http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Duurzame schol

27 mei 2013    Nick Twaalfhoven   

Schol, bijna was deze vis uit de supermarkt verdwenen. Nick Twaalfhoven voer mee op het schip van visser De Boer om te zien hoe zij deze platvis vangen.

'Daar gaan we dan, op weg naar Denemarken om met ‘s werelds duurzaamste vissersboot mee te varen en te vissen. Gelukkig konden we meerijden met Jan de Boer, oudste zoon van het grootste vissers- en familiebedrijf van Urk. Jan is 49 jaar oud, heeft acht broers en tien zussen (!). Zodoende is het leidinggeven er met de paplepel ingegoten. 


Met 180 kilometer per uur scheurden we door Nederland richting Duitsland. Jan vroeg ons of we een probleem hadden met hard rijden, want anders zouden we nooit ergens komen verzekerde hij ons. Nee hoor, zolang ik niet de bekeuring hoef te betalen, was mijn antwoord. Het woord bekeuring had nooit mogen vallen, want verhaal na verhaal volgde over hoe Jan onterecht steeds bekeuringen kreeg. Jan kan namelijk niet tegen blauw. Blauw doet zijn hart sneller kloppen en zijn bloed sneller koken. 
Vijf uur en 800 kilometer later kwamen we aan in Thyborøn, Denemarken.
 

Begonnen met houten bootjes werd het bedrijf opgebouwd tot het grootste visserijbedrijf van Urk met meerdere grote boomkorschepen. Enorme kennis van de zee en de visserij is binnen de familie De Boer aanwezig, van vader op zoon doorgegeven. Tot er in 2006 een radicale omslag nodig bleek. De steeds groter geworden schepen met steeds zwaardere motoren bleken niet meer het rendement op te leveren dat nodig was voor een gezonde bedrijfsvoering.
 

Onder leiding van jongere broer, Louwe de Boer werd een veranderingstraject ingezet waarbij de boomkorvisserij radicaal werd afgezworen. Twintig visserij moest het worden, de schepen werden omgebouwd en in 2007 kon een nieuwe start worden gemaakt. Een compleet andere visserijmethode moest worden uitgeoefend zonder de nodige ‘know how’ in de familie. Door hun enorme ervaring en hulp van enkele Deense vissers, viste de familie binnen korte tijd weer als vanouds.

Mooie schol van zeer hoge kwaliteit werd in de visafslag gezet. Duidelijke verbeterde kwaliteit ten opzichte van de eerder gevangen schol met de boomkorvisserij. De industrie had er echter geen cent meer voor over.
 
Opnieuw was het Louwe de Boer die het initiatief nam om dan zelf de schol te gaan ‘vermarkten’. Dit was het begin van Ekofish Group. De scholfilet dreigde echter volledig uit de supermarkt te verdwijnen in verband met de code rood van onder andere het Wereld Natuur Fonds. Louwe de Boer startte een discussie met deze organisaties. Op basis van deze discussie besloot Louwe de Boer om het MSC-traject in te gaan. Ekofish Group werd de eerste aanbieder van MSC-gecertificeerde schol van de eigen schepen. Nu is het aan mij om deze duurzame schol middels een mooi concept,  bij jullie in de pan te krijgen.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda