http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Hugo Potharst blogt: kip

7 februari 2013    Hugo Potharst   

Hugo Potharst blogt: alles wat je wilde weten over kip.

Laten we het weer eens over de kip hebben. Nu ben ik als Amsterdammer wellicht altijd degene die denkt het beter te weten, maar dit verhaal is onderbouwd.

Gemiddeld eet de Nederlander 19 kilo kip per jaar. Vleeskuikens, de welbekende ‘plofkip’, wordt in zes weken vetgemest tot bijna 2,5 kilo. Op de Albert Cuyp is een kilo kippenbouten al te koop voor €2,20 ! Voor €6 kun je drie kilo meenemen. Kipfilet kost wat meer: €5 per kilo en €7 voor de scharrelvariant.

Bij de supermarkten werkt het ondertussen anders: de grootste supermarkt van Nederland, op bijna elke hoek van de straat gevestigd, heeft kippen in het schap met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker, is  het idee. Kipfilet met 1 zo’n ster kost ongeveer €10,50 per kilo, met 3 sterren rond de €25.

Maar nu wordt het verhaal anders. Slager Niek van slagerij Siem van der Gragt op de Elandsgracht heeft biologisch-ecologische kip. Deze kip heeft een mooi leven gehad; in de 14 weken dat hij leeft krijgen ze geen antibiotica. Als de kippen verkouden worden, groeien ze iets minder, dus ze worden in hun groeitijd niet allemaal even groot. Duidelijk verhaal toch? En in mijn gedachten zie ik de kip inderdaad rondscharrelen op de boerderij. Ze krijgen nog net geen naam…

Nu was ik laatst in Rungis Parijs en zag daar de Bressekip weer eens liggen. Deze zag ik laatst ook bij slagerij De Leeuw, van Arno Veenhof, in de Utrechtsestraat. Deze kip eet alleen verantwoord voedsel uit de regio en wordt pas na vier maanden (!) geslacht. De vollere ‘poularde’ krijgt zelfs vijf maanden en worden gevoederd met een pap van mais en melk. Een hele Bressekip kost bij De Leeuw ongeveer €75, de poularde zo’n €37,50 per kilo.

Zet deze prijzen, €5 voor de supermarktkip en €37.50 voor een poularde van de Bressekip, nu eens naast elkaar. Dat is een verschil van €32,50 per kilo. Toch eens bedenken wat je liever eet. Ik ga in ieder geval kijken of ik de volgende keer wat meer over broccoli te weten kan komen. Daarvan weet ik in ieder geval dat het wél gezond is, want van de kip weet ik dat niet eens zeker. Bovendien probeer ik toch elke keer weer een naam te verzinnen…

 

(met dank aan Het Parool)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Routt Badger @routtbadger
"Katie Seaver: How To Stop Eating So Much After.... #foodinspiration #foodstyling #eat https://t.co/Z7uCKM7pxg https://t.co/rLSVsgywG0"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @FoodserviceNW: @foodinspiration is op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via fo… "

Agenda