http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Gastvrijheid tot aan de voordeur

9 januari 2013    Kim van Velzen   

Kim van Velzen blogt: Nu ook nog gastvrij zijn tot aan de voordeur.

Innoveer!, Xpertplaza, Puur. De jaarlijkse horecabeurs Horecava is weer in volle gang. Puur koken, echt ondernemen, innoveren, gratis wifi en ‘ouderwetse’ gastvrijheid; zomaar een greep uit de termen die nu rondgaan in de horeca en ook vast door de RAI vliegen. Warmte bieden, de huiskamer van de samenleving zijn, dat is de weg naar een succesvolle toekomst, hoorde ik maandag een trendwatcher zeggen. Hoe krijg je de gast dan naar die huiskamer? Wat is de eerste plek waar gastvrijheid kan bijdragen aan een positieve beleving bij de gast? Als ik kijk naar het gedrag van veel horecabedrijven, wordt nog steeds gedacht dat het bij binnenkomst in het bedrijf is of aan de telefoon. Gastvrijheid wordt nog te vaak alleen als ambacht gezien in de traditionele zin van het woord. Vriendelijk, attent zijn en een warm gevoel geven aan de gast op het moment dat die het horecabedrijf binnenkomt of opbelt. Gastvrijheid start echter op een andere plek.

We surfen en socializen ons suf via het web. De top drie van 2012 ‘meest gezocht lokale plaatsen in Google Maps’: op nummer één camping, op nummer twee hotel en op nummer drie restaurant. Gastvrijheid start dus online! Ben je daar als horecabedrijf aanwezig op een effectieve en een bij het bedrijf en de gasten passende manier? Wordt er ook online gastvrijheid, vriendelijkheid en een warm gevoel gegeven aan de gasten? Nog veel te weinig. Veel horecabedrijven wachten tot de gast het restaurant, hotel of café binnenkomt. De gast heeft dan dus al een moment zonder gastvrij welkom ervaren.

Online aanwezig zijn, op een juiste en gastvrije manier, is een keuze. Dat geldt ook voor social media. Ik hoor vaak ‘wij als horecaondernemers hebben andere vaardigheden, het zit niet in onze genen, het is van/voor een andere generatie en we hebben geen tijd’; wij zijn goed in koken en gastvrijheid bieden. Waren die mensen al een goede kok, gastheer of ondernemer op hun twaalfde? Nee toch, dat ambacht hebben ze echt geleerd. Het is ook vooral een kwestie van prioriteit en niet van tijd. Is het belangrijk en urgent genoeg om hier (veel) tijd aan te besteden en nieuwe kennis over op te doen? Die keuze zal veel bewuster gemaakt moeten worden. Tijd maken en nieuwe vaardigheden leren is nooit een last als het bijdraagt aan een duurzaam voortbestaan van het bedrijf. Toch?

Stop met gastvrijheid alleen als traditioneel ambacht te zien! Ga je anders denken en doen; beweeg je genoeg mee met veranderende omstandigheden, of ben je straks aan het ondernemen in een lege zaak?

Reacties

Kim van Velzen 
Kim van Velzen  - 09-01-2013 09:01
"Treffende uitspraak van @NadjaDoodkorte via Twitter: "Gastvrijheid is een state-of-mind en geef je uiting aan daar waar je gasten zijn. Op alle touchpoints". "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda