http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het goede moedersyndroom

19 juni 2013    Thomas Luttikhold   

Thomas Luttikhold is waste watcher, maar dat betekent helaas niet dat hij zelf nooit teveel eten weggooit...

Zelf moet ik er niet aan denken om een kleine koter al schreeuwen en tierend rond mijn middel te hebben. Nee, bij dit idee krijg ik spontaan de kriebels. Het ouderschap moet nog maar even wachten. Het moederschap zal om overduidelijke redenen al helemaal op zich laten wachten. Toch maak ik mij schuldig aan het ‘goede moedersyndroom’. Dit syndroom is geen indicatie om moeders het label goed of slecht te geven. Integendeel, dit syndroom heeft niks met moeders te maken. Ik ben niet de enige met dit syndroom, vele cateringbedrijven hebben het zonder dat ze er weet van hebben.

Gevulde kalkoen met kerstmis
Het ‘goede moedersyndroom’ is wat psychologen de onbewuste drang naar overdreven zorg voor naasten noemen. In voedselverspillingtaal leidt dit tot altijd net ietjes meer dan nodig is. Zoals bij een buffet. Stel je toch eens voor dat de gasten niet genoeg voedsel zouden krijgen. Echter, hoe vaak komen gasten zo vol als een kalkoen met kerstmis terug van een buffet? Over kerstmis gesproken, dit is de tijd dat het ‘goede moedersyndroom’ floreert. De overvolle tafels met voedsel en het ‘stouwen zonder kauwen’ is denk ik bij bijna iedereen bekend. We zouden maar te weinig lekkernijen krijgen…

Oerinstinct
Of je het nu wilt of niet, jij en ik maken ons beide schuldig aan het ‘goede moedersyndroom’. Je ontkomt er niet aan, dit syndroom zit al in ons systeem sinds de oertijd. De vader des ‘grots’ kwam namelijk niet thuis met vier geproportioneerde biefstukjes, maar met een heel everzwijn. Sowieso wanneer de mannen op jacht gingen verkozen ze liever het everzwijn boven het konijn. Want ja, stel je toch eens voor dat je te weinig voedsel had. Het essentiële verschil tussen ons en de oermens is dat dit voor hen een bittere noodzaak was om te overleven.

Ik als goede moeder
Laatst toen ik een rodekoolsalade op een barbecuebuffet moest zetten, was het even spannend of deze in de smaak zou vallen. Niet alleen de gasten gingen met volle buikjes naar huis, maar ook de groene containers werden rijkelijk gevuld. Als ‘waste watcher’ gaat dit tegen mijn principes in en moest ik maar een oogje dicht knijpen. Misschien lijd ik toch meer aan het ‘goede moeder syndroom’ dan ik zelf dacht.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda