http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Gastheerschap als dichtkunst

27 februari 2013      

Gastblogger Martijn van den Hurk stelt zich voor: gastheer wordt dichter.

Ober, gastheer, maitre of kastelein,
Noem mij bij de namen waarvan zij hun specificatie zijn.
Noem mij de versmater van gastvrijheid, maar boven alles noem mij 'dichter'.
Wij kunnen in vele vormen, waaronder geen enkele de echte,
 de tragedie of komedie voor u zijn.
Gastheerschap als de kunst van het toneel of poëzie,

Hetgeen in mimesis ligt besloten benoem ik: folklore empathie.
 

Wat houdt gastheerschap als beroep in? De kastelein is acteur, het restaurant is ons toneel. Niet serveren, maar acteren is ons beroep. We hebben altijd een brede glimlach, gemeend of niet. Empathisch vermogen, neemt u ons niet kwalijk. We kennen tolerantie tot de voordeur, maar wat schuilt er achter het gordijn van tolerantie en die ijzeren glimlach? Heeft vrijheid van meningsuiting binnen de gastronomie grenzen? En zo ja, waar liggen die dan? Kan ik ze vinden, ergens tussen gastvrijheid en tolerantie?

Lees mijn blogs als een conversatie met als voornaamste doel: het morele horecavocabulaire te vergroten en een grotere betekenis toekennen aan woorden als ‘goedemiddag’ en ‘dankjewel!’. Het is niet mijn intentie om een antwoord te vinden op bovenstaande vragen, maar wel naar een antwoord te zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk zal leiden tot een betere verhouding tussen gast en kastelein.  

Laat we proberen onze gasten te verleiden tot een fundamentele verandering. Ik wil via dit medium proberen de horecabezoeker te informeren, te betrekken bij gesprekken. De onderwerpen in mijn columns hebben niet de intentie om bepaalde individuen te kwetsen of te beledigen. Ik wil geen hokjescultuur creëren, maar stereotypering is onderdeel van ons toneel. In het boek Sticks and Stones- The Philosophy of Insult (2008), schrijft filosoof Jerome Neu het volgende: 'Gekwetst zijn is het ervaren van een verstoring van het zelfbeeld en de eigen plaats in de wereld.'  Ik wil prangende onderwerpen kritisch belichten en door scherpe goed onderbouwde argumenten redeneren.

De onderwerpen die in deze blogs besproken gaan worden, bestaan uit actuele horecagerelateerde onderwerpen, maar ook de grootste horecafrustraties die al jarenlang ‘lijdende’ factoren binnen de horecacultuur zijn. Door deze blogte schrijven, creëer ik een platform voor conversatie. Je hoeft alleen maar deel te nemen!

 

Martijn zal regelmatig blogs voor Food Inspiration gaan schrijven.
 

Reacties

anonymous
Nele Viaene - 21-03-2013 09:50
"18 april 2013 | Zijn uw labels wettelijk in orde?" | Gratis seminar Nieuwerwets etiketteren volgens Verordening (EU) nr. 1169/2011. Niet de inhoud van de verordening, maar de praktische gevolgen staan centraal. Waar moet ik als bedrijf rekening mee houden bij de implementatie van de nieuwe etiketteringsregels? Welke medewerkers binnen mijn bedrijf worden hiermee geconfronteerd? Wat zijn de gevolgen van deze implementatie voor de capaciteit van mijn medewerkers, maar ook betreffende voorraden en doorlooptijden van mijn producten en verpakkingsmaterialen? Op deze en vele andere vragen worden antwoorden gegeven. Agenda 14.00 uur - Ontvangst 14.15 uur - Opening 14.30 uur - Introductie Précon Food Management B.V. 15.00 uur - De nieuwe regelgeving - Bent u al voorbereid? 16.00 uur - GS1 - Databar 16.30 uur - Rondleiding 17.00 uur - Alsluitende borrel Praktische informatie Datum seminar: 18 april 2013 om 14.00 uur Locatie: Toermalijnstraat 12c, 1812 RL Alkmaar Gratis deelname http://www.toshibatec-eu.com/tds/seminar%20nl.htm Belangrijk: met ingang van 13 december 2014 dienen alle etiketten van verpakte voedingsmiddelen te voldoen aan de nieuwe regelgeving."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda