http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Groentes met een tweede leven

17 juli 2013    Thomas Luttikhold   

Waste watcher Thomas geeft zijn groentes een tweede leven.

Geloof het of niet, maar ik voed mijn groentes boeddhistisch op. Boeddhistisch? Tegen welke boom is die maffe Thomas nu weer aangefietst, hoor ik je denken. Maar het is heus geen grap, mijn groentes ‘bewandelen’ het boeddhistische levenspad. Nadat ik mijn groentes - gewoon gekocht in de supermarkt - gebruikt heb in mijn maaltijd gaan de resten daarvan gewoon weer terug in de grond. Dan keren mijn groentes terug naar hun ‘roots’ en komen terug als nooit tevoren.

Wedergeboorte
Om het geheugen een beetje op te frissen: het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van wedergeboorte, om zo nooit meer te hoeven lijden. Mijn groentes zitten midden in deze kringloop van wedergeboorte. Die belhamels dachten dat ze verlost waren van het lijden en toen stak ik daar een stokje voor. Ik stopte ze namelijk terug in de potgrond. Juist, ik ‘hergroei’ mijn groentes. Hergroeien, is dat mogelijk? Ja. Veel groentes hebben een tweede leven. Het enige dat ze hiervoor nodig hebben is een beetje zon, water en een beetje veel meditatie.

Tweede leven
Een verbluffend aantal groentes is een tweede leven gegund. Een kleine greep uit het assortiment: prei, lente ui, knoflook, selderij, gember, aardappelen, ui, venkel, sla en zelfs ananas. Dit weten veel mensen niet en het stomme is dat het zo simpel is. Als je klaar bent met koken, laat je de wortels van je groentes en een paar centimeter van de eigenlijke groentes over. Zet dit vervolgens in een potje in de zon - potgrond niet essentieel - en geef het met regelmaat wat water. Geef het vervolgens wat tijd en de groentes doen hun werk.

Herkweekte knoflook
Ik heb het maar mooi getroffen dat mijn groentes boeddhistisch zijn. Op dit moment kan ik mij namelijk verheugen op de smaak van eigen ‘herkweekte’ knoflook in mijn pastasauzen of het rooien van nieuwe aardappels uit mijn zestig vierkante meter grote weiland. Laat staan het financiële gewin dat ik creëer, doordat ik sommige producten niet meer hoef te kopen. Het moge duidelijk zijn dat ik ontzettend blij ben met mijn hergroeide groentes, want ze dragen bij aan vollere portemonnee en aan een betere wereld. Een wereld met minder voedselverspilling, daar geloof ik nou in.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda