http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Dutch Chocolate Masters

15 april 2013    Jord Althuizen   

Twee dagen ondergedompeld in de chocolade, redacteur @jordalthuizen deed het. #DutchChocolateMasters

Internationaal toppatissier Marike van Beurden (31) wint na twee dagen strijden tegen twee geduchte medekandidaten, op 7 april 2013, de felbegeerde titel ‘Dutch Chocolate Master’. Zij wist de vakkundige jury te overtuigen met haar interpretatie van het thema ‘The architecture of taste’ en mag in oktober 2013 Nederland vertegenwoordigen tijdens de World Chocolate Masters in Parijs. Een verslag van twee dagen vechten tegen de klok en culinair gewapende medekandidaten.

 
ARCHITECTURE OF TASTE
In de twee dagen durende competitie worden de deelnemers uitgedaagd het beste van hun chocoladekunnen te laten zien. De wedstrijd bestaat uit een vijftal onderdelen: showstuk, praline, gelaagde taart, gastronomisch dessert en een restyling van de klassieke tompouce.  Het overkoepelende thema ’architecture of taste’ mochten de deelnemers zelf interpreteren en verwerken in hun inzendingen. Deze worden tijdens de wedstrijd door een vijfkoppige jury beoordeeld op smaak, originaliteit, vak techniek en wow-effect.
 
BIJEN ALS RODE DRAAD
De in Hong Kong werkzame en speciaal voor de wedstrijd ingevlogen Marike koos de bij als rode draad voor al haar wedstrijdelementen. ‘Bijen zijn met het bouwen van hun korven architecten van de natuur en producent van de smaak honing’, licht ze toe na het tonen van haar imposante showstuk aan het publiek en de jury op de eerste wedstrijddag. De bijen kwamen op dag twee vervolgens als rode draad terug in ieder wedstrijdonderdeel waarmee zij de jury op haar hand kreeg. De meeste punten kreeg Marike voor haar moderne restyling van de klassieke tompouce. Met een technisch hoogstandje had zij een flinterdunne holle buis van bladerdeeg gebakken waarmee zij de vakkundige jury versteld deed staan.
 
TOPNIVEAU
Aan de nationale préfinale deden ook kandidaten van topniveau Bart de Gans en René Huisman mee. Bart de Gans maakt deel uit van het Nederlands Patisserie Team en was de kandidaat met de meeste wedstrijdervaring. Voor zijn showstuk had Bart met laser uitgesneden mallen laten produceren en wist daarmee een indrukwekkende architectonische cacaoboon op te bouwen. De jury roemde Bart om zijn smaak en techniek maar uiteindelijk kwam hij vijf punten te kort om de titel te grijpen. René Huisman werd op dag één geconfronteerd met een tegenslag toen twee uur voor tijd een groot stuk van zijn showstuk afbrak. Hij wist zich te herpakken en won daarmee het hart van het aanwezige publiek en de jury maar verloor teveel tijd voor de voorbereiding van dag twee en moest dit uiteindelijk met een derde plaats bekopen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda