http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Kip: de nieuwe burger?

27 september 2013      

Redacteur Thierry Bronchart over de trend van chicken houses.

De Chicken houses zijn in Amerika en Engeland aan een ware opmars bezig, in die mate dat trendwatchers voorspellen dat ze volgend jaar populairder zullen zijn dan steakhouses. Deze veronderstelling baseren zij op de toename van 'chicken focused' restaurants, vergelijkbaar met die van gourmet burgers.
 
De populariteit van de 'chicken houses' is deels te verklaren door de stijgende prijs van kwalitatief goed rundsvlees. De meerjaren droogte in de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de prijzen tot een historische hoogte zijn geklommen. Vorig jaar hebben de veehouders diep in hun bestand gesneden - sommigen hebben zelf hun hele kudde geliquideerd. Dat zorgde ervoor dat het aantal runderen in de VS tot onder het desastreus niveau van de jaren '50 kwam en de aanslepende droogtes van dit jaar beloven niet snel beterschap. Met gevolg dat de prijs van rundsvlees verder zal blijven stijgen.
 
Anderzijds roept roasted chicken een bepaalde nostalgie op. Gebraden kip is één van de zondagsgerechten bij uitstek en is waarschijnlijk voor die reden mijn absoluut favoriet gerecht: thuis met familie, zelfbereide appelmoes - met de appels uit de tuin van de buurman - heerlijke kroketjes erbij. Wie heeft zoiets niet meegemaakt?
 
Een ander belangrijk element is het aantal veranderingen dat de 'kip-wereld' de laatste tijd heeft gekend. Dit voorjaar publiceerde het John Hopkins Center for Liveable Future een studie over de risico's van het gebruik van arsenicum in de dierlijke landbouw in Amerika. Dit en soortgelijk nieuws duwt de consument steeds meer naar hormonen-vrij, antibiotica-vrij en andere additieven-vrij gevogelte, liefst uit vrije loop. De roep om 'eerlijk' vlees speelt natuurlijk in de kaart van de nieuwe generatie uitbaters. 'Chicken houses' zoals Yardbird focussen hun communicatie volledig op dit item. 
 
Daarnaast zijn chefs steeds meer op zoek naar nieuwe technieken om het vlees te bereiden. Slow cooking is in, maar evenzo 'broiling' - heel kort garen op heel hoog temperatuur - braiseren, frituren en stomen. Combineer dat met de invloeden uit New Asian en Latin American Cuisine en je krijgt immens veel mogelijkheden. Neem nu 'fried chicken ice-cream'. Euh, fried wat? Yep... echt eens proeven!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda