met Wian Bastiaan! Denk ook niet dat het eten van meer eieren het wereldvoedselprobleem gaat oplossen.. Maar de jury dacht daar anders over, helaas! Het was een super ervaring bij TFF challenge, ik was er ook bij, het is wel iedereen gegund. "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda