http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Real super food

18 augustus 2017    Redactie    Aquabounty zalm

Aquabounty is een Amerikaanse producent van de eerste duurzame genetisch gemodificeerde zalm.

Het bedrijf kweekt de vis al sinds 1989. De soort zalm is een Atlantische zalm. Aan deze vis is het groeihormoon van een chinookzalm toegevoegd. De zalm wordt niet groter dan normaal maar is wel twee keer zo snel volgroeid, na anderhalf jaar is deze klaar om geslacht te worden.

Mede door de genetische manipulatie verbruikt de vis vijfentwintig procent minder voedsel dan een normale kweekzalm.Voor elke kilo aan voer krijgt de vis een kilo lichaamsgewicht terug. Dit maakt het een efficiënt eiwitrijk product. Ter vergelijking: een kip heeft voor eenzelfde gewichtstoename twee kilo voer nodig.

De genetisch gemanipuleerde vis heeft veel voordelen, maar veel mensen zijn huiverig voor dit soort producten. Zij vinden dat dit proces grote risico’s met zich mee kan brengen. Stel bijvoorbeeld dat een zalm zou ontsnappen en zich zou mengen met de normale populatie. De kans hierop is echter ontzettend klein want de vissen worden gekweekt in zoetwaterbassins ver weg van de zee en zijn sowieso gesteriliseerd. De afgesloten omgeving zorgt er ook voor dat deze minder worden blootgesteld aan ziekteverwekkers of parasieten.

‘Fake Fish’

Eind 2015 besliste de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika dat de zalm verkocht mocht worden. Later volgde ook het Canadese ministerie van volksgezondheid. Op de verpakking hoeft niet te staan dat het gaat om een genetisch gemanipuleerde vis. Mede daardoor zijn er tegenstanders in Amerika die deze ‘fake fish’ uit de supermarkt willen weren. Zij vinden dat de FDA een programma moet maken dat regels voor labelen van transgeen voedsel aan banden legt.

De eerste oogst zalm is aan klanten in Canada verkocht. De marktprijs was tien euro per kilo. Het vlees is boterig, licht en sappig, net zoals bij een normale Atlantische zalm. Andere bedrijven die onderzoek doen naar transgene voedselproductie zijn blij dat de vis op de Canadese markt is. Nu is het aannemelijk dat de weg vrijer is voor transgene-veeteelt-producten. Het zal nog een tijd duren voordat deze zalm wereldwijd geaccepteerd is, maar misschien staat deze dan wel op ons toekomstige menu.

Meer weten over sappige wetenschap? Check dan het nieuwe Food Inspiration magazine waar wij vertellen over het menu van de toekomst.

Foto credit: https://aquabounty.com/

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine: Wie niet reist is gek

Volgens wetenschappelijk onderzoek van professor Ap Dijksterhuis maakt reizen gelukkig. En...

De echte smaak van Italië

Eind 2017 opende ’s werelds grootste agrifoodpark de deuren. FICO Eataly World bevindt...

Reizen verrijkt

Food Inspiration interviewde Ap Dijksterhuis: professor, schrijver, ondernemer en reisfanaat. In...

Michelin-chef serveert döner

Het restaurant opent na middernacht en serveert kebab en champagne. Het restaurant is alleen...

Eten is een verbintenis

Uniek hoofdgerecht Tomorrowland wil met het Tastes of the World initiatief de bezoekers uit...

Kunstzinnig diner

Specerijen Een meer complex gerecht met verschillende soorten specerijen. Combineer...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Mister Food @misterfoodcafe
"¿Y si comienzas el día con buen pie? 🏃👣 #ComidaLatina #LatinFood #Yummie #HappyFood #FoodInspiration #Latinos… https://t.co/NxfAW7rFLn"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"@CRijswick @foodinspiration Eens. Maar ze kiezen wel eerder voor ongezond als gezond eten duurder wordt. "

gansindia @gansindia
"#brownie #brownies #brownietime #brownielover #browniecookie #foodporn #food #foodinspiration… https://t.co/TnksFUb0gX"

Amanda Arena @ladyarena4
"@Maal_Dweb La storia continua ed é anche finita in bellezza ieri sera...🤣 Ti assicuro che era davvero squisita!… https://t.co/kHUJDkICur"

Cindy van Rijswick @CRijswick
"@foodinspiration @Hanssteenbergen Mensen gaan niet meteen gezonder eten als de prijs daarvan daalt. "

Mister Food @misterfoodcafe
"Nos dedicamos a complacer tu paladar We are dedicated to please your palate. #ComidaLatina #LatinFood #Yummie… https://t.co/LFLEoWvoet"

Food Inspiration @foodinspiration
"First impression van het vernieuwde &Moshik** #restaurant van #chef @MoshikRoth in #Amsterdam. #moshikrestaurant… https://t.co/R3T9Lnd1u8"

Food Inspiration @foodinspiration
"De prijs voor gezond eten stijgt harder dan voor ongezond eten. Deze code móéten we kraken volgens onze… https://t.co/BGImUOuOPg"

EagleGlen Costcutter @EagleGlenShop
"RT @costcutter: Have your very own Mexican feast-iesta and use leftover chilli to make enchiladas. #CCLoveYourLeftovers #FoodInspiration ht… "

Alizée Assistante @AlizeeAssistant
"✨ Nouvelles recettes pour vos lunch sur Pinterest 🖇 🖇 Bon vendredi ✨ - 📸 @choosingchia… https://t.co/AhsgxVHn2V https://t.co/ee9NBgE7Ha"

Agenda