http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het einde van de kelner

16 januari 2013    Jord Althuizen   

Jord Althuizen blogt: het einde van de kelner.

“Over tien jaar bestaat de kelner niet meer” las ik laatst in een artikel waarin technologie bejubelend werd gepresenteerd als oplossing voor dat ‘lastige’ personeel. Personeel dat steeds duurder wordt, vaker ziek zou zijn en niet langer te motiveren is om optimale service te bieden. De oplossing lag volgens de schrijver in zoveel mogelijk processen bij de gast te leggen. Al typend op tablets en smartphones bepaalt deze zelf wanneer hij wat bestelt zonder te hoeven wachten tot hij eindelijk de aandacht van de medewerker heeft. De ultieme vrijheid.

Wie om zich heen kijkt ziet inderdaad de opmars aan horecagelegenheden die met digitale systemen het bestelproces automatiseren. Het succesvolle Duitse Vapiano laat gasten zelf hun eten bestellen en ophalen aan counters waar met individuele digitale kaarten de rekening wordt bijgehouden. Het Londense Inamo gaat weer een stuk verder en projecteert de interactieve menukaart op tafel en laat je via de webcam zelfs in de keuken kijken waar je bestelling blijft. De nieuwste generatie technologiegedreven restaurants zoals Baracca in Hamburg bieden complete e-menu’s aan. Tablets als menukaart waar gerechten in prachtige foto’s voorbij flitsen en voorraden en menuprijzen aan elkaar gekoppeld zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en efficiency en rendement schieten door het dak. Maar is er niet een keerzijde aan al dit getyp en geswipe?

Zelf heb ik altijd al mijn bedenkingen gehad bij restaurants die met handheld POS-systemen werken. Hierbij wordt oogcontact tijdens het bestellen namelijk vervangen door een blik naar beneden van een medewerker die druk zoekt in submenu’s op het scherm. Het bevestigende vriendelijke knikje van ‘ik heb uw bestelling’ is ingewisseld voor een harde demonstratieve tik op de send-knop.

Contact, dat is toch waar de horeca om draait? Contact met tafelgenoten, contact met het personeel, contact met mensen. Het is immers de menselijke touch die verwachtingen kan overtreffen. Een bedieningsmedewerker die de juiste suggestie doet door een goede inschatting van de persoon die hij bedient. Een barmedewerker die zijn signature cocktail afstemt op de smaakvoorkeur van zijn gast. Een gastheer die je verrast met iets extra’s omdat hij lucht heeft gekregen van de speciale gelegenheid waarom je die avond bij hem bent. Voorbeelden van warme, emotioneel geladen menselijke interactie die geen systeem, hoe efficiënt en kostenbesparend dan ook, kan vervangen. Dus laat ons de  mogelijkheden die de hedendaagse technologie te bieden heeft goed benutten, maar laat de kelner niet uitsterven.  
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda