http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eten 2020: aten jullie brandstof?!

19 december 2012      

Lisanne Mathijssen blogt: horeca in 2020, underground suikercafes.

Aan het begin van dit jaar berichtten wetenschappers van de Universiteit van Californië dat suiker net zo giftig en gevaarlijk is als tabak. Suiker zorgt, zeker in grote hoeveelheden, voor overgewicht en grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van professor Robert Lustig, eten we elk jaar gemiddeld 35 pakken suiker. Niet alleen met een schepje in de thee, maar het zit ook in vrijwel alle sauzen, snacks en voorgefabriceerde etenswaren, en natuurlijk in frisdrank en snoep. Hoewel de effecten op korte termijn mee lijken te vallen, zijn de onderzoekers huiverig over de giftigheid van suiker na jarenlange consumptie. Zij pleiten daarom voor een suikertax, een minimumleeftijd voor het kopen van frisdrank en het verbannen van snoepautomaten op scholen.

Het eten van suiker is een verslaving. Probeer maar eens een week te stoppen; niet alleen is dat verdraaid lastig omdat in vrijwel alles suiker verwerkt is, ook kun je last krijgen van lusteloosheid, slaapproblemen en algehele misère. Wat zou er gebeuren als miljoenen mensen over de hele wereld ineens geen suiker meer mochten eten? De al bestaande obesitasklinieken zullen worden overstroomd door suikerverslaafden met afkickverschijnselen en de stoppen-met-suiker-pleister wordt na lang beraad dan toch maar uit het basispakket gehaald. Misschien krijgen we in Nederland, met ons softdrugsbeleid, wel underground suikercafés, waar onder de toonbank stiekem een schepje suiker door de koffie wordt geroerd. Of verdienen boeren een extra zakcentje door het illegaal verbouwen van suikerbieten (al dan niet met afgetapte stroom). En zouden we dan wel medicinaal suiker mogen gebruiken, net als nu soms medicinaal wordt geblowd?

En wat te denken van de andere toepassingen van suiker, die dan ook met meer belasting te maken krijgen? In Brazilië worden nu al proeven gedaan met het opwekken van elektriciteit en het winnen van ethanol uit suikerriet, een brandstof waarmee je prima met 130 km/u mee over de snelweg kunt zoeven. Aan de eerdergenoemde Californische universiteit doet ook professor Bruce Dunn onderzoek naar het verwerken van suiker, in zijn geval voor in batterijen. Niet alleen kan hij zijn telefoon een schepje suiker voeren, ook ontwikkelt hij pacemakers die werken op de suikerlevels in je bloed. Interessante toepassingen voor zo’n giftig product.

De vraag is dus of een suikertax de oplossing is, en vooral hoe een dergelijke belasting ingevoerd gaat worden. Worden alle kant-en-klaarmaaltijden uit het schap van de supermarkt gehaald? Of wordt het verkopen van suiker oogluikend toegestaan? En wordt de economie dan niet beïnvloed door de benzineprijzen, maar door de prijs van suikerriet? Stel dat over tien, twintig, vijftig jaar onomstotelijk bewezen wordt dat het eten van suiker al die tijd al giftig was. Dan vertellen we vol verwondering aan de jongere generatie: niet alleen mocht je vroeger in restaurants en cafés gewoon een sigaret opsteken, maar alle kinderen kregen ook nog eens limonade en taart op hun verjaardag. De jongere generatie zal ons verdwaasd aankijken en zeggen: ‘Maar… aten jullie dan echt brandstof?!’
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda