http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het einde van de kelner

16 januari 2013    Jord Althuizen   

Jord Althuizen blogt: het einde van de kelner.

“Over tien jaar bestaat de kelner niet meer” las ik laatst in een artikel waarin technologie bejubelend werd gepresenteerd als oplossing voor dat ‘lastige’ personeel. Personeel dat steeds duurder wordt, vaker ziek zou zijn en niet langer te motiveren is om optimale service te bieden. De oplossing lag volgens de schrijver in zoveel mogelijk processen bij de gast te leggen. Al typend op tablets en smartphones bepaalt deze zelf wanneer hij wat bestelt zonder te hoeven wachten tot hij eindelijk de aandacht van de medewerker heeft. De ultieme vrijheid.

Wie om zich heen kijkt ziet inderdaad de opmars aan horecagelegenheden die met digitale systemen het bestelproces automatiseren. Het succesvolle Duitse Vapiano laat gasten zelf hun eten bestellen en ophalen aan counters waar met individuele digitale kaarten de rekening wordt bijgehouden. Het Londense Inamo gaat weer een stuk verder en projecteert de interactieve menukaart op tafel en laat je via de webcam zelfs in de keuken kijken waar je bestelling blijft. De nieuwste generatie technologiegedreven restaurants zoals Baracca in Hamburg bieden complete e-menu’s aan. Tablets als menukaart waar gerechten in prachtige foto’s voorbij flitsen en voorraden en menuprijzen aan elkaar gekoppeld zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en efficiency en rendement schieten door het dak. Maar is er niet een keerzijde aan al dit getyp en geswipe?

Zelf heb ik altijd al mijn bedenkingen gehad bij restaurants die met handheld POS-systemen werken. Hierbij wordt oogcontact tijdens het bestellen namelijk vervangen door een blik naar beneden van een medewerker die druk zoekt in submenu’s op het scherm. Het bevestigende vriendelijke knikje van ‘ik heb uw bestelling’ is ingewisseld voor een harde demonstratieve tik op de send-knop.

Contact, dat is toch waar de horeca om draait? Contact met tafelgenoten, contact met het personeel, contact met mensen. Het is immers de menselijke touch die verwachtingen kan overtreffen. Een bedieningsmedewerker die de juiste suggestie doet door een goede inschatting van de persoon die hij bedient. Een barmedewerker die zijn signature cocktail afstemt op de smaakvoorkeur van zijn gast. Een gastheer die je verrast met iets extra’s omdat hij lucht heeft gekregen van de speciale gelegenheid waarom je die avond bij hem bent. Voorbeelden van warme, emotioneel geladen menselijke interactie die geen systeem, hoe efficiënt en kostenbesparend dan ook, kan vervangen. Dus laat ons de  mogelijkheden die de hedendaagse technologie te bieden heeft goed benutten, maar laat de kelner niet uitsterven.  
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda