http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Mijn verhaal kent geen spelfouten

21 maart 2013    Rens Zwakenberg   

Rens Zwakenberg blogt: Vormgeven bij Food Inspiration

Na lang zeuren mocht ik mij dan eindelijk mengen onder de grootheden die mij voorgingen bij het schrijven van een blog voor de Food Inspiration website. Deze uitdaging heb ik met twee handen en een toetsenbord aangepakt. Hieronder het resultaat, mijn eerste blog, ever.

Aangezien ik mijn sporen nog niet met het schrijven van tekst verdien, zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Rens Zwakenberg, ik ben één van de vormgevers van het veelgeprezen en prijswinnende Food Inspiration Magazine. Ik ben een sociaal dier, creatief, recalcitrant en op zijn tijd bescheiden. Ik maak al sinds de eerste editie met veel plezier de pagina’s voor jullie op.

Dat gaat als volgt in zijn werk: in een mapje op onze cloud staat - netjes geordend - een redactionele tekst, een paar prachtige foto’s, kekke muziek en op zijn tijd een leuke video. Aan mij de schone taak om hiervan een duidelijke pagina te maken waarin de lezer snel zijn informatie kan vinden. Dat zo’n pagina ook goed moet smoelen is voor mij als vormgever natuurlijk leuk meegenomen. Naast dat ik hou van het mooi neerzetten van teksten, schrijf ik ze zelf ook graag. Ik hou van taal, en het spelen met woorden geeft mij zin.

In het dagelijks leven bezig ik mijn teksten vooral in gesproken vorm. Maar in de avonden en weekenden kruip ik thuis de trap op om mij achter mijn bureau op de studeerkamer te nestelen. Daar schrijf ik, redigeer ik, herschijf ik, delete ik, lees ik, verzin ik en tik ik kilometers aan tekst weg. Onverschrokken en hard aan het werk om één van mijn dromen te verwezenlijken: het schrijven van een boek.

Dit vormgeven van een verhaal ligt natuurlijk aardig in lijn met mijn werkzaamheden bij Food Inspiration. Er is echter één groot verschil, dat ik graag even aanhaal. Bij het vormgeven van een pagina bestaan geen harde regels; zo’n pagina werkt of niet. Daarbij zijn de meningen altijd, en terecht natuurlijk, aan discussie onderhevig. Het gaat uiteindelijk om smaak. Mijn smaak bij het maken, en de smaak van ‘de lezer’ als die het voor zijn neus krijgt. Ik kan slechts hopen dat mijn werk uw goedkeuring kan verdragen en recht doet aan het harde voorwerk van onze redactie. Dit is een leuk proces dat je enkel leert door veel te doen, te vallen en op te staan. Keer op keer weer spannend, elk ontwerp kritisch bekeken op een subjectieve manier.

Bij het schrijven van teksten ligt dat net even anders. Daar zijn wel regels voor. En ik krijg ze maar niet in mijn hoofd. Ik ben geen domme jongen, ik heb netjes mijn school afgemaakt in de tijd die daarvoor stond. Nou ok, de vijfde klas van de middelbare school heb ik twee keer mogen doen. Ik hou mezelf nog steeds voor dat de leraren me anders zouden gaan missen. Maar hoe makkelijk de bètavakken ook voor mij waren, zo moeilijk vind ik spelling.  De regels zijn niet moeilijk, je leert ze immers al op de basisschool. Maar ik zie het vaak gewoon niet. En dan loop je als je een boek aan het schrijven bent al snel tegen een muur op, heel veel muren. Je kunt je natuurlijk laten tegenhouden door zo’n muur. Pas op de plaats maken en voor de zoveelste keer om hulp vragen. Is dit nou met d of met dt? Ook kun je zinnen herschrijven en om de moeilijke woorden heen schrijven. Dat is een optie die ik soms graag toe zou passen, om maar niet weer te hoeven vragen hoe ik dat werkwoord nou weer vervoeg. Maar dat remt mijn inspiratie, want mijn fantasie denkt niet in d’s en dt’s. Mijn boek is een verhaal, en dat kent geen spelfouten.

Dus heb ik mij voorgenomen me niet te laten stoppen door spelling (of elke andere steen op de weg). Ik schrijf mijn verhaal en laat dat daarna graag controleren door iemand die daar goed in is. Dan zet ik de woorden wel in de juiste volgorde, dat vind ik leuk, dat is wat ik doe, en dat is waar ik hoop goed in te zijn.

In de toekomst zal ik op dit platform bloggen over vormgeving, het maken van teksten en andere dingen die mij bezighouden. Tot snel!

Reacties

anonymous
Dennis van Grondelle - 21-03-2013 14:34
"Mooi gesproken Rens. "Mijn boek is een verhaal, en dat kent geen spelfouten". Nu ben ik benieuwd naar je verhaal.."
anonymous
Anne-Julie - 21-03-2013 14:52
"Leuk geschreven Rens !"
anonymous
Lydia Leijdekkers - 21-03-2013 17:49
"Mooi verhaal Rens! Leuk om te lezen dat je aan een boek werkt/schrijft!"
Moniek de Jongh
Moniek de Jongh - 21-03-2013 18:15
"Zo tof dit :) kleine @zchrijver tjes worden groot!"
anonymous
M. Kever - 22-03-2013 00:55
""Deze uitdaging heb ik met twee handen en een toetsenbord aangepakt" LOVE IT!"
anonymous
Rens Zwakenberg - 22-03-2013 09:03
"Dank voor de super leuke reacties!"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda