http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Een biefstuk is twee uur werk

19 september 2017    Redactie    vlees trends cijfers & feiten

De Vlees Prijs Index van caterwings is een fascinerende kijk op vleesconsumptie

Dat groenten de toekomst hebben blijkt ook uit de recent gepubliceerde Vlees Prijs Index van Caterwings. Zij vergeleken de prijs van verschillende stukken vlees (en vis) in meer dan 50 landen. De resultaten zijn interessant, en misschien zelfs wel alarmerend.

Hoe eet Nederland?

Als het op gemiddelde vleesconsumptie aankomt, staat Nederland op plek 15 met 85.50 kilo per persoon per jaar. Al dat vlees kost ons 18% meer ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde. Dit is met name te danken aan de prijs van vis, die met een deviatie van 45.71 fors hoger uitvalt. Vergeleken met lam (3.10) of kip (5.41) is vis relatief erg duur. Opvallend is dat geen enkele productgroep onder het wereldwijde gemiddelde valt.

Loon na werken

De meest fascinerende statistiek in de index is hoeveel uren (minimumloon) werk het kost om een kilo vlees te kopen. Een kilo rundvlees kost in Nederland iets meer dan twee uur werk, terwijl een kilo kip slechts 0,6 uur kost, en vis 2,8 uur. Nederland is hier duidelijk welvarend, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Indonesië, waar een kilo rundvlees meer dan 23 uur werk kost.

Hoge prijs

De prijs van vlees ligt over het algemeen hoog, zeker als we het vergelijken met andere voedselgroepen. De voorspelling is dat deze prijzen in de toekomst alleen maar verder stijgen, tot het punt waarop het voor een groot deel van de wereldbevolking niet meer realistisch is om vlees te eten. De proteïne flip lijkt bittere noodzaak.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine:
Trends aan tafel

Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, dan zie je dat mensen elkaar heel vaak ontmoeten...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

Food trend #04:
Hyperspecialisatie

We zien steeds meer ondernemers met concepten starten met een zeer specifiek aanbod. We zitten...

Food trend #03:
Viva terroirisme

Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om de kunst van het...

Food trend #02:
Revival van het souper

Door flexibilisering en individualisering gaan we over naar meerdere eetmomenten per dag, met...

Trend #01:
The End of Good Enough

Het tijdperk van instagrammable food is aangebroken. Als foodconcept moet je opvallen om gekozen...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Laura Meerveld @laurameerveld
"Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. https://t.co/3rmLwIy6H5"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #04: Hyperspecialisatie. https://t.co/kO1CPTC8GR"

@Francoisbier @francoisbier
"RT @BierCulinair: @foodinspiration presenteert in de laatste weken van het jaar de belangrijkste food trends voor 2018. Trend nummer 3: Viv… "

@Francoisbier @francoisbier
"Aandacht voor @francoisbier bij de lancering in Nederland door @BierCulinair https://t.co/mK5nPo9TYg"

BierCulinair.nl @BierCulinair
"@foodinspiration presenteert in de laatste weken van het jaar de belangrijkste food trends voor 2018. Trend nummer… https://t.co/JIrZgVMDyJ"

sty @Ka3Reo
"RT @Andy_arifin: Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/6d9RJXc7uk"

Upside Down @Samu149
"RT @Andy_arifin: Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/z5MaJvLKYF"

Andy Arifin @Andy_arifin
"Cinnamonrolls 😄😆😍🤗👍👏 #instadaily #instafood #foodporn #recipes #foodinspiration #insta #food… https://t.co/vRfN6kCSQ1"

Enrique Figee @enriquefigee
"@Hanssteenbergen van @foodinspiration bij @FoodserviceNW over WAAROM het narrative van challengers zo aantrekkelijk… https://t.co/wfpciAH9Gi"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"Hoofdredacteur @foodinspiration @Hanssteenbergen op het podium tijdens @FoodserviceNW over storytelling in de horec… https://t.co/cOPXZhk0ST"

Agenda