http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

De kaasschaaf economie

23 augustus 2013    Thomas Luttikhold   

Waste watcher Thomas over een niet te passeren station dat 800 miljoen euro waard is.

Eten is een feest. Althans dat heb ik van thuis uit meegekregen. Helaas is het in de horecawereld al een tijd geen feest. Faillissementen van restaurants vliegen je om de oren. De crisis is daar en het station ‘feest’ wordt simpel gepasseerd. Maar wie goed langs de faillissementen heen kijkt ziet dat er licht is aan de horizon. Een licht met een prijskaartje van €800 miljoen. Het niet te passeren station: ‘food waste’.

The day after
Voor oktober 2008 was het feest nog in volle gang, maar door de kredietcrisis voelt alles daarna als ‘the day after’ met een zeer beroerde kater. Tijden veranderen. Vroeger nam je nieuwe klanten mee naar een sterrenzaak om indruk te maken, nu wordt dit als ‘cocky’ ervaren. Vroeger was het personeelsfeest een ‘eating frenzy’, omdat de baas wilde laten zien hoe goed de zaken gaan. Nu volgt een gematigde lunch met kant-en-klare tomatensoep. Het moge duidelijk zijn, tijden veranderen.

Faillissement
Ondanks dat tijden veranderen, betekent dit niet dat het altijd slecht blijft. In de eerste helft van dit jaar gingen twee keer zo veel bedrijven over de kop als dat de oudste Nederlander oud is, oftewel 214. Dat is een tragische, maar voornamelijk logische conclusie. Het is een gevolg van het feit dat iedereen meer omzet nodig heeft en deze er simpelweg niet meer is. Omzetstijging is en blijft ‘key’, althans zo wordt gedacht. Dit resulteert in een zwaar concurrerende markt waarbij de grote jongens overleven. Deze ‘trend’ bestaat al vijf jaar en de vraag is: Wie zijn er nog over wanneer de ontnuchtering inslaat?

De kaas van €800 miljoen
Elke maand schaaft de kaasschaaf weer een plakje ‘goed gerijpte’ horecabedrijven van het geheel af. Interessant, vooral als je weet dat de Nederlandse horeca jaarlijks verantwoordelijk is voor €800 miljoen aan voedselverspilling. Een enorm bedrag dat niet terug te verdienen is bij de consument, maar juist bij de horecabedrijven zelf. Het is tijd om deze €800 miljoen zelf plakje voor plakje terug te verdienen. Maar pas op! Zelfs de beste chef snijdt zich soms in de vingers met een kaasschaaf.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda