http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eten 2020: aten jullie brandstof?!

19 december 2012      

Lisanne Mathijssen blogt: horeca in 2020, underground suikercafes.

Aan het begin van dit jaar berichtten wetenschappers van de Universiteit van Californië dat suiker net zo giftig en gevaarlijk is als tabak. Suiker zorgt, zeker in grote hoeveelheden, voor overgewicht en grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van professor Robert Lustig, eten we elk jaar gemiddeld 35 pakken suiker. Niet alleen met een schepje in de thee, maar het zit ook in vrijwel alle sauzen, snacks en voorgefabriceerde etenswaren, en natuurlijk in frisdrank en snoep. Hoewel de effecten op korte termijn mee lijken te vallen, zijn de onderzoekers huiverig over de giftigheid van suiker na jarenlange consumptie. Zij pleiten daarom voor een suikertax, een minimumleeftijd voor het kopen van frisdrank en het verbannen van snoepautomaten op scholen.

Het eten van suiker is een verslaving. Probeer maar eens een week te stoppen; niet alleen is dat verdraaid lastig omdat in vrijwel alles suiker verwerkt is, ook kun je last krijgen van lusteloosheid, slaapproblemen en algehele misère. Wat zou er gebeuren als miljoenen mensen over de hele wereld ineens geen suiker meer mochten eten? De al bestaande obesitasklinieken zullen worden overstroomd door suikerverslaafden met afkickverschijnselen en de stoppen-met-suiker-pleister wordt na lang beraad dan toch maar uit het basispakket gehaald. Misschien krijgen we in Nederland, met ons softdrugsbeleid, wel underground suikercafés, waar onder de toonbank stiekem een schepje suiker door de koffie wordt geroerd. Of verdienen boeren een extra zakcentje door het illegaal verbouwen van suikerbieten (al dan niet met afgetapte stroom). En zouden we dan wel medicinaal suiker mogen gebruiken, net als nu soms medicinaal wordt geblowd?

En wat te denken van de andere toepassingen van suiker, die dan ook met meer belasting te maken krijgen? In Brazilië worden nu al proeven gedaan met het opwekken van elektriciteit en het winnen van ethanol uit suikerriet, een brandstof waarmee je prima met 130 km/u mee over de snelweg kunt zoeven. Aan de eerdergenoemde Californische universiteit doet ook professor Bruce Dunn onderzoek naar het verwerken van suiker, in zijn geval voor in batterijen. Niet alleen kan hij zijn telefoon een schepje suiker voeren, ook ontwikkelt hij pacemakers die werken op de suikerlevels in je bloed. Interessante toepassingen voor zo’n giftig product.

De vraag is dus of een suikertax de oplossing is, en vooral hoe een dergelijke belasting ingevoerd gaat worden. Worden alle kant-en-klaarmaaltijden uit het schap van de supermarkt gehaald? Of wordt het verkopen van suiker oogluikend toegestaan? En wordt de economie dan niet beïnvloed door de benzineprijzen, maar door de prijs van suikerriet? Stel dat over tien, twintig, vijftig jaar onomstotelijk bewezen wordt dat het eten van suiker al die tijd al giftig was. Dan vertellen we vol verwondering aan de jongere generatie: niet alleen mocht je vroeger in restaurants en cafés gewoon een sigaret opsteken, maar alle kinderen kregen ook nog eens limonade en taart op hun verjaardag. De jongere generatie zal ons verdwaasd aankijken en zeggen: ‘Maar… aten jullie dan echt brandstof?!’
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda