http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Food trend #03:
Viva terroirisme

13 december 2017    Frank Lindner    food trends trendwatching 2018

In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018.

Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om de kunst van het weglaten. Hoe natuurlijker, hoe beter. Met als overtreffende trap van deze culinaire zuivering: de waardering voor ‘terroir’.

Terroir kennen we uit de wijnproductie. Klimaat, bodem en de seizoenen hebben invloed op de smaak van wijn. Het zijn de lokale omstandigheden die het specifieke karakter bepalen. Tijd en plaats zijn herkenbaar in het product. Wijn is een voorbeeld voor andere categorieën zoals kaas, brood, vlees, bier, koffie, groenten, fruit. De uniciteit van tijd en plaats, uitgedrukt via voedsel, heeft oneindige waarde.

"Door terroir in food ontstaat ruimte voor diversiteit en avontuur. Gevolg: meer smaak en een hogere waarde"

Door efficiëntie en grootschalige productie is er een grote mate van eenvormigheid en smaakvervlakking ontstaan. Het gevolg is lage prijzen waar bijna niemand in de voedselketen iets aan verdient. Door terroir terug te laten keren in bijvoorbeeld bier en kazen ontstaat er ruimte voor diversiteit en avontuur. Het gevolg is meer smaak en een hogere waarde.

Proef de bodem 

Voorbeelden van dergelijke producten zijn de biologische, natuurkorstkaas van Remeker, gemaakt op boerderij De Groote Voort van zuivere rauwe melk van Jerseykoeien uit de Gelderse Vallei, en het in België gebrouwen Francois Grand Cru, een bier dat behandeld wordt als champagne. Tijdens het gistingsproces worden de bieren vier keer gedraaid en gekeerd, waardoor een unieke smaak ontstaat.
 

MEER WETEN OVER DE TERROIR TREND? CHECK DAN DEZE INTERNATIONALE EDITIE.

Foto: Rahi Rezvani

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine: Wie niet reist is gek

Volgens wetenschappelijk onderzoek van professor Ap Dijksterhuis maakt reizen gelukkig. En...

De echte smaak van Italië

Eind 2017 opende ’s werelds grootste agrifoodpark de deuren. FICO Eataly World bevindt...

Reizen verrijkt

Food Inspiration interviewde Ap Dijksterhuis: professor, schrijver, ondernemer en reisfanaat. In...

Michelin-chef serveert döner

Het restaurant opent na middernacht en serveert kebab en champagne. Het restaurant is alleen...

Eten is een verbintenis

Uniek hoofdgerecht Tomorrowland wil met het Tastes of the World initiatief de bezoekers uit...

Kunstzinnig diner

Specerijen Een meer complex gerecht met verschillende soorten specerijen. Combineer...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

EssexFoodPorn @EssexFoodPorn
"RT @misterfoodcafe: ¿Y si comienzas el día con buen pie? 🏃👣 #ComidaLatina #LatinFood #Yummie #HappyFood #FoodInspiration #Latinos #Florida… "

Mister Food @misterfoodcafe
"¿Y si comienzas el día con buen pie? 🏃👣 #ComidaLatina #LatinFood #Yummie #HappyFood #FoodInspiration #Latinos… https://t.co/NxfAW7rFLn"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"@CRijswick @foodinspiration Eens. Maar ze kiezen wel eerder voor ongezond als gezond eten duurder wordt. "

gansindia @gansindia
"#brownie #brownies #brownietime #brownielover #browniecookie #foodporn #food #foodinspiration… https://t.co/TnksFUb0gX"

Amanda Arena @ladyarena4
"@Maal_Dweb La storia continua ed é anche finita in bellezza ieri sera...🤣 Ti assicuro che era davvero squisita!… https://t.co/kHUJDkICur"

Cindy van Rijswick @CRijswick
"@foodinspiration @Hanssteenbergen Mensen gaan niet meteen gezonder eten als de prijs daarvan daalt. "

Mister Food @misterfoodcafe
"Nos dedicamos a complacer tu paladar We are dedicated to please your palate. #ComidaLatina #LatinFood #Yummie… https://t.co/LFLEoWvoet"

Food Inspiration @foodinspiration
"First impression van het vernieuwde &Moshik** #restaurant van #chef @MoshikRoth in #Amsterdam. #moshikrestaurant… https://t.co/R3T9Lnd1u8"

Food Inspiration @foodinspiration
"De prijs voor gezond eten stijgt harder dan voor ongezond eten. Deze code móéten we kraken volgens onze… https://t.co/BGImUOuOPg"

EagleGlen Costcutter @EagleGlenShop
"RT @costcutter: Have your very own Mexican feast-iesta and use leftover chilli to make enchiladas. #CCLoveYourLeftovers #FoodInspiration ht… "

Agenda