http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Hulde aan de vlier!

18 september 2013    Thomas Luttikhold   

Waste watcher Thomas Luttikhold over het hoe en waarom van vlierbessenlikeur.

Half september, op een druilerige zondagmiddag stond ik met mijn moeder in het weiland achter ons huis. Het was de eerste herfstzondag, zo’n dag waarop je liever met een dekentje en een kop warme chocolademelk voor de tv hangt, dan dat je naar buiten gaat. De blubber aan mijn laarzen en de frisse wind door mijn hoofd zorgde ervoor dat de zomer plots ver weg leek. Het mocht ons niet deren, wij houden toch niet zo van chocomelk. Wij gingen op ‘jacht’ naar het rijke arsenaal dat de natuur ons na de zomer te bieden heeft.

Traditie

Samen met mijn moeder trad ik in de voetsporen van mijn voorouders. Gewapend met een tasje en een dikke trui gingen we naar ons eerste slachtoffer, de vlier. Een pracht van een boom volgeladen met kleine zure en zoete bommetjes; de vlierbes. In deze tijd van het jaar perfect van smaak en ze lijken te ‘schreeuwen’ om geplukt te worden. Na nog geen vijf minuten gingen we met tegenzin weer terug naar binnen, de tas zat namelijk al bomvol. Naast het plezier van zelf (gratis!) fruit plukken, genieten we ook nog maandenlang van vlierbessenjam, vlierbessenlikeur en vlierbessensap.

De vlierbes als wondermiddel

De vlierbes is geen nieuweling in de culinaire wereld. Integendeel, onze voorouders berichtten in 1615 al van de medische werking van de vlierbes. Zwellingen, overtollig slijm, roos of een slechte stoelgang? Zet per direct een vlier in je tuin, want de bes verhelpt al deze kwalen. Oh, ook niet onbelangrijk, het helpt je ook nog eens bij het lijnen. De makers van het ‘crashdieet’, ‘Atkins dieet’, en het ‘ananas dieet’ zitten allemaal verkeerd. Tenminste, als je onze voorouders mag geloven. Hulde aan de vlier.

Vergeten fruit

Mijn moeder en ik hadden er moeite mee om na onze ‘jacht’ de bomen bomvol met bessen achter ons te laten. Een deel zal opgegeten worden door vogels, maar de rest zal verpieteren tot stof. Typerend voor een product dat ‘vergeten’ schijnt te zijn. In de super betalen wij grof geld voor rood fruit, terwijl de natuur zoveel gratis te bieden heeft. Iets dat onze voorouders snapten, maar wij op een of andere manier niet meer. Verloren kennis is eigenlijk ook een vorm van ‘waste’ en bovendien enorm zonde. Mocht ‘Vadertje Winter’ onverhoopt snel voor onze deur staan, dan nip ik de kou weg met mijn overheerlijke zelfgemaakte vlierbessenlikeur. Proost!  

Zien hoe Thomas vlierbessenlikeur maakt? Bekijk de video:

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda