http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Vloeibaar voedsel

25 september 2017    Redactie    trends drinks

Van hype naar revolutie?

Voorlopig waren ze enkel populair in Amerikaanse diëten: de zakjes, pakjes en shakes met voedselvervangers. Toch proberen ook Nederlandse bedrijven in te zetten op de trend van vloeibaar voedsel: het scheelt een pak (bereidings)tijd en uiteindelijk krijgt de consument toch de juiste voedingsstoffen binnen …

 

Efficiëntie ten top

Jimmy Joy, een Nederlandse spin-off van Soylent (de bekendste Amerikaanse maaltijdvervanger) is sinds kort ook in enkele supermarkten verkrijgbaar, toch werd het moederproduct aanvankelijk enkel online aangeboden. De doelgroep waarop de producenten van Soylent mikten, hadden geen tijd te verliezen. Niet om te smeren en te koken, maar ook niet om naar de winkel te gaan. Een schepje poeder met een scheutje water erbij en schudden voor gebruik. Het verbaast je wellicht niet dat Soylent in een mum van tijd erg populair geworden is in Siliconvalley?

Astronautenvoeding met een smaakje

Voor 6 euro koopt de consument een pakket met mengbekers, maatschepjes en 535 g poeder. Een hoeveelheid goed voor drie maaltijden per dag. Gebruikers maken tegenwoordig de keuze tussen smaken als vanille, chocolade, koffie, aardbei en banaan; een uitbreiding op het smakenassortiment dat er kwam nadat Soylent van foodrecensenten het verwijt kreeg naar karton te smaken.

Ode aan functionaliteit

Schakelen we met zijn allen over naar vloeibaar voedsel? Natuurlijk niet. Niemand houdt het vol zonder textuur en structuur, zelfs sporters of overbezette businesslui niet. Je kunt het pure voedzame aspect van maaltijdvervangers echter wel beschouwen als een aanklacht tegen de foodcultuur waarin bepaalde chefs, lokale producten en streken heilig worden verklaard.

Herkomst en transparantie

De aanhangers beschouwen de maaltijdvervangers als een goedkope en eenvoudige manier om alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen te krijgen zonder echt te hoeven kauwen. Al weet je zelden wat er in de shake zit, tenzij je de E-nummers op het label volledig ontrafelt. In plaats van verbinding met onze voeding te krijgen, zorgen de producenten van Soylent en Jimmy Joy voor een disconnectie met verschillende (fysieke) basisbestanddelen van een maaltijd.

Sociale aspect

Critici van de maaltijdvervangers beweren dat ze na het uitproberen vervreemd raakten van hun sociale leven. Met een beker in de hand wordt een gezellig etentje onder vrienden plots helemaal anders. Vanuit dit standpunt is eten zo veel meer dan de optelsom van verschillende voedingsstoffen.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine:
Trends aan tafel

Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, dan zie je dat mensen elkaar heel vaak ontmoeten...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

Food trend #03:
Viva terroirisme

Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om de kunst van het...

Food trend #02:
Revival van het souper

Door flexibilisering en individualisering gaan we over naar meerdere eetmomenten per dag, met...

Trend #01:
The End of Good Enough

Het tijdperk van instagrammable food is aangebroken. Als foodconcept moet je opvallen om gekozen...

Foodporn is overal

In de massa van al die foto’s waken chef Robbie Postma en fotograaf Robert Harrison er...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda