http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Interview met Nigel Slater

24 september 2013    Denise Kortlever   

Culinair journalist Denise Kortlever in gesprek met kok en auteur Nigel Slater.

De Engelse kok Nigel Slater is voor foodies geen onbekende. Niemand schrijft zo heerlijk over eten als de auteur van bestsellers als Tender en Toast. Zijn Kitchen Diaries ligt nu (eindelijk!) in een Nederlandse vertaling in de winkels. Ter introductie van dit Keukendagboek was Nigel even in Nederland, waar Denise Kortlever (@TLTLittleThings) hem sprak voor Food Inspiration.

Nigel is tijdens de uitgebreide lunch in restaurant De Kas bescheiden en zelfs een beetje verlegen, maar tegelijkertijd is hij open en oprecht geïnteresseerd. Hij vertelt uitgebreid over zijn inspiratiebronnen (Alice Waters van Chez Panisse en zijn goede vriendin Nigella Lawson), zijn liefde voor kerst (vroeger haatte hij de feestdagen, maar zelfs op deze warme septemberdag kan hij niet wachten tot de kerstboom weer staat) en is verrukt over de lunchgerechten deze middag ('ik weet dat het mijn eigen recepten zijn, maar ze zijn hier zoveel eleganter!').

Normaal gesproken laten thuiskoks zich inspireren door professionele chefs, maar we kunnen het ook omdraaien. Wat kan de horeca leren van thuiskoks?
'Dat het er vooral om gaat dat het eten geweldig lekker is. Want ja, sommige chefs zijn bijzonder creatief, slim en vernieuwend en dat is allemaal geweldig. Maar uiteindelijk wil iedereen gewoon écht lekker eten, toch? Het is niet voor niks dat chefs van de meest luxe restaurants na hun dienst zelf eten bij een pub om de hoek. Iedereen houdt van comfort food, het eten dat je moeder maakt. Ik denk trouwens wel dat er langzaam een verschuiving plaatsvindt; menu’s worden goedkoper, restaurants minder chique. Dat moet ook wel in deze tijden van crisis. Niet alleen omdat gasten minder te besteden hebben, maar ook voor restaurateurs zijn de hoge kosten nauwelijks vol te houden.'

Armoede is volgens Nigel sowieso de ‘next big thing’.
'Mensen zoals ik kunnen alle ingrediënten kopen die ze willen, maar een groot deel van de bevolking heeft die luxe niet. Koks als Jamie Oliver proberen echt hun steentje bij te dragen, maar hebben die armoede niet zelf ervaren. Daarom ben ik ook zo’n fan van Jack Monroe, van de site ‘A girl called Jack’. Zij is een jonge single moeder die met een heel beperkt budget maaltijden kookt en daarmee anderen inspireert. Ze heeft net een boekcontract getekend en ik gun haar dat zo. Ik ben ervan overtuigd dat ze heel succesvol wordt.'

Ik volg je – net als bijna 80.000 andere followers – op Twitter. Waarom gebruik je dat medium en wat levert het je op?
'Ik heb best lang getwijfeld om Twitter te gebruiken en heb eerst een tijd onder een pseudoniem anderen gevolgd. In het begin was ik echt bang dat ik geen followers zou krijgen. Ik heb mijn vrienden gesmeekt me te volgen! Die zorg bleek al snel onterecht en tegenwoordig kan ik niet meer zonder. Voor mij betekent Twitter directe feedback, het voelt als praten. Ik kan meteen reageren op vragen of complimenten en dat probeer ik ook altijd te doen. Als iemand de tijd neemt om iets aan mij te laten weten, dan reageer ik.'

De laatste jaren zijn biologische abonnementen in opmars, net als boerenmarkten. Ook kookprogramma’s als ‘The Great British Bake-Off” hebben geweldig veel succes. Merk je zelf ook een verandering? Gaan mensen inderdaad weer zelf koken?
'Ik moet zeggen dat ik eerst sceptisch was. Ik dacht dat iedereen zulke programma’s keek en vervolgens een kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron schoof. Maar Twitter heeft me absoluut van inzicht veranderd. Mijn volgers sturen me foto’s van mijn recepten die zij hebben gemaakt en vragen me om tips. Het bewijs is er voor mij: mensen koken echt. En koken is misschien maar een klein ding in het leven, waarvan niet iedereen het nut ziet. Maar het is wel iets wat mensen echt blij maakt. Gelukkig zelfs.'

Wat zijn je toekomstplannen?
'Momenteel ben ik druk bezig met de opnamen van een nieuwe tv-show, die in december op de BBC wordt uitgezonden. In het programma woon ik tijdelijk op een boerderij en besteed ik aandacht aan de achtergrond van ons eten; waar komt het vandaan? Het is wel hard werken, want voor vier uur televisie zijn ongeveer vijftig opnamedagen nodig. Laten we het erop houden dat er een hoop materiaal wordt weggegooid! Eind deze maand komt bovendien mijn boek Eat uit in Engeland. Ik wilde eens wat anders doen, dus de nadruk ligt hierin niet zozeer op de lange verhalen. De recepten zijn kort, een beetje als op Twitter. Ik stelde me zo voor dat mensen ook weleens een kort en krachtige Nigel wilden.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda