http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het wordt een koude winter

21 november 2012    Hans Steenbergen   

Hans Steenbergen blogt: Koude winter

Wat is het effect van dit jonge kabinet Rutte II op de Nederlandse consumenten? Het effect van de waslijst met bezuinigingen, de commotie over de inkomensafhankelijke ziektekostenverzekering, het verhogen van de huren, het aanpassen van de hypotheekrente, het snijden in de zorg?

Wat is het effect?

Iets gehoord over ondernemerschap vanuit het Haagse? Een sprankeling van optimisme misschien? Gemeenschapszin, een wenkend perspectief, een ‘BHAG’ van mijn part als je het modieus wil formuleren: een Big Hairy Audicious Goal?

Niets, nada: een oorverdovende stilte vanuit het Torentje. Geen aubade aan durf, risico, ‘het in je kracht zetten’ van de burger. Geen droom van dat Nederland in 2025 de meeste groene, open, slimste concurrerende economie ter wereld kan zijn. Nee: het antwoord op het waarom we de komende jaren door al die ellende moeten gaan is karig geformuleerd: begrotingstekort, Europese regels, in stand houden van de euro.

Dit kabinet heeft schrijvers en dichters nodig. Dit kabinet mist poetische kracht. Bezielend leiderschap. Inspiratie. Het is in zijn prilheid een kabinet van managers, met maatregelen en een meerjarenprogramma. Van mannen en vrouwen die een professionele rol vervullen die je in grote bedrijven en instellingen aanleert met de ambitie het schip drijvende te houden en de koers op zijn best bij te sturen.

En dus worden de dagen en nachten lang en koud: Jan Splinter maakt zich op voor de winter. De hand gaat op de knip, het consumentenvertrouwen is aan zijn steile afdaling begonnen en in de economische ring gaat het midden- en kleinbedrijf enorme klappen krijgen. De horeca gaat een hele zware tijd tegemoet. Tot de lente in 2013 moeten bedrijven rekenen op minstens 10 procent terugval in omzet. In sommige gevallen zal de omzet 25 procent bedragen. Honderden horecabedrijven gaan de komende maanden over de kop.

Nee: ik heb nog niet de beschikking over onderzoek die deze prognose kracht bij zet. Mijn expertmening is gebaseerd op 25 jaar ervaring met consumententrends en horeca. En de optelsom daarvan vertelt mij dat de consument doodsbang is. Hij heeft het gevoel dat hij er alleen voorstaat. Het sociale vangnet heeft gaten. En zijn hoofd staat niet naar iets vrolijks buitenshuis. Het wordt een koude sobere winter.

Pas als de eerste zonnestralen van de lente de harten weer gaan verwarmen en de terrassen worden uitgezet, pas dan zal hij weer zin krijgen om iets uit te geven. En dat gebeurt omdat Rutte II verzuimd heeft een betekenisvol antwoord te geven op het waarom van deze majeure operatie. Een staatsman is nog altijd iets anders dan een manager.

Welk betekenisvol antwoord of bezielend verhaal heb jij voor horecaondernemers om deze koude winter door te komen? Laat het mij weten via Twitter @HansSteenbergen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda