http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Wat nou zielig?!

24 juli 2013    Jord Althuizen   

De ongezouten mening van redacteur Jord Althuizen over wat er echt 'zielig' is.

Gek word ik er van! Soms kwaad, meestal radeloos. Dan sta ik met gekromde tenen en gebalde vuisten mijn frustratie weg te slikken en beleefd te lachen. Je kunt als professionele cateraar immers niet toegeven aan je diepgewortelde wens om meteen je ongezouten mening in het gezicht van je bron van onvrede te vocaliseren. Waar het om gaat? Een varken aan het spit.Een heel varken knisperend boven een houtgestookt vuurtje blijkt namelijk spontane reacties op te roepen die duidelijk in twee categorieën onderverdeeld kunnen worden. Zo heb je de kreten die de waardering voor het bourgondische aspect van de authentieke bereiding belichten en geluiden van afkeer: de ‘oh wat zielig’ opmerkingen. Met die laatste heb ik toch wel wat problemen, maar dat heb je inmiddels wel door denk ik.
 
Wat mij het meeste stoort is niet de opmerking an sich, die kan ik redelijk makkelijk naast mij neerleggen. Als je het eten van dieren zielig vindt kan ik daar alle begrip voor opbrengen, ieder zijn ding en dan ben je vegetarisch. Maar nee, toch niet! Want op mijn vraag of die ‘oh, wat zielig’-roeper inderdaad een op planten gebaseerd dieet verkiest krijg ik steevast het antwoord: ‘Nee hoor, maar zo’n biggetje is toch wel heel confronterend.’ En dat is dus waar mijn tenen spastische bewegingen in mijn schoenen van maken en mijn glazuur van de tanden knarst. Kennelijk weten we niet meer waar ons eten vandaan komt. En het blijkt dat voor een groot deel van de mensen geldt dat zij dit ook niet willen weten. Zij geven de voorkeur aan anonieme, schoongemaakte en vaak gehakte en opnieuw aan elkaar geplakte stukjes vlees in steriele verpakkingen die iedere verwijzing naar de bron verdoezelen. Dat deze ‘producten’ veelal gemaakt zijn van in de bio-industrie opgegroeide dieren die daadwerkelijk een als ‘zielig’ te bestempelen leven hebben gehad is daardoor niet meer zichtbaar. Wat je niet weet kan je immers ook niet deren.
 
Zelf sta ik op de spreekwoordelijke zeepkist voor een andere richting. Laten we het maar de ‘dit is waar je eten vandaan komt’-richting noemen. Van dat varkentje wat in zo’n vijf uur draaien wordt omgetoverd in een heerlijk feestmaal weet ik namelijk exact waar hij vandaan komt, wat hij heeft gegeten en waarom zijn krulstaartje er nog wel aan zit. Een leven dat eerder als ‘goddelijk’ bestempeld mag worden dan ‘zielig’. Bovendien besef ik mij door zijn ongehakte, onversneden en ongereconstrueerde vorm extra goed dat ik hier met een ooit levend dier te maken heb. Een besef dat er voor zorgt dat ik er alles aan zal doen om ieder stukje tot zijn recht te laten komen als voeding. Respect voor het dier noem ik dat. Een bakje met een houdbaarheidssticker gooi je toch iets makkelijker weg als de datum is verstreken. Mijn frustraties heb ik tegenwoordig maar omgezet in energie om dingen te veranderen.  Vanaf mijn spreekwoordelijke kratje vraag ik daarom tegenwoordig aan de zieligroeper enkel nog maar: ‘Wat is er nou zielig?’ Daarmee wil ik de dialoog over de oorsprong van voeding geduldig aangaan in een poging als culinair profeet mensen te bekeren tot een houding waarbij ze weer in contact staan met de oorsprong van hun voeding. Want dat blijkt keer op keer hard nodig te zijn.

Reacties

anonymous
Moniek Smit - 24-07-2013 13:16
"Hear, hear!! (En dat van een niet-vleeseter) Ik hoop dat je veel mensen bewuster maakt van wat ze eten. Wil je vlees eten, prima, maar doe dan als Jord: zorg dat je weet wat er op je bord ligt. Succes op de zeepkist!"
Roland Bijkerk
Roland Bijkerk - 24-07-2013 18:28
"helemaal mee eens, weet waar je vlees vandaan komt en ga er met respect mee om. "
Kees Duym
Kees Duym - 24-07-2013 20:20
"heel herkenbaar en goed stuk Jord....struisvogel opinie...want prijs en plofkip knallers komen over (bijna overal) wel op tafel... Ieder zijn mening of opvattingen..maar dan wel gefundeerd"
Franck Van Hout
Franck Van Hout - 24-07-2013 23:47
"Mooi stuk! Als onze bezorgers zo'n mooi varkentje komen brengen, voelen ze zich exact zoals je zo mooi beschreef! Laat een ieder die geen veganist is, dan ook de kiloknaller in de supermarkt aan hun neus voorbij gaan! Herkomst, traceerbaarheid, van kop tot staart vermarkten is al moeilijk genoeg! Groetn oet Twente!"
anonymous
Guus van Driel - 16-08-2013 11:06
" Helemaal eens, we horen te weten waar ons eten vandaan komt. Ik heb een tuintje en zie mijn producten groeien. Gister hoorde ik nog "aaah dus zo groeit broccoli! Dat wist ik niet". Een jaar geleden wist ik het zelf ook niet maar de drang om het te leren is er. Ik denk dat een rondleiding door een slachthuis ook veel bewustwording zal toevoegen aan het stukje vlees dat je eet, zou eigenlijk bij opvoeding en school een vast onderdeel moeten zijn, net als schoolzwemmen en het museum: rondleiding in het slachthuis. Ik zou graag mijn eigen kippen hebben: elke dag verse eieren en een keer in de zoveel tijd een kip in de oven. Helaas te weinig ruimte."
anonymous
Robin Kok - 17-08-2013 08:38
"Je hier kapot aan ergeren heeft meestal weinig zin, wat ik tegenwoordig doe als ik mensen tegen kom die niks herkenbaars op hun bordje willen is onbedaarlijk lachen. Hahaha, ben jij er zo een? Een kipfiletje lust je wel, maar een hele kip wil je niet zien? Whoehahahaha. En dan bij elk punt/voorbeeld wat ze aandragen nog veel harder gaan lachen. De boodschap dat je ze volkomen hypocriet en belachelijk vindt komt danmeestal wel over en zo niet, dan heb ik me tenminste vrolijk gemaakt ipv boos."
anonymous
Gertjan - 05-09-2015 12:26
"Hypocriet blijven ze helaas. Daarom sluit de vleeswereld zich ook af. Teveel negatieve reacties op hoe de natuur werkt "
anonymous
Ingrid van Heijningen - 05-09-2015 12:53
"Helemaal mee eens Jord!!! Niets mooier dan puur en eerlijk voedsel. Helaas komt een ijzersterk pleidooi als deze van jouw meestal niet aan bij de mensen die het zouden moeten lezen. nJouw 'zeepkist pleidooi' ‘dit is waar je eten vandaan komt’ zou gelezen moeten worden door vegetarieërs, fastfoodfans, magnetron-maaltijd-eters, 'ontkenners', 'gemakseters' en ga zo maar door... "
anonymous
Jeroen Groothuijsen - 06-09-2015 11:42
"Tja, dat biggetjes aan je spit rijgen blijft iets pedofiels houden. Neem een echt varken!"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda